Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

 1. metal89
  metal89
  ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

  Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που απαιτείται για τον μετασχηματισμό της ζάχαρης, του αμύλου και άλλων τροφών σε ενέργεια, απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή. Οι ακριβείς αιτίες που προκαλούν τον σακχαρώδη διαβήτη συνεχίζουν να παραμένουν ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, αν και φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία του, τόσο η γενετική, όσο και περιβαλλοντολογικοί λόγοι, όπως η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.

  Υπολογίζεται, ότι σήμερα το 6.3% του πληθυσμού της γης πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σε περίπου 13 εκατομμύρια άτομα από αυτούς ο σακχαρώδης διαβήτης έχει διαγνωστεί, ενώ περίπου 5,2 εκατομμύρια άτομα (δηλαδή το 1/3 από το τελικό ποσοστό) δε γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Για να εξακριβώσει κάποιος αν έχει διαβήτη ή αν είναι επιρρεπής σε αυτόν, υπάρχουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες γίνονται εύκολα και γρήγορα και μπορούν να προσφέρουν πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης.


  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


  Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ιατρικό πρόβλημα εδώ και 3500 χρόνια. Η ιστορία του θα μπορούσε να χωριστεί σε τέσσερις μεγάλες εποχές ή περιόδους.

  Σαν πρώτη εποχή θεωρείται η "Εποχή της Κλινικής Αναγνώρισης". Σε αυτή την περίοδο η πρώτη ονομασία του Διαβήτη, δόθηκε από τον Αρεταίο (120 - 200 μ.Χ.), γιατρό από την Καπαδοκία, την τρίτη μεγάλη ιατρική μορφή της Αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη και το Γαληνό.

  Η Δεύτερη περίοδος είναι η "εποχή βιομηχανικής αναγνώρισης του σακχαρώδη διαβήτη" στην οποία ο Βernard καθόρισε το επίπεδο απέκκρισης της γλυκόζης από τα νεφρά ("νεφρικός ουδός" απέκκρισης της γλυκόζης) δεικνύοντας έτσι, ότι η γλυκόζη απεκκρίνεται στα ούρα, είτε όταν η συγκέντρωσή της στο αίμα είναι σε ψηλά επίπεδα, είτε όταν ο "νεφρικός ουδός" απέκκρισης της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλός ("νεφρική γλυκοζουρία").

  Η Τρίτη και πιο σημαντική περίοδος είναι η "Εποχή της ινσουλίνης" στην οποία χορηγήθηκε η πρώτη ένεση ινσουλίνης το 1922.

  Η Τέταρτη περίοδος "Εποχή της ανακάλυψης των αντιδιαβητικών δισκίων". Η πρώτη παραγωγή αντιβιοτικού δισκίου έγινε το 1920 και το 1995 κυκλοφόρησαν "Αναστολείς της α-γλυκοσιδάσης" μια κατηγορία αντιβιοτικών.

  Η επόμενη περίοδος ονομάζεται η "Εποχή της ανακάλυψης των γλυκομετρητών". Στην περίοδο αυτή το 1970 ανακαλύφθηκε η πρώτη συσκευή μέτρησης γλυκόζης αίματος με τη μέθοδο της ανάκλασης που λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και το 1972 η παραγωγή μιας άλλης συσκευής μέτρησης γλυκόζης αίματος με τη μέθοδο της ανάκλασης που λειτουργεί με ρεύμα.

  Η τελευταία περίοδος είναι η "Εποχή της πραγματοποίησης των μεγάλων προσδοκιών" στην οποία η ινσουλίνη πρόκειται να χορηγείται με σπρέυ από τη μύτη ή το στόμα και να βρεθεί μία οριστική λύση σε σχέση με το διαβήτη.


  ΤΥΠΟΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

  Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες διαβήτη:

  Διαβήτης Τύπου I: Ο διαβήτης Τύπου I ή ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης, διαγιγνώσκεται συνήθως κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η εμφάνιση αυτής της μορφής σε μεγαλύτερη ηλικία. Στο διαβήτη Τύπου I, το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή και καθόλου ινσουλίνη. Επομένως, τα άτομα που πάσχουν από αυτό το είδος διαβήτη χρειάζονται μόνιμη θεραπεία ινσουλίνης. Ο διαβήτης Τύπου I είναι αρκετά πιο σπάνιος από τον Τύπου II, μιας και μόλις 5-10 % των ατόμων που νοσούν ανήκουν σε αυτή τη μορφή διαβήτη.
  Τα συμπτώματα του νεανικού διαβήτη συνήθως εμφανίζονται απότομα και εξελίσσονται γρήγορα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολυδιψία (μεγάλη δίψα, μεγάλη κατανάλωση υγρών), πολυουρία (μεγάλη ποσότητα ούρησης), πολυφαγία (συνεχής πείνα), απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, καταβολή δυνάμεων (αδυναμία) και αφυδάτωση. Η επιβίωση του ασθενή με αυτή τη μορφή διαβήτη εξαρτάται από εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης (ενέσεις ινσουλίνης).


  Διαβήτης Τύπου II: Ο διαβήτης Τύπου II ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης των ενηλίκων, εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η εμφάνιση αυτής της μορφής σε νεαρότερης ηλικίας άτομα. Συνήθως, όμως, κάνει την εμφάνισή του σε άτομα ηλικίας άνω των 40 χρονών. Η ινσουλίνη που παράγεται από τον οργανισμό στον διαβήτη Τύπου II δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Έτσι, παρατηρείται μια αδυναμία να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός το σάκχαρο σαν την βασική πηγή ενέργειας. Ο διαβήτης Τύπου II είναι και το συνηθέστερο είδος διαβήτη, μιας και περίπου το 90-95% όλων των περιπτώσεων διαβήτη είναι περιπτώσεις διαβήτη Τύπου II. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη μορφή της νόσου έχει η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί βασικό παράγοντα προδιάθεσης για σακχαρώδη διαβήτη Τύπου II. Τα συμπτώματα του διαβήτη των ενηλίκων εμφανίζονται, συνήθως, σταδιακά και εξελίσσονται με αργό και σταθερό ρυθμό. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδιαθεσία, συχνουρία, πολυδιψία, θολή όραση και συχνές λοιμώξεις.

  Εκτός από τις δύο βασικές κατηγορίες διαβήτη υπάρχει και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης, ή διαβήτης της κύησης. Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης εμφανίζεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κυοφορίας, δεν σχετίζεται με το διαβήτη Τύπου I ή II και, τις περισσότερες φορές, εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του παιδιού. Η προχωρημένη ηλικία της εγκύου και η παχυσαρκία αποτελούν τους κύριους παράγοντες προδιάθεσης για εμφάνιση διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


  ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

  Σε αντίθεση με άλλες παθήσεις ο σακχαρώδης διαβήτης δεν φαίνεται να είναι αυστηρά κληρονομικός. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι λόγω κληρονομικότητας έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον αποκτήσουν από ό,τι κάποιοι άλλοι.

