Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Συμβουλές υγείας

 1. chr_far
  chr_far
  Μέχρι 6 ετών

  Οι συμβουλές που ακολουθούν απευθύνονται κυρίως στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι μπορούν να τα καθοδηγήσουν κατάλληλα.
  Πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, συζητήστε με τον γιατρό σας, ώστε να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για τα παιδιά σας

  Σωματική άσκηση

  Εξοικειώστε το παιδί σας από μικρή ηλικία με τις αθλητικές δραστηριότητες.
  Περιορίστε το χρόνο που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση σε λιγότερες
  από 2 ώρες την ημέρα.

  Διατροφικές συνήθειες

  Μάθετε στο παιδί σας μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά,
  και μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, πουλερικά και ψάρια.
  Μετριάστε το αλάτι και τις τροφές που περιέχουν χοληστερίνη και ζάχαρη.
  Εάν είναι δυνατό θηλάζετε το μωρό σας μέχρι το πρώτο έτος της ζωής του.
  Κατάλληλες στερεές τροφές μπορούν να δίνονται συμπληρωματικά από τον 6ο μήνα του βρεφικού βίου.
  Μάθετε το παιδί σας να σταματάει να τρώει όταν είναι χορτάτο!

  Κάπνισμα.

  Αποφεύγετε να καπνίζετε στο σπίτι παρουσία του παιδιού σας.
  Σε περίοδο κύησης, αποφύγετε χώρους καπνιστών!

  Ασφάλεια στις μετακινήσεις

  Εγκαταστήστε ένα κάθισμα κατάλληλο για μωρά και μικρά παιδιά στο μέσον του πίσω μέρους του σαλονιού του αυτοκινήτου σας.
  Πάντα να δένετε το παιδί σας στο κάθισμα με ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον μέχρι το παιδί να ζυγίζει 18 κιλά και μην επιτρέπετε την επιβίβαση του παιδιού σας σε μοτοσικλέτα.
  Μην αφήνετε ποτέ ένα μικρό παιδί να διασχίζει τον δρόμο μόνο του.

  Ασφάλεια στο σπίτι.

  Μην αφήνετε το φαγητό να καίει ενώ εσείς απουσιάζετε. Σβήνετε τα τσιγάρα σας και τις ηλεκτρικές συσκευές κατά την απουσία σας.
  Κρατήστε τα φάρμακα και άλλα επικίνδυνα χημικά σε κλειδωμένους χώρους. Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο του σπιτιού το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (τηλ. 7793777).
  Αποφεύγετε να κρατάτε μπανιέρες, πισίνες, κ.λπ., γεμάτες με νερό, ενώ δεν είστε παρόντες.
  Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα κα σε μικρούς όγκους νερού.
  Τοποθετήστε τα μωρά ανάσκελα ή στο πλάι όταν πέφτουν για ύπνο.
  Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του νεογνού.
  Μην αφήνετε "γυμνά" ηλεκτρικά καλώδια. Καλύψτε τα με μονωτική ταινία.
  Κρατήστε μακριά από τα παιδιά αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία (π.χ. πλαστικές τσάντες) και πνιγμό λόγω της κατάποσης (π.χ. νομίσματα).
  Αν διαμένετε πάνω από το ισόγειο σκεφτείτε να βάλετε ειδικές προστατευτικές μπάρες στα παράθυρα και στα μπαλκόνια.


