Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Υπερταση

 1. eviteo
  eviteo
  Η υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από συγκεκριμένα επίπεδα. Αυτά ορίζονται ως 135 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) και ως 85 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου για τη διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή). Η υπέρταση προσβάλλει πολλά άτομα και απαιτεί σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση, αφού βλάπτει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους.
  Ποια είναι τα αίτια της υπέρτασης;

  Κατά 90% η υπέρταση είναι ιδιοπαθής. Με άλλα λόγια δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο στο οποίο να οφείλεται. Το υπόλοιπο 10% αποδίδεται σε άλλα αίτια, όπως παθήσεις των νεφρών (π.χ., η στένωση της νεφρικής αρτηρίας), βλάβες των επινεφριδίων, ή έχει σχέση με επιπλοκές από πιθανή κύηση.
  Τι είναι η συστολική και τι η διαστολική πίεση;

  Η συστολική πίεση ή αλλιώς "μεγάλη" είναι η πίεση μέσα στα αγγεία κατά το χτύπο της καρδιάς. Η διαστολική πίεση ή αλλιώς "μικρή" είναι η πίεση στα αγγεία όταν η καρδιά ξεκουράζεται. Πώς μπορούμε να ταξινομήσουμε την υπέρταση; Η υπέρταση ανάλογα με τις τιμές της διαστολικής και της συστολικής πίεσης διακρίνεται σε:
  Φυσιολογικη (135 / 85)
  Ηπια ( 140-159 / 90-99)
  Μετρια ( 160-179 / 100-109 )
  Σοβαρη ( 180-209 / 110-119 )
  Πολυ σοβαρη ( 210 / 120 )

  Όταν αναφερόμαστε στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση, εννοούμε ότι η συστολική πίεση είναι κάτω από 135 και η διαστολική κάτω από 85 μιλιμέτρ στήλης υδραργύρου.
  Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;

  Τις περισσότερες φορές η υπέρταση δεν έχει κανένα σύμπτωμα και ανευρίσκεται τυχαία, όταν ο ασθενής για κάποιο λόγο μετρά την πίεσή του. Πολλά άτομα παραπονιούνται για πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα, τα οποία όμως η επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει απευθείας με την υπέρταση.
  Ποιους κινδύνους κρύβει η υπέρταση για τον οργανισμό;

  Η υπέρταση αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση πολλών παθήσεων, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η βλάβη των αγγείων, οι βλάβες των οφθαλμών και των νεφρών. Ειδικά οι βλάβες των αγγείων μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους ανθρώπους την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  Πώς αντιμετωπίζεται η υπέρταση;

  Η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα προξενήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό. Αρχικά ο ασθενής χρειάζεται να αλλάξει τον τρόπο διαβίωσης και διατροφής. Επίσης, πρέπει να ασκείται, να χάσει βάρος και να περιορίσει την κατανάλωση αλατιού ή αλκοόλ. Για τη θεραπεία της υπέρτασης ενδέχεται να ληφθούν και φαρμακευτικές ουσίες, τις οποίες πρέπει να χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.
 2. eviteo
  eviteo
  Ποιοι παραγοντες προκαλουν υψηλη πιεση?

  Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλούν ψηλή πίεση. Με τις γνώσεις αυτές...μπορείτε να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη και προστασία από την πολύ συχνή αυτή νόσο. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η ψηλή πίεση έχει ήδη εκδηλωθεί, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί και η θεραπεία να είναι αποτελεσματικότερη με την απομάκρυνση ή τροποποίηση των παραγόντων που προδιαθέτουν για την πάθηση.

  Βέβαια υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπέρτασης για τους οποίους δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής. Για παράδειγμα η αύξηση της ηλικίας άνω των 55 ετών, το οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και το μαύρο χρώμα δέρματος είναι παράγοντες ψηλού κινδύνου για υπέρταση, τους οποίους ο ασθενής δεν μπορεί να τροποποιήσει.

  Η ύπαρξη των τριών αυτών παραγόντων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα εκδηλωθεί ψηλή πίεση. Όμως τα άτομα που έχουν τους εν λόγω παράγοντες θα μπορούσαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στους παράγοντες εκείνους που μπορούν να τροποποιήσουν, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες τους για υπέρταση.

  Ο τρόπος ζωής έχει καθοριστική επιρροή στον κίνδυνο που διατρέχουμε για να προσβληθούμε από υπέρταση.
  Η καθιστική ζωή με απουσία σωματικής άσκησης, η υπερφαγία με την ανθυγιεινή διατροφή και υπερκατανάλωση θερμίδων, το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία, οι μεγάλες ποσότητες αλατιού στη διατροφή, το στρες και το κάπνισμα, έχουν τεράστια επιρροή στην πρόκληση ψηλής πίεσης.

  Για αυτούς που δεν έχουν ακόμη προσβληθεί από υπέρταση, η βελτίωση των πιο πάνω αρνητικών καταστάσεων εάν υπάρχουν, μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση ή στην αποφυγή της υπέρτασης. Σε αυτούς που ήδη έχουν ψηλή πίεση, η διόρθωση των αρνητικών αυτών παραγόντων θα αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης και της εμφάνισης επιπλοκών.

  Πράγματι η ψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση και απώλεια πνευματικών ικανοτήτων.

  Εκτός από τους παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής, υπάρχουν και ασθένειες που μπορούν να προκαλούν υπέρταση. Για το λόγο αυτό σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει ψηλή πίεση, πρέπει να γίνεται διαγνωστική διερεύνηση για να φανεί κατά πόσο υπάρχει ή όχι μια ασθένεια που την προκαλεί.

  Στις περιπτώσεις που υπάρχει μια ασθένεια που προκαλεί την υπέρταση, τότε αυτή αποκαλείται δευτερογενής. Εάν δεν υπάρχει μια υποβόσκουσα νόσος τότε μιλούμε για πρωτογενή ή ιδιοπαθή υπέρταση.

  Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προκαλούν υπέρταση. Ασθένειες των νεφρών (πολυκυστικοί νεφροί, στένωση νεφρικής αρτηρίας), συγγενείς καρδιοπάθειες (στένωση ισθμού αορτής), ενδοκρινολογικές ασθένειες (σύνδρομο Cushing) είναι μεταξύ των συχνότερων ασθενειών που προκαλούν ψηλή πίεση. Η θεραπεία των ασθενειών αυτών μπορεί να βελτιώσει ή να εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα της υπέρτασης.

  Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχουν πολλά φάρμακα και άλλες ουσίες νόμιμες ή όχι που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Ο κατάλογος των φαρμακευτικών ουσιών και άλλων που μπορούν να προκαλούν υπέρταση είναι μεγάλος. Για το λόγο αυτό κάθε φορά που γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης πρέπει να διερευνάται κατά πόσο ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα, κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα ή ακόμη μια απαγορευμένη ουσία που είναι η αιτία της ψηλής πίεσης.

  Μεταξύ των συχνότερων φαρμάκων που είναι αιτία υπέρτασης περιλαμβάνονται τα αντικαταθλιπτικά, τα στεροειδή, τα αντισυλληπτικά χάπια και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Επίσης η κοκαΐνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

  Βλέπουμε λοιπόν μια πληθώρα παραγόντων που μπορούν να είναι αιτία ψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μάλιστα πολλοί αποκαλούν την επιδημία της υπέρτασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας, ως το σιωπηλό δολοφόνο.
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 2 από 2
Bookmarks