  Ο Διαβήτης Τύπου I και ο Διαβήτης Τύπου II έχουν διαφορετικές αιτίες. Υπάρχουν όμως δύο παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. Ο πρώτος είναι η κληρονομική προδιάθεση στην πάθηση και ο δεύτερος οι περιβαλλοντικές συνθήκες που μπορεί να ωθήσουν προς εκείνη την κατεύθυνση.

  Τα γονίδια από μόνα τους πάντως δεν προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη. Μία απόδειξη αυτού είναι η περίπτωση των διδύμων. Οι δίδυμοι έχουν ίδια γονίδια. Όμως στις περιπτώσεις που ένας από τους διδύμους έχει Διαβήτη Τύπου I, ο άλλος τον παρουσιάζει μόνο κατά το 50%, δηλαδή τις μισές φορές. Στις περιπτώσεις που ένας από τους διδύμους έχει Διαβήτη Τύπου II, ο άλλος τον παρουσιάζει τις 3 από τις 4 φορές.
  Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κάποιος αποκτά Διαβήτη Τύπου I, όταν υπάρχει προδιάθεση και από τους δύο γονείς του. Η προδιάθεση αυτή κατά πάσα πιθανότητα βασίζεται σε παράγοντες που αφορούν τους λευκούς, γιατί οι λευκοί παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά Διαβήτη Τύπου I.

  Όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι έχουν να κάνουν κυρίως με το κρύο νερό. Ο Διαβήτης Τύπου I εμφανίζεται συχνότερα το χειμώνα από το καλοκαίρι και σε περιοχές με ψυχρά κλίματα από θερμά. Επίσης υποψιάζονται και τους ιούς. Ίσως ένας ιός που δεν έχει και πολύ σοβαρά συμπτώματα να επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενισχύει τον Διαβήτη Τύπου I.

  Επίσης σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι που τρέφονταν δια θηλασμού περισσότερο χρονικό διάστημα, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Διαβήτη Τύπου I.

  Τέλος, έχει διαπιστωθεί από πειράματα, ότι οι άνθρωποι που είχαν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στον οργανισμό τους στο παρελθόν, έχουν τώρα μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν Διαβήτη Τύπου I.

  Aν είστε άντρας με Διαβήτη Τύπου I οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 17. Αν είστε γυναίκα με Διαβήτη Τύπου I και αποκτήσατε το παιδί σας πριν τα 25, οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 25. Αν αποκτήσατε το παιδί σας μετά τα 25, οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 100.
  Οι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη αυξάνονται, αν εσείς έχετε εμφανίσει την πάθηση πριν την ηλικία των 11 ετών. Αν και εσείς και ο σύντροφός σας έχετε Διαβήτη Τύπου I, τότε οι πιθανότητες του παιδιού σας είναι μεταξύ 1 στις 10 και 1 στις 4.
  Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις οι οποίες θα σας δείξουν τις πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη και από τις ποσότητες γλυκόζης στο αίμα του, αλλά και από τη λειτουργία του θυροειδή αδένα.

  Ο Διαβήτης Τύπου II έχει ισχυρότερη γενετική βάση από τον Διαβήτη Τύπου I, παρόλ' αυτά κι αυτός εξαρτάται πολύ από τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

  Ο δυτικός τρόπος ζωής, που ακολουθείται από κακή διατροφή κι ελάχιστη άσκηση, είναι αρκετά επιρρεπής προς τον Διαβήτη Τύπου II.
  Αντίθετα οι άνθρωποι των χωρών εκείνων που δεν έχουν ακολουθήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, δεν εμφανίζουν συχνά τον Διαβήτη Τύπου II, ανεξάρτητα από την γενετική τους προδιάθεση.

  Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου II. Η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους νέους και για εκείνους που υπήρξαν παχύσαρκοι στο παρελθόν για μεγάλο χρονικό διάστημα.Oι πιθανότητες που έχει το παιδί σας να αποκτήσει σακχαρώδη διαβήτη είναι 1 στις 7, αν εσάς σας διαγνώστηκε πριν τα 50 και 1 στις 13 αν σας διαγνώστηκε μετά τα 50.

  Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα παιδί διατρέχει περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσει Διαβήτη Τύπου II, όταν τον έχει η μητέρα. Αν όμως και εσείς και ο/η σύντροφός σας έχετε Διαβήτη Τύπου II, τότε οι πιθανότητες που έχει το παιδί για να εμφανίσει διαβήτη είναι 1 στις 2.

  Ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος. Οι γυναίκες που εμφανίζουν Διαβήτη Τύπου II κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πολύ πιθανόν να είχαν ήδη ιστορικό διαβήτη, κυρίως από την πλευρά της μητέρας τους. Όμως, όπως και σε όλες τις μορφές του σακχαρώδη διαβήτη, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και οι παχύσαρκες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  Συμβαίνει συχνά να υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και να μην το γνωρίζουν, γιατί τα συμπτώματά τους φαίνονται ασήμαντα. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόωρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη από τα συμπτώματά του, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης των επιπλοκών του. Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου Ι συνήθως εμφανίζονται απότομα και εξελίσσονται γρήγορα, συχνά η πρώτη εκδήλωσή του μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετούς, διάχυτο κοιλιακό άλγος και απώλεια συνείδησης. Στο διαβήτη τύπου ΙΙ τα συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως, σταδιακά και είναι βαθμιαία. Συχνά τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου ΙΙ λείπουν τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής.

  Μερικά από τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι τα εξής:

  * Συχνή ούρηση
  * Υπερβολική δίψα
  * Υπερβολική πείνα
  * Ασυνήθιστη απώλεια βάρους
  * Αυξημένη κόπωση
  * Κνησμός
  * Θαμπή όραση


  ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Η διάγνωση του διαβήτη είναι εύκολη όταν υπάρχουν τα κλασικά συμπτώματα και αρκεί η επιβεβαίωση με τη μέτρηση του σακχάρου του αίματος. Η διάγνωση μπαίνει επίσης εύκολα όταν ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα και σημεία διαβητικής κετοξέωσης. Τα διαγνωστικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα ακόλουθα :

  • Παρουσία κλασικών συμπτωμάτων του διαβήτη και τιμή γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή > 200mg/dl
  • Τιμή σακχάρου νηστείας (που λαμβάνεται δηλαδή μετά από 8 τουλάχιστον ώρες αποχής από την πρόσληψη τροφής) > 126mg/dl
  • Τιμή σακχάρου 2 ώρες μετά από φόρτιση με 75g γλυκόζης από του στόματος > 200mg/dl

  Ένας άλλος χρήσιμος δείκτης είναι η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά για την παρακολούθηση της ρύθμισης του σακχάρου αίματος, αφού αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή σακχάρου αίματος τους τελευταίους 3 μήνες πριν την εξέταση. Τιμές HbA1c < 6% θεωρούνται ενδεικτικές καλού γλυκαιμικού ελέγχου.