  Οδοντική και στοματική φροντίδα

  Μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται έχοντας στο στόμα το μπιμπερό με γάλα.
  Με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών, μπορείτε να του πλύνετε τα δόντια με μια βρεγμένη γάζα ή να πίνει λίγο νερό.
  Το γάλα που μένει όλο το βράδυ επάνω στα δόντια διασπάται από τα μικρόβια σε γαλακτόζη και γαλακτικό οξύ, καταστρέφοντας τα δόντια.
  Ορισμένοι γονείς αδιαφορούν για τα πρώτα δόντια των παιδιών τους μια και αυτά θα αλλάξουν. Εδώ όμως γίνετε ένα λάθος που μπορεί να σημαδέψει το παιδί για όλη του την ζωή. Μια και τα πρώτα δόντια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια που ακολουθούν.
  Μάθετε τα παιδιά σας όταν όλα τα νεογιλά δόντια εμφανιστούν (ηλικία 2-2,5 ετών) να αρχίζουν σταδιακά να βουρτσίζουν -με τον σωστό τρόπο- τα δόντια τους τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, χρησιμοποιώντας μια οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο.
  Επίσης, μάθετέ τους να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα από μικρή ηλικία (από ενάμισι έτους), μία φορά την ημέρα, αλλά πάντα με την καθοδήγηση σας για να μη τραυματιστούν τα ούλα τους.
  Στα 2-3 τους χρόνια καλό είναι να έχουν την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο.
  (στην συνέχεια στους 6 μήνες έως 1 χρόνο).
  Από 4 ετών πρέπει να γίνετε φθορίωση.
  Καλό επίσης είναι τα παιδιά να σταματούν νωρίς την πιπίλα, γιατί δημιουργούνται ορθοδοντικά προβλήματα.
 2. chr_far
  chr_far
  Μέχρι 12 ετών


  Οι συμβουλές που ακολουθούν απευθύνονται κυρίως στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι μπορούν να τα καθοδηγήσουν κατάλληλα. Πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, συζητήστε με το γιατρό σας, ώστε να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για τα παιδιά σας.

  Σωματική άσκηση

  Εξοικειώστε το παιδί σας από μικρή ηλικία με τις αθλητικές δραστηριότητες.
  Περιορίστε τον χρόνο που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση σε λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα.
  Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τόσο οι άθληση αλλά και το ίδιο το παιχνίδι που έχει κίνηση συμβάλει στην κινητοποίηση και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη όλων των μυών και στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Πράγματα που συμβάλουν με την σειρά τους στο χτίσιμο της καλής υγείας και ανάπτυξης των παιδιών.


  Διατροφικές συνήθειες

  Μάθετε στο παιδί σας μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, και μικρές μερίδες άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια.
  Μετριάστε την κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά σας.

  Κάπνισμα

  Αποφεύγετε να καπνίζετε μπροστά στα παιδιά σας.

  Ναρκωτικά

  Συμβουλεύστε τα παιδιά σας και ενημερώστε τα για τους θανατηφόρους κινδύνους των ναρκωτικών. Αλλά κυρίως είναι πολύ σημαντικό να είναι να είστε εσείς ενημερωμένοι για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν αυτοί που θα προσπαθήσουν να τα βάλουν στον δρόμο τους.
  Ασφάλεια στις μετακινήσεις
  Μην αφήνετε ποτέ ένα μικρό παιδί να διασχίζει τον δρόμο μόνο του.
  Μάθετε το παιδί σας να αποφεύγει το ποδήλατο σε πολυσύχναστους δρόμους και να φοράει πάντα κράνος προστασίας. Αποφεύγετε να επιβιβάζετε παιδιά σε μοτοσικλέτες.
  Όταν βρίσκεται παιδί σε αυτοκίνητο να φροντίζετε για την πρόσδεσή του με ζώνη ασφαλείας.

  Ασφάλεια στο σπίτι

  Μην αφήνετε το φαγητό να καίει ενώ εσείς απουσιάζετε. Σβήνετε τα τσιγάρα σας και τις ηλεκτρικές συσκευές κατά την απουσίας σας.
  Κρατήστε τα φάρμακα και άλλα επικίνδυνα χημικά σε κλειδωμένους χώρους. Τοποθετήστε σε εμφανές σημείο του σπιτιού το τηλέφωνο του Κέντρου δηλητηριάσεων (τηλ. 7793777).
  Αποφεύγετε να κρατάτε μπανιέρες, πισίνες κ.λπ, γεμάτες με νερό όταν δεν είστε παρόντες. Τα παιδιά μπορούν να πνιγούν ακόμα και σε μικρούς όγκους νερού.
  Μην αφήνετε "γυμνά" ηλεκτρικά καλώδια. Καλύψτε τα με μονωτική ταινία.
  Κρατήστε αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία (π.χ. πλαστικές τσάντες) και πνιγμό λόγω της κατάποσης (π.χ. νομίσματα) μακριά από τα παιδιά.
  Αν διαμένετε πάνω από το ισόγειο σκεφτείτε να βάλετε ειδικές προστατευτικές μπάρες στα παράθυρα και στα μπαλκόνια.

