Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Γνωριστε το ''pet therapy''

 1. eviteo
  eviteo
  Λίγο-πολύ γνωρίζουμε, συνήθως από ντοκιμαντέρ, την ευεργετική επίπτωση που έχει σε ασθενείς η συμβίωσή τους με κάποιο...μικρό ζώο. Το χάιδεμά του ηρεμεί τον άνθρωπο, κατεβάζει την πίεση, το παιχνίδι μαζί του ομαλοποιεί τον παλμό της καρδιάς.
  Σε πολλές χώρες εφαρμόζεται συστηματικά η λεγόμενη pet therapy σε ανθρώπους που υποφέρουν από συστηματικά σωματικά ή ψυχολογικά νοσήματα. Στο θεραπευτικό μηχανισμό δια των ζώων συμμετέχουν εξειδικευμένοι γιατροί, κτηνίατροι, οδηγοί ζώων και ειδικώς εκπαιδευμένα ζώα. Τα προγράμματα αυτά, ύστερα από επιστημονική έρευνα από πανεπιστημιακές κλινικές, διενεργούνται και εποπτεύονται σε παθολογικές καταστάσεις σε κατ' οίκον θεραπεία, ή σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία ορφανοτροφεία, οίκους ευγηρίας, ψυχιατρεία κ.λ.π.
  Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται σε ψυχοθεραπείες, θεραπείες στρες, άγχους και υπέρτασης. Ως επικουρική θεραπεία εφαρμόζεται στον καρκίνο, το ΑΙDS, σε καρδιοπαθείς κ.λπ. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και όσο προχωρεί η έρευνα τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνεται η θεραπεία.

  Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαΐδεμα και η φροντίδα των ζώων – ιδιαίτερα εκείνων με τα οποία έχει δημιουργηθεί μία στενή σχέση – μπορεί να μειώσουν την πίεση και τους ρυθμούς της καρδιάς και να βελτιώσουν τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακές ασθένειες.
  Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που έχουν κατοικίδια, επισκέπτονται τους γιατρούς 16% λιγότερο από εκείνους που δεν έχουν και οι ιδιοκτήτες σκύλων, γενικότερα, κάνουν 21% λιγότερες επισκέψεις.
  Η SAPT Hellas (Stray Action - Pet Therapy Hellas, Αστική-Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) ιδρύθηκε στα τέλη του 2005 με τους εξής σκοπούς:
  1. Να ενημερώσει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα παιδιά - και αυριανούς πολίτες της Ελλάδας - για την σωστή συμπεριφορά προς τους σκύλους (αδέσποτους ή δεσποζόμενους) και να τα ευαισθητοποιήσει σε σχέση με το πολύ καίριο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων (πρόγραμμα «Εκστρατεία Ενημέρωσης»)
  2. Να προσφέρει κοινωνικό έργο σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω ουσιαστικής επαφής παιδιών ή ενηλίκων με ημίαιμους, πρώην αδέσποτους και εκπαιδευμένους σκύλους των εθελοντών της (Πρόγραμμα «Pet-Assisted Therapy» ή «Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής»)
  3. Να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί στην επίλυση του παρόντος «προβλήματος» των αδέσποτων σκύλων, προωθώντας και υποστηρίζοντας με αρκετές παροχές, τις υιοθεσίες σκύλων (Πρόγραμμα «Υιοθεσία Σκύλων-Συντρόφων»).
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1
Bookmarks