  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

  Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος ριζικής θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη. Έχει όμως αποδειχθεί αδιαμφισβήτητα ότι, με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, ασθενείς και με τους δύο τύπους του διαβήτη μπορούν να έχουν τιμές σακχάρου πολύ κοντά στις φυσιολογικές καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα οι επιπλοκές να εμφανίζονται σπάνια η έστω πολύ καθυστερημένα. O διαβητικός και ο θεράπων ιατρός πρέπει να επιδιώκουν συνεχώς την καλύτερη δυνατή ρύθμιση και δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύονται.

  Ο θεμέλιος λίθος της θεραπευτικής αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η δίαιτα, δηλαδή μια σχεδιασμένη υγιεινή διατροφή που περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και έχει στόχο την απόκτηση και διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος, τη διατήρηση του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα, την αποφυγή υπογλυκαιμιών και τη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος και της αρτηριακής πίεσης που και αυτά είνα συχνά αυξημένα.

  Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης), τα πάσχοντα άτομα, που είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, χρειάζονται από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης και για όλη τους τη ζωή θεραπεία με ινσουλίνη. Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αντίθετα, που είναι και ο πιο συχνός, οι ασθενείς μπορούν για αρκετά χρόνια να ρυθμίζονται ικανοποιητικά με δίαιτα και αντιδιαβητικά δισκία πριν χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη.

  Tα άτομα που υποβάλλονται σε ινσουλινοθεραπεία είναι υποχρεωμένα να ενίουν τουλάχιστον δύο ενέσεις ινσουλίνης ημερησίως (κάποτε και 4 ή και περισσότερες), ούτως ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν σωστότερα οι ανάγκες τους σε ινσουλίνη. Σήμερα, οι διαβητικοί και των δύο τύπων διαβήτη μπορούν να διατηρούν το σάκχαρό τους κοντά στο φυσιολογικό, εφόσον εφαρμόζουν τη λεγόμενη «εντατικοποιημένη» ινσουλινοθεραπεία. Αυτό σημαίνει συνεχή εκπαίδευση στο διαβήτη, πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης το 24ωρο, πολλαπλές μετρήσεις σακχάρου με τους φορητούς μετρητές γλυκόζης αίματος (αυτοέλεγχος) και συνεχή αναπροσαρμογή δόσεων ινσουλίνης βάσει των αποτελεσμάτων του αυτοελέγχου. Η ανακάλυψη νέων ινσουλινών (ανάλογα ινσουλίνης) με προφίλ δράσης ομοιάζον με αυτό του μη διαβητικού ατόμου διευκόλυνε τα μέγιστα την επίτευξη του στόχου αυτού. Τα εντατικοποιημένα αυτά σχήματα θεραπείας επιτρέπουν ευελιξία στις ώρες και στην ποσότητα των γευμάτων, καθώς και στις υπόλοιπες δραστηριότητες των διαβητικών (εργασία, άθληση κ.λ.π.), ενώ προσφέρουν καλύτερη ρύθμιση με λιγότερες υπογλυκαιμίες. Οι φορητές υποδόριες αντλίες ινσουλίνης χορηγούν συνεχώς ινσουλίνη σε δόση που δύναται να τροποποιείται από το χρήστη και είναι κατάλληλες για διαβητικούς με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δυσκολία ρύθμισης ή με στόχο την τέλεια ρύθμιση, όπως π.χ. έγκυες με σακχαρώδη διαβήτη.

  Στο διαβήτη τύπου 2 έχουν θέση και τα αντιδιαβητικά δισκία, όταν η δίαιτα και η άσκηση από μόνες τους δεν επαρκούν να ρυθμίσουν σωστά ένα διαβητικό. Τα αντιδιαβητικά δισκία χρησιμοποιούνται πιο νωρίς και σε συνδυασμούς για καλύτερες τιμές σακχάρου αίματος όλες τις ώρες του 24ώρου (πριν και μετά τα γεύματα) και μπορούν να συνδυασθούν κάποτε και με ινσουλίνη.
  Όταν μετά παρέλευση αρκετών ετών (συνήθως 5-15) τα χάπια παύουν να δρούν, οι ασθενείς πρέπει να μετατάσσονται σε ινσουλίνη αρκετά εγκαίρως και να μην αφήνονται αρρύθμιστοι για πολλά χρόνια με ολέθριες για αυτούς συνέπειες.

  Εκτός από την καθημερινή παρακολούθηση του σακχάρου, ο διαβητικός θα πρέπει να ελέγχει και τη μακροχρόνια ρύθμιση του διαβήτη του μετρώντας στο εργαστήριο ανά τρίμηνο την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη του. Όσο χαμηλότερη είναι αυτή, τόσο καλύτερη είναι η ρύθμιση και τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος επιπλοκών του διαβήτη. Η πρώιμη ανίχνευση και η αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαβήτη αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον ιατρό που ασχολείται με διαβητικούς. Ενδεικτικώς αναφέρουμε την ανίχνευση λευκώματος στα ούρα με ειδική τεχνική (μικρολευκωματινουρία), η οποία θεωρείται δείκτης αρχόμενης νεφρικής βλάβης, καθώς και παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Με την κατάλληλη αγωγή η κατάσταση αυτή μπορεί να υποστραφεί, γεγονός πολύ ευνοϊκό για τον ασθενή.


  ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

  Η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών λόγω του σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται όσο καλύτερα ρυθμίζονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μια σειρά παραγόντων, όπως το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η καθιστική ζωή, επιταχύνουν την ανάπτυξη επιπλοκών.

  Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες.

  Οξείες

  Διαβητική κετοξέωση και διαβητικό κώμα

  Η διαβητική κετοξέωση είναι μια επικίνδυνη επιπλοκή, θεωρείται επείγον περιστατικό και απαιτεί την άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Ο ασθενής εμφανίζει σημεία αφυδάτωσης, αναπνοή Kussmaul (βαθείες, παρατεταμένες και συνοδευόμενες από αναστεναγμό αναπνοές) και απόπνοια ακετόνης. Συχνά, τα σημεία αυτά συνοδεύονται από διάχυτο κοιλιακό άλγος.