  Βίαιη συμπεριφορά και κακομεταχείριση.

  Μάθετε από νωρίς στα παιδιά σας πειθαρχία με επιχειρήματα, ώστε να αναπτύξουν αυτοέλεγχο. Αποφύγετε την βία και τη χειροδικία. Να θυμάστε ο άνθρωπος μιμείται και αποθηκεύει στο μυαλό του αυτό που βλέπει. Ώστε στην συνέχεια κινείτε θετικά ή αρνητικά, πάντα γύρω από το γεγονός που τον συγκίνησε. Και το χρησιμοποιεί σαν σημείο αναφοράς.
  Αν αισθάνεστε θυμωμένος και νιώθετε ότι θα κάνετε κακό στην οικογένειά σας, μην ξεσπάτε στα παιδιά σας ή στην οικογένειά σας! Αναζητήστε βοήθεια από κάποιον συγγενή, φίλο, ή γιατρό.

  Οδοντική και στοματική φροντίδα

  Μάθετε τα παιδιά σας να βουρτσίζουν με τον σωστό τρόπο τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας μια οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο.
  Επίσης, μάθετέ τους να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα από μικρή ηλικία -μία φορά την ημέρα- αλλά πάντα με την καθοδήγηση σας για να μη τραυματιστούν τα ούλα τους.
  Από 6 ετών τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν μετά το πλύσιμο των δοντιών, φθοριούχα διαλύματα για σκλήρυνση του σμάλτου (αδαμαντίνη) και καλύτερη προστασία των δοντιών.
  Από 6 ετών πρέπει να γίνονται προληπτικά σφραγίσματα (κάλυψη οπών και σχισμών) στα πίσω μόνιμα δόντια.
  Σωστό τρόπο βουρτσίσματος και σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας θα μάθουμε από τον οδοντογιατρό μας. Διότι με ακατάλληλες οδοντόβουρτσες ή λάθος κινήσεις π.χ. οριζόντιες κινήσεις μπρος - πίσω μπορούμε να προκαλέσουμε φθορά στο σμάλτο (αδαμαντίνη) και χωρίς στην πραγματικότητα να καθαρίζουμε σωστά ανάμεσα στα δόντια τα υπολείμματα τροφής και τα βακτηρίδια.
  Για σωστή φροντίδα των δοντιών συνιστάτε επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά 6 μήνες έως 1 χρόνο.

  Προτεινόμενοι Προσυμπτωματικοί Έλεγχοι και Εμβολιασμοί

  Σας συμβουλεύουμε να ενημερώνεστε από τον παιδίατρό σας για την αναγκαιότητα, το είδος και τη συχνότητα των προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμών που ταιριάζουν στην περίπτωση του παιδιού σας.
 3. chr_far
  chr_far
  Μέχρι 18 ετών

  Πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, συζητήστε με τον γιατρό σας, ώστε να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για τα παιδιά σας, αν είστε γονέας, και για τους εαυτούς σας αν είστε έφηβος.

  Σωματική άσκηση

  Συνδυάστε αερόβια άσκηση με ασκήσει ενδυνάμωσης των μυών σας. Συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε συστηματικά κάποιο σπορ.

  Διατροφικές συνήθειες

  Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σπόρους, με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και μικρές μερίδες άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Κρατάτε υπό έλεγχο το αλάτι και τις τροφές που περιέχουν χοληστερίνη και ζάχαρη.
  Κρατήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

  Κάπνισμα

  Αποφύγετε να ξεκινήσετε το κάπνισμα ή εάν το έχετε αρχίσει, διακόψτε το.

  Κατανάλωση αλκοόλ

  Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.