  Το επίπεδο συνείδησης δεν επηρεάζεται αρχικά, στη συνέχεια όμως μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά πτώση του επιπέδου συνείδησης, υπνηλία, λήθαργος και τελικά κώμα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις παρατηρούνται υπόταση και κυκλοφορική καταπληξία (shock). Με την κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία, η διαβητική κετοξέωση αποτελεί κατάσταση πλήρως αναστρέψιμη. Είναι πιο συχνή σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

  Υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα

  Χαρακτηρίζεται από αύξηση της ωσμωτικότητας του πλάσματος (>350 mOsm/L), πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος (>600mg/dl) και απουσία κετοξέωσης. Προέχουν τα σημεία της αφυδάτωσης ενώ επίσης εμφανίζονται διαταραχές του επιπέδου συνείδησης και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

  Διάφορες αιτίες μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του υπερωσμωτικού μη κετωσικού κώματος, όπως η σηψαιμία, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η παγκρεατίτιδα, η αιμορραγία από το πεπτικό και η λήψη φαρμάκων. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

  Υπογλυκαιμία

  Αποτελεί ουσιαστικά επιπλοκή της θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη. Μπορεί να προκληθεί από λανθασμένη δοσολογία κατά τη χορήγηση ινσουλίνης (αυξημένη δόση), έντονη σωματική άσκηση ή μειωμένη λήψη τροφής ή υδατανθράκων. Ο ασθενής εμφανίζει ευερεθιστότητα και αυξημένη εφίδρωση ενώ μπορεί να προκληθούν διαταραχές του επιπέδου συνείδησης, απώλεια συνείδησης ή κώμα. Απαιτείται άμεση πρόσληψη γλυκόζης από το στόμα (γλυκά, σακχαρούχα αναψυκτικά κλπ) ή, σε περίπτωση που ο ασθενής είναι αναίσθητος, ενδοφλέβια χορήγηση γλυκόζης.

  Χρόνιες

  Διαβητική μικροαγγειοπάθεια

  Προσβολή των τριχοειδών και προτριχοειδών αγγείων που με τη σειρά της προκαλεί :

  * Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια : Υπερπλασία των τριχοειδών στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή και προσβολή της ωχράς κηλίδας, που οδηγούν σε απώλεια όρασης. (Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στο Δυτικό κόσμο)
  * Διαβητική νεφροπάθεια : Προσβολή των νεφρών με βλάβες του σπειράματος, των αγγείων και του διάμεσου ιστού που μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.
  * Διαβητική νευροπάθεια : Μονο- ή πολυνευροπάθεια ή νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Συχνά εμφανίζεται απώλεια της αισθητικότητας (αρχικά στα κάτω άκρα) και στυτική δυσλειτουργία.

  Διαβητική μακροαγγειοπάθεια

  Εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης, νωρίτερα και σοβαρότερης μορφής από ότι σε μη διαβητικούς. Προσβολή αρτηριών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

  * Στεφανιαία νόσος, που μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη ή οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  * Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κυρίως ισχαιμικού τύπου.
  * Περιφερική αγγειακή νόσος.


  ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

  Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει πολλά και ποικίλα σωματικά συμπτώματα. Εκείνο, όμως, που, συνήθως, αγνοούμε, είναι το πόσο καθοριστική σημασία έχει η προσωπικότητα και οι συναισθηματικές αντιδράσεις του ασθενή, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και πώς οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της νόσου.

  Η παθητικότητα, η ανωριμότητα και η αδυναμία αποδοχής της πάθησης, είναι μερικές από τις αντιδράσεις ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμιες για την εξέλιξη της νόσου και για την πορεία της υγείας του ασθενή.

  Ακόμη, η ανακοίνωση στον ασθενή από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενδέχεται να προκαλέσει συναισθήματα, όπως αυτό του θυμού, της απελπισίας και του φόβου και να έχει σημαντική επίπτωση στην αυτοπεποίθηση του ατόμου.

  Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο της άρνησης των συμπτωμάτων, με άλλα λόγια, της μη παραδοχής της νόσου. Ιδιαίτερα όταν η νόσος εμφανίζεται σε νεανική ηλικία, κατά τη διάρκεια της οποίας το άτομο αισθάνεται πιο υγιές, γεμάτο ενέργεια, δύναμη και ζωτικότητα, οι ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματα και δεν αποδέχονται τη σοβαρότητα της πάθησής τους, με αποτέλεσμα να μην ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών.
  Ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας, υποστηρίζουν ότι άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, χαρακτηρίζονται από το λεγόμενο «φόβο της ιδιαιτερότητας». Με άλλα λόγια, όσοι υποφέρουν από τη νόσο αυτή, διακατέχονται από το φόβο μήπως στιγματιστούν, λόγω του ότι η συγκεκριμένη ασθένεια συνδέεται με την παχυσαρκία. ¶λλοι πάλι, φοβούνται τις επιπλοκές του διαβήτη, στις οποίες περιλαμβάνονται η νεφροπάθεια, η συμφόρηση, η τύφλωση, η καρδιοπάθεια και τα κυκλοφορικά προβλήματα.
  Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, κυρίως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι διαβητικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, από ότι μη διαβητικά άτομα. Γενικότερα, όσοι πάσχουν από διαβήτη, αισθάνονται, μερικές φορές, τόση θλίψη και απογοήτευση, που μοιάζουν να πενθούν για την ξέγνοιαστη ζωή τους, πριν την έναρξη της ασθένειας. Είναι αλήθεια, ότι οι διαβητικοί ταλαιπωρούνται από συνεχείς εξετάσεις αίματος, ιατρική περίθαλψη, λήψη φαρμάκων, καθημερινή, σχεδόν, άσκηση και από το ιδιαίτερο διαιτολόγιο που εφαρμόζουν. Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να τους στερήσει πολλές από τις χαρές της ζωής τους, τις οποίες απολάμβαναν και πριν την εμφάνιση της νόσου, παρά μονάχα ο πεσιμισμός, η παραίτηση και η τυφλή «υποταγή» στην πάθησή τους.


  Ο ρόλος του Ψυχολόγου στον σακχαρώδη διαβήτη

  Πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν ποιός είναι ο ρόλος ενός ψυχολόγου σε μια ασθένεια, της οποίας η θεραπεία βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στη φαρμακευτική αγωγή;
  Η Ψυχολογία της Υγείας (Health Psychology) είναι ένας κλάδος της Ψυχολογίας που είναι αρκετά διαδεδομένος κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Αμερική. Η ειδικότητα αυτή ασχολείται κυρίως με την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας, καθώς και την ανάπτυξη συνηθειών και συμπεριφορών που την προστατεύουν. Επίσης, μέσα στις αρμοδιότητες ενός ψυχολόγου της υγείας είναι η πρόληψη και η ολιστική θεραπεία της εμφάνισης ασθενειών. Συγκεκριμένα, η συνεισφορά αυτού του κλάδου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.