  Ναρκωτικά

  Μείνετε μακριά από ναρκωτικές ουσίες. Ανακαλύψτε μέσα στον εαυτό σας την εξέλιξη την δημιουργία και την πραγματική χαρά.
  Και καμία ψευδαίσθηση δεν θα είναι ικανή να σας συγκινήσει.
  Ασφάλεια στις μετακινήσεις.
  Αποφεύγετε πριν και κατά την οδήγηση, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών που μειώνουν τον έλεγχο και τα αντανακλαστικά σας.
  Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας μέσα στο αυτοκίνητο και κράνος ασφαλείας όταν οδηγείται μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Όχι μόνο για την δική σας ασφάλεια, αλλά και για να παραδειγματίζετε.
  Όταν βρίσκεται παιδί σε αυτοκίνητο να φροντίζετε για την πρόσδεσή του με ζώνη ασφαλείας.

  Ασφάλεια στο σπίτι

  Εγκαταστήστε σύστημα έγκαιρης διάγνωσης φωτιάς στο σπίτι σας καθώς και ένα πλήρες μικρό φαρμακείο και έναν πυροσβεστήρα οικιακού μεγέθους.

  Βίαιη συμπεριφορά και κακομεταχείριση

  Αν είστε θύμα βίαιης σωματικής ή σεξουαλικής κακομεταχείρισης αναφέρετέ το στην οικογένειά σας και στο περιβάλλον σας ή σε κάποια αρμόδια υπηρεσία.
  Αν αισθάνεστε θυμωμένος και νιώθετε ότι θα κάνετε κακό στην οικογένειά σας, μην ξεσπάτε στην οικογένειά σας!. Ανακαλύψτε πότε χρειάζεστε βοήθεια και αναζητήστε την στο περιβάλλον σας. Να θυμάστε ότι η βία και η αδικία πάντα κάνουν τον κύκλο τους και ξαναγυρίζουν πάνω μας.

  Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την πρώτη σεξουαλική σας εμπειρία, ώστε να αποφύγετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

  Οδοντική και στοματική φροντίδα

  Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόπαστες και οδοντικό νήμα.
  Στα 14 συνήθως σταματάμε να κάνουμε φθορίωση στα δόντια και ξεκινά ο καθαρισμός και έλεγχος στην επίσκεψη ανά 6 μήνες έως ένα έτος που πρέπει να κάνουμε στον οδοντογιατρό μας.
  Σωστό τρόπο βουρτσίσματος και σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας θα μάθουμε από τον οδοντογιατρό μας. Διότι με ακατάλληλες οδοντόβουρτσες ή λάθος κινήσεις π.χ. οριζόντιες κινήσεις μπρος - πίσω μπορούμε να προκαλέσουμε φθορά στο σμάλτο (αδαμαντίνη) ενώ παράλληλα δεν απομακρύνουμε ανάμεσα από τα δόντια, τα υπολείμματα τροφής και τα βακτηρίδια.

  Προτεινόμενοι Προσυμπτωματικοί Έλεγχοι και Εμβολιασμοί

  Σας συμβουλεύουμε να ενημερώνεστε από τον γιατρό σας για την αναγκαιότητα, το είδος και τη συχνότητα των προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμών που ταιριάζουν στην εποχή και την ηλικία σας.
 4. chr_far
  chr_far
  Μέχρι 39 ετών

  Πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, συζητήστε με τον γιατρό σας, ώστε να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για εσάς.

  Σωματική άσκηση

  Συνδυάστε αερόβια άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών και αυξήστε την ευλυγισία του σώματός σας. Πράγμα που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε με τον καλύτερο τρόπο γιατί κάποτε κάποιοι Έλληνες προτω'παν ``νους υγιής εν σώματι υγιή``.
  Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε συστηματικά κάποιο σπορ.