  Μια από τις πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες αυτού του κλάδου είναι να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις λανθασμένες και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις των διαβητικών για την ασθένεια τους. Οι ασθενείς έχουν πολλές και ποικίλες αντιδράσεις όταν τους ανακοινώνεται ότι πάσχουν από μια ανίατη ασθένεια. Κάποιοι αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα το απρόσμενο και δυσάρεστο γεγονός, ενώ άλλοι αδυνατούν να το αποδεχτούν υιοθετώντας συμπεριφορές που επιβαρύνουν την υγεία τους. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που «εθελοτυφλούν» μπροστά στα συμπτώματα τις ασθένειάς τους, δεν συμμορφώνονται με την ιατρική αγωγή και αποφεύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα ώστε να το αντιμετωπίσουν. Ρόλος του ψυχολόγου είναι να διερευνήσει από που πηγάζει αυτή η συμπεριφορά προκειμένου να προσπαθήσει στο επόμενο στάδιο των ενεργειών του να «καταπολεμήσει» ό,τι παρεμποδίζει την προώθηση της υγείας του ασθενούς.

  Επίσης, ο ψυχολόγος, πάντα σε στενή συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας, έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να βοηθά τα άτομα με κάποια προδιάθεση στην εμφάνιση της νόσου να μειώσουν την πιθανότητα εκδήλωσης του σακχαρώδους διαβήτη. Η ένταξη ατόμων με υψηλό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου σε ειδικά νοσοκομειακά προγράμματα είναι ένας τρόπος να ελαττώσουμε τις περιπτώσεις διαβητικών στη χώρα μας. Τα προγράμματα αυτά θα έχουν ως στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό έχουν αποδείξει πώς μέθοδοι σαν κι αυτήν μειώνουν σημαντικά το ποσοστό των διαβητικών ετησίως.

  Παράλληλα, οι ψυχολόγοι με τη συνδρομή και άλλων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές και μεθόδους που θα βοηθήσουν άτομα που δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη να το ανακαλύψουν και να τον αντιμετωπίσουν εγκαίρως.

  Σημαντική είναι επίσης η συμβολή του ψυχολόγου και σε ειδικά προγράμματα «παρέμβασης» σε θέματα υγείας (intervention programmes), τα οποία εφαρμόζονται ευρέως στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς σε περιορισμένα ειδικά κέντρα και νοσοκομεία της Ελλάδας. Συνήθως, στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να ενισχύσουν ικανότητες και δεξιότητες του ασθενή προκειμένου να μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται τη νόσο του (self-management). Το θέμα της αυτοδιαχείρισης είναι φλέγον σε μια ανίατη ασθένεια όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι διαβητικοί αισθάνονται συχνά ότι γίνονται «βάρος» στους δικούς τους ανθρώπους, γεγονός που παράλληλα μειώνει την αυτοεκτίμησή τους και τους καθιστά εξαρτώμενους, πρακτικά και συναισθηματικά από άτομα του οικείου περιβάλλοντός τους. Με τέτοια προγράμματα παρέμβασης οι διαβητικοί εκπαιδεύονται κατάλληλα ώστε να γίνουν αυτόνομοι, να ελέγχουν οι ίδιοι τις διατροφικές τους επιλογές και ακόμα, να διαχειρίζονται θέματα όπως το στρες και οι διαταραχές διάθεσης που είναι συνήθεις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.

  Επιπλέον, ένας από τους βασικούς στόχους της Ψυχολογίας της υγείας είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών στο νοσοκομειακό χώρο και να αυξήσει την ικανοποίησή τους από τις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζει το προσωπικό.
  Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή αυτού του κλάδου στη βελτίωση της σχέσης του ασθενή τόσο με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με το οικογενειακό του περιβάλλον.

  Όσο φιλόδοξοι και δύσκολα εφαρμόσιμοι κι αν φαίνεται ότι είναι οι στόχοι ενός ψυχολόγου υγείας στην ελληνική πραγματικότητα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι προωθούν ένα σύστημα υγείας ανθρώπινο, που στοχεύει στην ποιότητα ζωής και στην ικανοποίηση των ασθενών.

  Η συνδρομή ενός ειδικού είναι, αδιαμφισβήτητα, χρήσιμη χωρίς, ωστόσο, να λησμονούμε πως το οικογενειακό περιβάλλον έχει ρόλο καταλυτικό στην ενδυνάμωση της ψυχολογίας και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να γίνει κατανοητό από το περιβάλλον του ασθενή, είναι, ότι ένας διαβητικός, εξακολουθεί να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, να διατηρήσει την ανεξαρτησία του και να αναλάβει, ο ίδιος προσωπικά, με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, την ευθύνη για την προάσπιση της υγείας του.


  Σημείωση:
  Η ασθένεια είναι υποκειμενική (κάθε ασθενής αντιδρά διαφορετικά,το ίδιο και ο οργανισμός του) και κανείς δεν αντικαθιστά τον θεράποντα γιατρό!

  Πηγές: sugarfree.gr, iator.gr, wikipedia

  Σε αυτό το θέμα θα ήθελα όλοι μαζί να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο διαβήτη, οπότε αν γνωρίζετε κάτι άλλο (έγκυρο και σωστό πάντα), ή αν έχετε κάποιο νέο για το διαβήτη μπορείτε ελεύθερα να συμπληρώσετε εδώ. Επίσης οποιαδήποτε διόρθωση ή συμπλήρωση στο παραπάνω κείμενο είναι δεκτή με χαρά.

  Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την eviteo για τη βοήθειά της!!
 2. eviteo
  eviteo
  Δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν τα άτομα με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης του ήπατος... Ελπίδες για νέες εξετάσεις και φάρμακα που θα συμβάλλουν στη πρόληψη και τη θεραπεία της πάθησης.

  Με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης του ήπατος ενδεχομένως να μπορούν στο μέλλον οι γιατροί να προβλέψουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

  Πρόκειται για την πρωτεΐνη fetuin-Α, η οποία παράγεται στο ήπαρ και ενδεχομένως να αναμειγνύεται στον μεταβολισμό της γλυκόζης του αίματος και του ασβεστίου. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης, που αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας.

  Εξετάζοντας 519 ανθρώπους ηλικίας 70 ετών, οι αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης εμφάνιζαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών. Τα αποτελέσματα μάλιστα παρέμεναν ίδια ακόμη και όταν εκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα, το φύλο ή το γένος.

  Οι μελετητές αναφέρουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα αιματολογική εξέταση που θα ελέγχει τα επίπεδα της πρωτεΐνης προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτό το τεστ αίματος θα ήταν ωφέλιμο και για ανθρώπους μέσης ηλικίας.