  Διατροφικές συνήθειες

  Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σπόρους, με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, και μικρές μερίδες άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Μετριάστε το αλάτι και τις τροφές που περιέχουν χοληστερίνη και ζάχαρη.
  Κρατήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

  Κάπνισμα

  Αποφύγετε το κάπνισμα. Δεν έχει τίποτα θετικό να σας προσφέρει.
  Ακόμα και αν οι γύρω σας καπνίζουν δεν χρειάζεται να νιώθετε μειονεκτικά απέναντί τους. Απεναντίας είσαστε σε πλεονεκτική θέση που μπορείτε να νιώθετε άνετα και να ισορροπείτε την κάθε στιγμή και χωρίς αυτό.

  Κατανάλωση αλκοόλ

  Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ. 'Πάν μέτρον άριστον'.
  Αν πάντως θελήσετε να φτάσετε στα άκρα καλό είναι να έχετε εκ' των προτέρων φροντίσει για τα εκ' των υστέρων. Πολλοί άνθρωποι κάνουν κάτι για να ευχαριστηθούν μια φορά και έχουν αποτέλεσμα να μετανιώνουν γι' αυτό ή τα αποτελέσματα αυτού, σ' όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Να θυμάστε ότι το γεγονός που δεν θα ζήσεις δεν σε πονάει. Το αντίθετο όμως…

  Ναρκωτικά

  Μείνετε μακριά από ναρκωτικές ουσίες για να μείνουν το σώμα και το πνεύμα σας υγιή.

  Ασφάλεια στις μετακινήσεις

  Αποφεύγετε πριν και κατά την οδήγηση, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών που μειώνουν τον έλεγχο και τα αντανακλαστικά σας.
  Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας μέσα στο αυτοκίνητο και κράνος ασφαλείας όταν οδηγείται μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Όχι μόνο για την δική σας ασφάλεια, αλλά και για να παραδειγματίζετε.
  Όταν βρίσκεται παιδί σε αυτοκίνητο να φροντίζετε για την πρόσδεσή του με ζώνη ασφαλείας.

  Ασφάλεια στο σπίτι

  Εγκαταστήστε σύστημα έγκαιρης διάγνωσης φωτιάς στο σπίτι σας καθώς και ένα πλήρες μικρό φαρμακείο και έναν πυροσβεστήρα οικιακού μεγέθους. Στην συνέχεια φροντίστε να τα συντηρείτε για να σας ευχαριστήσουν αν τα χρειαστείτε.

  Βίαιη συμπεριφορά και κακομεταχείριση

  Αν είστε θύμα βίαιης σωματικής ή σεξουαλικής κακομεταχείρισης αναφέρετέ το στην οικογένειά σας και στο περιβάλλον σας ή σε κάποια αρμόδια υπηρεσία.
  Αν αισθάνεστε θυμωμένος και νιώθετε ότι θα κάνετε κακό στην οικογένειά σας, μην ξεσπάτε στην οικογένειά σας!. Ανακαλύψτε πότε χρειάζεστε βοήθεια και αναζητήστε την στο περιβάλλον σας.
  Να θυμάστε ότι η βία και η αδικία πάντα κάνουν τον κύκλο τους και ξαναγυρίζουν πάνω μας.

  Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να αποφύγετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
  Γυναικολογικά
  Θυμηθείτε ότι ο θηλασμός συνεισφέρει στη μείωση του κινδύνου για τους γυναικολογικούς καρκίνους.
  Συνιστάται να παίρνετε τα μέτρα σας αν αλλάζετε συχνά ερωτικούς συντρόφους για να μειώστε τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας.

  Οδοντική και στοματική φροντίδα.

  Χρησιμοποιείτε φθοριούχες οδοντόπαστες και οδοντικό νήμα.
  Συνήθως πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ο λόγος είναι ότι μέχρι να αντιληφθούμε εμείς μια εμφανή αλλοίωση του δοντιού θα έχει προχωρήσει η βλάβη. Ενώ στην προληπτική επίσκεψη και τον καθαρισμό ο γιατρός μας θα εντοπίσει το πρόβλημα στην εμφάνιση του.
  Σωστό τρόπο βουρτσίσματος και σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας θα μάθουμε από τον οδοντογιατρό μας. Διότι με ακατάλληλες οδοντόβουρτσες ή λάθος κινήσεις π.χ. οριζόντιες κινήσεις μπρος - πίσω μπορούμε να προκαλέσουμε φθορά στο σμάλτο (αδαμαντίνη) ενώ παράλληλα δεν απομακρύνουμε ανάμεσα από τα δόντια, τα υπολείμματα τροφής και τα βακτηρίδια.
  Αν δεν πηγαίνουμε τακτικά μέχρι τώρα στον οδοντίατρο και δεν φροντίζουμε σωστά τα δόντια μας, στην ηλικία γύρω στα 30 εμφανίζετε ουλίτιδα (ματώνουν τα ούλα).