  «Η χρήση αυτής της πρωτεΐνης θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη στην προσπάθεια να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν από διαβήτη. Και αυτό ενδεχομένως για τα άτομα υψηλού κινδύνου να αποτελεί ένα βασικό κίνητρο να κάνουν πράγματα που θεωρούνται σημαντικά στην πρόληψη του διαβήτη, όπως να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται συχνά», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Joachim Ix.

  Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτεΐνη fetuin-Α θα μπορούσε να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του διαβήτη.

  Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί την πιο κοινή μορφή σακχαρώδους διαβήτη που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν διαβήτη όλοι οι παχύσαρκοι και για το λόγο οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην ανακάλυψη των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

  Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (Journal of the American Medical Association).
 3. eviteo
  eviteo
  Να σημειωθεί με τα τελευταία δεδομένα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη αλλά και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κάπου 246 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και το 2025 υπολογίζεται ότι θα έχουν αυξηθεί σε 380 εκατομμύρια.

  Κάθε χρόνο καταγράφονται 7 εκατομμύρια νέοι διαβητικοί και κάθε 10 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος στον κόσμο λόγω του διαβήτη του.
  «Το 50% των ασθενών τεχνητού νεφρού είναι διαβητικοί, το 45% των εμφραγμάτων εκδηλώνονται λόγω διαβήτη, το 85% των τυφλών σε όλον τον κόσμο έχασαν την όρασή τους λόγω διαβήτη» τόνισε ο καθηγητής Ράπτης.

  Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν ένα εκατομμύριο άτομα. Υπόλογίζεται μάλιστα ότι υπάρχει άλλο ένα 20% που δεν γνωρίζουν ότι έχουν «λανθάνοντα διαβήτη».
  Οι αιτίες που συμβάλουν στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι ο δυτικός τρόπος διατροφής, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

  Διεθνώς μάλιστα, ο διαβήτης αποτελεί μία από τις πλέον δαπανηρές νόσους,σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η συνολική δαπάνη για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται ετησίως στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 4. eviteo
  eviteo
  Βρηκα κι μια δημοσιευση για ενα νεο μηχανημα διαγνωσης του διαβητη...το παραθετω οπως το βρηκα :

  ''Σύστημα διάγνωσης εξπρές εγκαινίασε στο Αττικό νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κόστισε περίπου 400.000 ευρώ, ενώ για κάθε ανάλυση το κόστος φτάνει τα 600 ευρώ περίπου.

  Το μηχάνημα λειτουργεί προς το παρόν μόνον για τους ερευνητικούς σκοπούς του Εθνικού Κέντρου για το Διαβήτη – για την ανίχνευση γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη. Σταδιακά αναμένεται η χρήση του μηχανήματος και στην κλινική πρακτική για την εξέταση συγκεκριμένων ασθενών
  Το υπερσύγχρονο μηχάνημα ανάλυσης του DNA μπορεί σε 16 ώρες να δώσει διάγνωση για μια σειρά από ασθένειες και θα λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ).

  Πρόκειται για το σύστημα μικροσυστοιχιών που αναλύει και αποτυπώνει σε ένα μικροτσίπ το ανθρώπινο γονιδίωμα εντοπίζοντας γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση ασθενειών.
  Η ανάλυση γίνεται με δείγμα αίματος ή ιστού και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι διαθέσιμα μέσα σε 16 ώρες. Με την ανάλυση αποτυπώνονται όλες οι γενετικές μεταλλάξεις.

  Ο πρόεδρος του ΕΚΕΔΙ καθηγητής Σωτήρης Ράπτης εξήγησε πως με τις αναλύσεις μικροσυστοιχιών μπορεί να διερευνηθεί το γενετικό υπόστρωμα του σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχουν ένα εκατομμύριο Έλληνες. Την ίδια ώρα, με την γενετική ανάλυση όγκων μπορεί έγκαιρα να διαγνωστεί ο καρκίνος και να οριστεί η καταλληλότερη για τον εκάστοτε ασθενή θεραπεία.

  Αντίστοιχα, το μηχάνημα μπορεί σε 16 ώρες να καθορίσει τον τύπο μιας λευχαιμίας – κάτι που με τις συμβατικές μεθόδους απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο. Η ανάλυση μικροσυστοιχιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την διερεύνηση χρωμοσωμικών ανωμαλιών (όπως το σύνδρομο Down), για καρδιοπάθειες και κληρονομικά νοσήματα.'' (Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαρτίου 2008 )


  Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη (14 Νοεμβριου) συγχρηματοδοτείται από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 5. eviteo
  eviteo
  Φαρμακα για το διαβητη
  Τρια νέα σκευάσματα κατά του διαβήτη, αναπτύσσει η Bristol-Myers Squibb Co. παραγωγός των σκευασμάτων κατά του...διαβήτη που συνταγογραφούνται τα μέγιστα στον κόσμο με στόχο τον περιορισμό της νόσου, καθώς αυτή αυξάνεται συνεχώς, εκ των οποίων το κάθε ένα έχει δυνητικές πωλήσεις 1 δισ. δολαρίων.

  Η εταιρεία συνεργάζεται με την Pfizer Inc., τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου και την AstraZeneca Plc για τη δημιουργία δύο νέων φαρμάκων που ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά την αντιμετώπιση του διαβήτη. Το τρίτο σκεύασμα, που τώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ελέγχου, ανήκει στην ίδια οικογένεια με αντίστοιχο σκεύασμα της Merck & Co., που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και για το οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποφέρει πωλήσεις 2,5 δισ. δολ. ετησίως.

  Το πρώτο από τα νέα σκευάσματα θα αρχίσει να πωλείται σε δύο χρόνια και έως το 2011 ενδέχεται να αποφέρει έσοδα 1 δισ. δολ., αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 20 σεντς, σύμφωνα με τους αναλυτές. Κάθε ένα υπόσχεται να υπερβεί τα έσοδα των 2,7 δισ. δολ. από ανάλογο σκεύασμα της Bristol-Myers, το οποίο διατίθεται και σε φθηνότερες μορφές αντιγράφων από το 2002. Η επιτυχία των σκευασμάτων αυτών, μπορεί να ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές της εταιρείας για τις οποίες μόνο έξι αναλυτές εισηγούνται «buy» μεταξύ των 23 που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.
  Περισσότεροι από 180 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από διαβήτη και ο αριθμός των ασθενών ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί στα 366 εκατ. ανθρώπους έως το 2030 σύμφωνα με τον World Health Organization στη Γενεύη. Ο διαβήτης προκαλεί τύφλωση, μόνιμες βλάβες στα νεύρα και νεφρική ανεπάρκεια. Οι θάνατοι από διαβήτη, που σκοτώνει περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, προβλέπεται να αυξηθούν πλέον του 50% τα επόμενα 10 χρόνια.