  Αποφυγή οσφυαλγίας και ισχιαλγίας και γενικών ασθενειών.

  Αποφεύγετε να επιβαρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη και τους μυς της πλάτης και της μέσης σας, φορώντας στενά εσώρουχα και ψηλά τακούνια ή μετακινώντας βάρη.
  Φροντίστε να είστε σε καλή φυσική κατάσταση και όσο το δυνατό περισσότερο διάστημα σε καλή φόρμα.
  Να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο να περπατάτε, να στέκεστε και να κοιμάστε, καθώς και για τη σωστή στάση εργασίας.
  Συχνά οι άνθρωποι ασχολούμαστε περισσότερο με πράγματα που δεν μας αφορούν και δεν συμβαίνουν σε μας. Φθάνουμε στο σημείο να ασχολούμαστε γι' αυτό που συμβαίνει στην 'Αφρική' και δεν έχουμε επίγνωση αυτού που συμβαίνει καθημερινά στη δουλειά, στο σπίτι μας και στον εαυτό μας.
  Φθείρουμε επί μακρόν τον οργανισμό μας κυνηγώντας το καλύτερο και όταν αρχίζουμε να βλέπουμε τα σημάδια 'φθοράς' είναι πλέον αργά.
  Τότε όλα τα φορτώνουμε στο 'Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα'.
  Ενώ στην πραγματικότητα είναι εύκολο να την έχουμε πρώτα.
  'Μάθε ενημερώσου γι' αυτό που συμβαίνει καθημερινά σε σένα και σε αφορά και στην συνέχεια πράξε όπως εσύ νομίζεις'.
 5. chr_far
  chr_far
  Μέχρι 64 ετών

  Πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, συζητήστε με τον γιατρό σας, ώστε να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για εσάς.

  Διατροφικές συνήθειες

  Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σπόρους, με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, και μικρές μερίδες άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Κρατάτε υπό έλεγχο το αλάτι και τις τροφές που περιέχουν χοληστερίνη και ζάχαρη.
  Κρατήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
  Θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε να τρώμε σωστά.

  Σωματική άσκηση

  Συνδυάστε αερόβια άσκηση με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε συστηματικά κάποιο σπορ.
  Διατροφή και καλή φυσική κατάσταση είναι δυο σημαντικά εργαλεία στα χέρια μας που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην ποσότητα και την ποιότητα της δικής μας ζωής.

  Κάπνισμα

  Αποφύγετε το κάπνισμα
  .
  Κατανάλωση αλκοόλ

  Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.

  Ναρκωτικά

  Μείνετε μακριά από ναρκωτικές ουσίες αλλά και από αυτούς που τις χρησημοποιούν.

  Ασφάλεια στις μετακινήσεις

  Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών πριν και κατά την οδήγηση.
  Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας μέσα στο αυτοκίνητο και κράνος ασφαλείας όταν οδηγείται μοτοσικλέτα ή ποδήλατο.

  Ασφάλεια στο σπίτι

  Εγκαταστήστε σύστημα έγκαιρης διάγνωσης φωτιάς στο σπίτι σας καθώς και ένα πλήρες μικρό φαρμακείο και έναν πυροσβεστήρα οικιακού μεγέθους.

  Βίαιη συμπεριφορά και κακομεταχείριση

  Αν αισθάνεστε θυμωμένος και νιώθετε ότι θα κάνετε κακό στην οικογένειά σας, μην ξεσπάτε στα παιδιά σας ή στην οικογένειά σας! Αναζητήστε βοήθεια από το περιβάλλον σας.

  Γυναικολογικά νοσήματα

  Συζητήστε με τον γιατρό σας αν θα πρέπει να αρχίσετε ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση καθώς και τα οφέλη και τους κινδύνους από μια τέτοια θεραπευτική αγωγή.
  Συνιστάται να παίρνετε τα μέτρα σας αν αλλάζετε συχνά ερωτικούς συντρόφους για να μειώστε τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας.

  Οδοντική και στοματική φροντίδα

  Εκτός από την οδοντόκρεμα να χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα και οδοντικό νήμα .
  Συνήθως πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ο λόγος είναι ότι μέχρι να αντιληφθούμε εμείς μια εμφανή αλλοίωση του δοντιού θα έχει προχωρήσει η βλάβη. Ενώ στην προληπτική επίσκεψη και τον καθαρισμό ο γιατρός μας θα εντοπίσει το πρόβλημα στην εμφάνιση του ή πριν ξεκινήσει.
  Σωστό τρόπο βουρτσίσματος και σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας θα μάθουμε από τον οδοντογιατρό μας. Διότι με ακατάλληλες οδοντόβουρτσες ή λάθος κινήσεις (π.χ. οριζόντιες κινήσεις μπρος - πίσω) μπορούμε να προκαλέσουμε φθορά στο σμάλτο (αδαμαντίνη) ενώ παράλληλα δεν απομακρύνουμε ανάμεσα από τα δόντια, τα υπολείμματα τροφής και τα βακτηρίδια.
  Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με την μέχρι τώρα πρόοδο της οδοντιατρικής αν κάνουμε σωστή συντήρηση των δοντιών και ένκαιρες επισκέψεις στον οδοντογιατρό μας, δεν θα φορέσουμε ποτέ οδοντοστοιχία (μασέλες).

  Αποφυγή οσφυαλγίας και ισχιαλγίας.

  Αποφεύγετε να επιβαρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη και τους μυς της πλάτης και της μέσης σας, φορώντας στενά εσώρουχα και ψηλά τακούνια ή μετακινώντας βάρη. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συμβουλεύσει για τον σωστό τρόπο να περπατάτε, να στέκεστε και να κοιμάστε, καθώς και για τη σωστή στάση εργασίας.

  Πολυφαρμακία & ασφαλής κατανάλωση φαρμάκων

  Κάντε μια κατάσταση με το τι φάρμακα παίρνετε, πόσο συχνά τα παίρνετε καθώς και τη δοσολογία τους. Κρατάτε αυτή τη λίστα πάντα κοντά σας
 6. donstefano
  donstefano
  ΜΠΡΑΒΟ!!!!
  Πολυ καλο ποστ!!!!!!!!!!!
 7. chr_far
  chr_far
  Από 64 ετών και άνω

  Πριν από την υιοθέτηση οποιασδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές, συζητήστε με τον γιατρό σας, ώστε να επιλέξετε τις πιο κατάλληλες για εσάς.

  Σωματική άσκηση

  Η άσκηση ενδείκνυται σε αυτή την ηλικία.
  Αν οι εργασία δεν το επέτρεψε μέχρι τώρα. Είναι μια καλή ευκαιρία για ένα ομαλό ξεκίνημα που θα σας ανανεώσει και θα σας βοηθήσει να δείτε το σώμα σας και την ζωντάνια σας με άλλο μάτι.
  Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ποια σπορ μπορείτε να κάνετε.

  Διατροφικές συνήθειες

  Ακολουθήστε μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και σπόρους, με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, και μικρές μερίδες άπαχο κρέας, πουλερικά και ψάρια. Μετριάστε το αλάτι και τις τροφές που περιέχουν χοληστερίνη και ζάχαρη.
  Θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε να τρώμε σωστά.
  Κρατήστε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.

  Κάπνισμα

  Αποφύγετε το κάπνισμα.

  Κατανάλωση αλκοόλ

  Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ.