  Επιδημια ο διαβητης στα παιδια
  Σε ολοένα μικρότερες ηλικίες εκδηλώνεται ο διαβήτης η μεγαλύτερη επιδημία μη μεταδοτικού νοσήματος που έχειαντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.
  Όπως ανέφεραν ειδικοί στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), κρούσματα διαβήτη καταγράφονται πλέον ακόμα και σε μωρά, ενώ συνολικά 200 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών εκδηλώνουν καθημερινά τη νόσο.

  Αν και πολλά από αυτά τα παιδιά εκδηλώνουν τον τύπου 1 διαβήτη – την ινσουλινοεξαρτώμενη μορφή της νόσου που οφείλεται στην καταστροφή από τον ίδιο τον οργανισμό των κυττάρων του παγκρέατος (λέγονται βήτα-κύτταρα) που παράγουν ινσουλίνη – ολοένα περισσότερα αναπτύσσουν τον τύπου 2 διαβήτη.

  Ο διαβήτης αυτός σχετίζεται με την παχυσαρκία και μέχρι πριν από 20 χρόνια εκδηλωνόταν σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών (τα παιδιά και οι έφηβοι με αυτόν ήταν περίπου 1%). Τώρα πια, όμως, εμφανίζεται και σε πολλά παιδιά που δεν έχουν καν μπει στην εφηβεία.

  Όπως είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) δρ Μάρτιν Σίλινκ, καθηγητής στο Ίδρυμα Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, αν και ο τύπου 1 διαβήτης εξακολουθεί να είναι παγκοσμίως ο επικρατέστερος στην παιδική και εφηβική ηλικία, σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία το 80% των νέων κρουσμάτων της νόσου είναι πλέον τύπου 2, γεγονός που σχετίζεται ευθέως με την εξάπλωση της παχυσαρκίας.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IDF, περισσότερα από 440.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τύπου 1 διαβήτη, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός όσων έχουν τύπου 2 διαβήτη.

  Αυτό, ωστόσο, που ξέρουν οι ειδικοί είναι ότι το ένα στα τρία παιδιά που γεννιέται σήμερα, θα αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του διαβήτη.

  Ο αριθμός των παιδιών με τύπου 1 διαβήτη αυξάνεται κατά περίπου 3% τον χρόνο – αντιστοιχεί σε 70.000 νέα κρούσματα ετησίως – ενώ και αυτός των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 «καλπάζει».

  Από τα παιδιά με τύπου 1 διαβήτη, τα 250.000 ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με τα περίπου 100.000 να διαβιούν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπου οι οικογένειες ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

  Σε γενικές γραμμές, το προσδόκιμο επιβίωσης των παιδιών με διαβήτη είναι 10-20 χρόνια μικρότερο απΆ όσο στα παιδιά χωρίς διαβήτη.

  Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην καθυστερημένη διάγνωση που έχει ως συνέπεια να έχουν ήδη προκληθεί βλάβες στον οργανισμό των παιδιών όταν γίνει αντιληπτή η αρρώστιά τους, αλλά και στην ελλιπή ρύθμιση του σακχάρου.

  Όπως είπε ο δρ Χενκ-Γιαν ¶ανστοτ, παιδίατρος-διαβητολόγος από το Κέντρο Διαβήτη Παίδων και Νεαρών Ενηλίκων στο Ρότερνταμ, χωρίς καλή ρύθμιση του σακχάρου, το 50% των παιδιών με διαβήτη αναπτύσσουν επιπλοκές στη νόσο (όπως η τύφλωση και τα καρδιαγγειακά προβλήματα) μέσα σε 10-15 χρόνια από την έναρξή του.

  Πρόβλημα συνιστά επίσης το γεγονός ότι πολλοί μη εξειδικευμένοι στον διαβήτη γιατροί δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και ένα παιδί ηλικίας 1 έτους μπορεί να πάσχει από διαβήτη, κατά τον δρα ¶ανστοτ, με συνέπεια να καθυστερεί ακόμα περισσότερο η διάγνωση.

  Η καθυστερημένη διάγνωση και η ελλιπής ρύθμιση κοστίζουν καθημερινά τη ζωή σε πολλά παιδιά, με τον αριθμό των θανάτων να παρουσιάζει διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.

  Στις φτωχές χώρες όπως η Μοζαμβίκη και η Ζάμπια, ένα παιδί που έχει διαβήτη θα χάσει τη ζωή του μέσα σε 12 μήνες κατά μέσον όρο επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνει σωστή θεραπεία, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες θα ζήσει πολλές και καλές δεκαετίες.

  Εντούτοις, ακόμα και στις χώρες της Δύσης, όπως στην Ολλανδία, στην Γερμανία και στην Αυστραλία, πεθαίνουν ετησίως αρκετά παιδιά από διαβήτη.

  Αν και η αιτία της εξάπλωσης του τύπου 2 διαβήτη στις ηλικίες κάτω των 14 ετών είναι γνωστή (η παχυσαρκία), άγνωστο παραμένει γιατί αυξάνεται ραγδαία και ο τύπου 1 διαβήτης.

  Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάτι πρέπει να υπάρχει στο περιβάλλον που τον προκαλεί με αυξημένη συχνότητα, γιατί «τα γονίδια δεν έχουν αλλάξει», όπως είπε χαρακτηριστικά ο δρ Σίλινκ.

  Αυτό το «κάτι» μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή (λ.χ. με τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων ή με τους τρόπους επεξεργασίας τους), με αλλαγές που συμβαίνουν στους ιούς, στον υπερβολικά καθαρό (αποστειρωμένο σχεδόν) τρόπο ζωής στη Δύση ή στο ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D από τη διατροφή.

  Η βιταμίνη D παράγεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο και η πιθανή εμπλοκή της στο όλο θέμα οφείλεται στην εποχιακή διακύμανση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις διαβήτη –«αυξάνονται τον χειμώνα και μειώνονται το καλοκαίρι», κατά τον δρα Σίλινκ.

  «Ό,τι κι αν είναι πρέπει να το αλλάξουμε, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό», είπε. «Το σίγουρο είναι κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθαίνει από διαβήτη και αυτό είναι το μήνυμα της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (σ.σ. στις 14 Νοεμβρίου) η οποία από εφέτος τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο σοβαρά είναι πια τα πράγματα με την αρρώστια αυτή».
 6. eviteo
  eviteo
  Το μπροκολο προστατευει

  Η ουσία σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο προστατεύει από τις βλάβες που υφίστανται τα αγγεία εξαιτίας...του διαβήτη, σύμφωνα με νεώτερη μελέτη
  Η κατανάλωση μπρόκολου ενδεχομένως να αντιστρέφει τις βλάβες που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του πανεπιστημίου του Warwick, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας η ουσία σουλφοραφάνη που περιέχεται στα λαχανικά προστατεύει από την καταστροφή των αγγείων.

  Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση μπρόκολου με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο – περισσότερο από πέντε φορές- να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, δυο παθήσεις που σχετίζονται με την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων.

  Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Warwick επιχείρησε να εξετάσει τις επιδράσεις που έχει η ουσία σουλφοραφάνη στα αιμοφόρα αγγεία που υφίστανται καταστροφή εξαιτίας των υψηλών επιπέδων γλυκόζης (υπεργλυκαιμία). Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes, όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση σε ποσοστό 73% των μορίων του σώματος που ονομάζονται αντιδραστικά είδη οξυγόνου (Reactive Oxygen Species, ROS), τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται στις περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλούν καταστροφή των κυττάρων.

  Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη ενεργοποιεί την πρωτεΐνη nfr2, η οποία προστατεύει από την καταστροφή των κυττάρων και των ιστών μέσω της ενεργοποίησης των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

  Σωματική άσκηση αντίδοτο στο διαβήτη

  Η σωματική άσκηση έχει μεγάλη αξία στην πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στον έλεγχο της...γλυκαιμικής ρύθμισης και στη μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Επίσης, έχει ευεργετική αξία στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, της παχυσαρκίας και των διαταραχών πηκτικότητας που συνοδεύουν την ασθένεια.

  Η φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα στο γενικό πληθυσμό.

  Οι μελέτες αυτές έχουν τεκμηριώσει την αντίστροφη σχέση μεταξύ εντάσεως σωματικής δραστηριότητας και καρδιαγγειακής νοσηρότητας - θνησιμότητας σε διαβητικούς ασθενείς τύπου Ι και ΙΙ. Η ένταση της άσκησης δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένη, αλλά, σύμφωνα με το Αmerican College of Sports Μedicine, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 1.000 Κcal/εβδομάδα σε δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους σε μέτριο επίπεδο έντασης 3-5 φορές την εβδομάδα, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών την ήμερα.

  Η αξία της αναερόβιας άσκησης (resistance training), π. χ. άρση βαρών, σε υγιή άτομα κάθε ηλικίας έχει τεράστια καρδιαγγειακά οφέλη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αναερόβια άσκηση είναι αρκετά ασφαλής και αποτελεσματική στη γλυκαιμική ρύθμιση, ακόμα και σε ηλικιωμένα διαβητικά άτομα. Ετσι, προγράμματα μυϊκής δραστηριότητας με ή όχι διαιτητικές παρεμβάσεις έχουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (άτομα με παθολογική ανοχή γλυκόζης).

  Συγκεκριμένα, σε δύο μελέτες που πρόσφατα έγιναν στην Αμερική ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη μειώθηκε κατά 58% στην ομάδα της άσκησης και δίαιτας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ο προστατευτικός ρόλος της φυσικής δραστηριότητας έχει αποδοθεί στην ευνοϊκή επίδραση της άσκησης στους προδιαθεσικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, ινσουλινοαντίσταση), καθώς και στην ευεργετική επίδραση της μυϊκής δραστηριότητας στην ίδια την καρδιά, (αύξηση της προσφοράς οξυγόνου, σχηματισμός παράπλευρης στεφανιαίας κυκλοφορίας, ηλεκτρική σταθεροποίηση μυοκαρδίου).

  Η σωματική δραστηριότητα συνοδεύεται επίσης και από πλήθος ευεργετικών επιδράσεων στους διαβητικούς ασθενείς, που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ενεργητικότητας και ζωτικότητας του ατόμου, αυξημένη αυτοεκτίμηση, μείωση της κατάθλιψης που εμφανίζουν αυτοί οι ασθενείς και περισσότερη αισιοδοξία και ενθουσιασμό στην καθημερινή ζωή.

  Παρ' όλα αυτά, η φυσική δραστηριότητα είναι δυνατό να συνοδεύεται στους διαβητικούς ασθενείς και από ανεπιθύμητες ενέργειες για τον ασκούμενο, όπως υπογλυκαιμίες, αιφνίδιος θάνατος, αρρυθμίες, έμφραγμα μυοκαρδίου. Για το λόγο αυτό οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να περιορίσουν ή να αποκλείσουν κάποιους τύπους άθλησης. Ετσι, άτομα με διαβητική νευροπάθεια θα πρέπει να αποφεύγουν το επίμονο βάδισμα, ενώ άτομα με αμφιβληστροειδοπάθεια λόγω διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν ασκήσεις με βάρη. Καλό θα είναι όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας, να υποβάλλονται σε πλήρη καρδιολογικό έλεγχο (test κοπώσεως με ηλεκτροκαρδιολογικό έλεγχο).

  Παρ' όλες τις ευεργετικές επιδράσεις της, η σωματική δραστηριότητα δεν χρησιμοποιείται στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση του Σ.Δ. στα πρώτα στάδια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η σωματική δραστηριότητα να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπευτική προσέγγιση των διαβητικών ασθενών από το γενικό ιατρό και την ομάδα υγείας (διατροφολόγος, ψυχολόγος, διαβητολόγος).
 7. eviteo
  eviteo
  Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

  Το ενεργητικό, αλλά και το παθητικό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ανοχής στη γλυκόζη ινσουλίνη, μια...διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Οι καπνιστές διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά και οι παθητικοί καπνιστές δεν βρίσκονται πολύ πίσω, αναφέρουν στο Βritish Μedical Journal οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων στην Αλαμπάμα.
  Οπως αναφέρει το Reuters, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε τη σχέση του καπνού με το διαβήτη σε περίπου 4.500 άτομα από επτά αμερικανικές πολιτείες, τα οποία εξετάστηκαν στην αρχή της μελέτης και έπειτα από 15 χρόνια.

  Στο διάστημα αυτό, το 22% των καπνιστών ανέπτυξε ανοχή στη γλυκόζη, οπότε το πάγκρεας δεν εκκρίνει αρκετή ινσουλίνη για να κρατήσει χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στους παθητικούς καπνιστές ο κίνδυνος ήταν 17%, ενώ για όσους δεν είχαν εκτεθεί σε καπνό μόλις 12%. Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο δεν αποκλείεται οι τοξίνες που περιέχει ο καπνός να συσσωρεύονται στο πάγκρεας και να προκαλούν βλάβη, εκτιμούν οι ερευνητές. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι παθητικοί καπνιστές αναπνέουν καπνό διαφορετικής θερμοκρασίας από ό,τι οι ενεργητικοί καπνιστές, μια διαφορά που ίσως επηρεάζει τη δράση των τοξικών του ουσιών. Το παθητικό κάπνισμα συνδέθηκε για πρώτη φορά με προβλήματα υγείας το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 7 από 7
Bookmarks