  Ασφάλεια στις μετακινήσεις

  Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών πριν και κατά την οδήγηση.
  Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας μέσα στο αυτοκίνητο και κράνος ασφαλείας όταν οδηγείται μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Όχι μόνο για την δική σας ασφάλεια, αλλά και για να παραδειγματίζετε.
  Όταν βρίσκεται παιδί σε αυτοκίνητο να φροντίζετε για την πρόσδεσή του με ζώνη ασφαλείας.

  Ασφάλεια στο σπίτι

  Σιγουρευτείτε ότι σβήνετε πάντα το τσιγάρο σας και τις ηλεκτρικές συσκευές πριν πάτε για ύπνο.
  Εγκαταστήστε σύστημα έγκαιρης διάγνωσης φωτιάς στο σπίτι σας καθώς και ένα πλήρες μικρό φαρμακείο και έναν πυροσβεστήρα οικιακού μεγέθους.
  Ρωτήστε το γιατρό σας τι να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καταγμάτων από πτώσεις.

  Γυναικολογικά νοσήματα

  Συζητήστε με τον γιατρό σας τα οφέλη και τους κινδύνους της ορμονικής θεραπείας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

  Οδοντική και στοματική φροντίδα

  Χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα και οδοντικό νήμα.
  Συνήθως πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και ο λόγος είναι ότι μέχρι να αντιληφθούμε εμείς μια εμφανή αλλοίωση του δοντιού θα έχει προχωρήσει η βλάβη. Ενώ στην προληπτική επίσκεψη και τον καθαρισμό ο γιατρός μας θα εντοπίσει το πρόβλημα στην εμφάνιση του ή πριν ξεκινήσει.
  Σωστό τρόπο βουρτσίσματος και σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας θα μάθουμε από τον οδοντογιατρό μας. Διότι με ακατάλληλες οδοντόβουρτσες ή λάθος κινήσεις π.χ. οριζόντιες κινήσεις μπρος - πίσω μπορούμε να προκαλέσουμε φθορά στο σμάλτο (αδαμαντίνη) ενώ παράλληλα δεν απομακρύνουμε ανάμεσα από τα δόντια, τα υπολείμματα τροφής και τα βακτηρίδια.
  Αν δεν πηγαίνουμε τακτικά μέχρι τώρα στον οδοντίατρο και δεν φροντίζουμε σωστά τα δόντια μας, στην ηλικία γύρω στα 40-45 εμφανίζετε περιδοντίτηδα (κινητικότητα των δοντιών) ή οποία αυξάνετε σταδιακά με αποτέλεσμα την απώλεια των δοντιών.
  Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι με την μέχρι τώρα πρόοδο της οδοντιατρικής αν κάνουμε σωστή συντήρηση των δοντιών και ένκαιρες επισκέψεις στον οδοντογιατρό μας, δεν θα φορέσουμε ποτέ οδοντοστοιχία (μασέλες).

  Αποφυγή οσφυαλγίας και ισχιαλγίας

  Αποφεύγετε να επιβαρύνετε τη σπονδυλική σας στήλη και τους μυς της πλάτης και της μέσης σας, φορώντας στενά εσώρουχα και ψηλά τακούνια ή μετακινώντας βάρη.
  Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συμβουλεύσει για τον σωστό τρόπο να περπατάτε, να στέκεστε και να κοιμάστε, καθώς και για τη σωστή στάση εργασίας.

  Πολυφαρμακία & ασφαλής κατανάλωση φαρμάκων


  Κάντε μια κατάσταση με το τι φάρμακα παίρνετε, πόσο συχνά τα παίρνετε καθώς και τη δοσολογία τους. Κρατάτε αυτή τη λίστα πάντα κοντά σας.

  Προτεινόμενοι Προσυμπτωματικοί Έλεγχοι και Εμβολιασμοί

  Σας συμβουλεύουμε να αποφασίσετε μαζί με τον γιατρό σας για την αναγκαιότητα, το είδος και τη συχνότητα των προληπτικών εξετάσεων και εμβολιασμών που ταιριάζουν στη δική σας περίπτωση.
 8. manouvras
  manouvras
  ontos poli kalo k xrisimo post!
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8
Bookmarks