Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Υγεια και παιδι

 1. eviteo
  eviteo
  Δηλητηριάσεις παιδιών

  Δεν είναι σπάνιες οι φορές που γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα μιας πιθανής δηλητηρίασης των παιδιών...τους.

  Τα μικρά παιδιά, με την έμφυτη τάση τους να εξερευνούν τα πάντα, μπορεί να βάλουν στο στόμα τους, να καταπιούν ή να έρθουν σε επαφή στο δέρμα ή στα μάτια με ουσίες κάθε μορφής και φάρμακα που κανονικά δεν έπρεπε να βρίσκονται στο περιβάλλον τους.

  Οι γονείς δικαιολογημένα διερωτώνται, τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που το παιδί τους έχει καταπιεί κάτι που είναι δηλητηριώδες.

  Αρχικά πρέπει να απομακρύνουν από το παιδί αυτό που έχει καταπιεί. Μετά είναι καλό να το κάνουν να φτύσει οτιδήποτε έχει απομείνει στο στόμα του. Εάν είναι δυνατό, να κρατούν ένα δείγμα από αυτό εκτός εάν βέβαια έχουν το κουτί ή τη συσκευασία της επικίνδυνης ουσίας ή φαρμάκου που έχει καταπιεί το παιδί.

  Δεν πρέπει να προσπαθούν να κάνουν το παιδί να ξεράσει εκτός εάν ο ειδικός από το κέντρο δηλητηριάσεων ή ένας γιατρός τους συμβουλεύσει να το κάνουν.

  Για παράδειγμα στις περιπτώσεις που το παιδί έχει καταπιεί ένα ισχυρό οξύ ή αλκαλική ουσία που χρησιμοποιούνται για σκοπούς καθαριότητας, τότε ένας εμετός μπορεί να προκαλέσει περισσότερες βλάβες στο παιδί με εγκαύματα στο φάρυγγα και στο στόμα που δημιουργούνται κατά την έξοδο της καυστικής ουσίας από το στομάχι του παιδιού.

  Οι γονείς είναι αναγκαίο να έχουν πάντοτε το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων, του πλησιέστερου νοσοκομείου και του γιατρού τους για άμεση επικοινωνία και πρόσβαση.

  Σε περίπτωση που οι γονείς ή αυτοί που φροντίζουν το παιδί, διαπιστώσουν οποιοδήποτε από τα πιο κάτω σημεία ή συμπτώματα, πρέπει άμεσα να καλέσουν ιατρική βοήθεια και το κέντρο δηλητηριάσεων:
  Δυσκολίες αναπνοής

  Ναυτία και εμετό

  Κράμπες στο στομάχι χωρίς πυρετό

  Έντονο πόνο στο λαιμό

  Εγκαύματα στα χείλη ή στο στόμα

  Ασυνήθιστο σαλιάρισμα του παιδιού ή περίεργες οσμές από την αναπνοή του

  Σπασμούς ή απώλεια συνείδησης

  Απότομες και ανεξήγητες αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως υπερβολική υπνηλία και ευερεθιστικότητα


  Εάν το παιδί δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα πιο πάνω ανησυχητικά συμπτώματα, είναι πάλι καλό να επικοινωνούν με το κέντρο δηλητηριάσεων και με το γιατρό του παιδιού τους.

  Στο κέντρο δηλητηριάσεων θα ρωτηθούν για το βάρος του παιδιού, το ιατρικό ιστορικό του, για φάρμακα που πιθανό να παίρνει και όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για την ουσία που έχει καταπιεί το παιδί.

  Η συσκευασία της ουσίας ή το κουτί που περιείχε το φάρμακο που κατάπιε το παιδί, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες. Έτσι οι γονείς όταν τηλεφωνούν είναι καλό να τα έχουν μαζί τους εφόσον αυτά υπάρχουν. Εάν πρόκειται για χάπια, είναι καλό να αναφέρουν εάν μπορούν το αριθμό που υπολογίζουν ότι πήρε το παιδί.

  Εάν το παιδί έχει φάει κάτι από ένα φυτό, τότε οι γονείς πρέπει να περιγράψουν στο κέντρο δηλητηριάσεων όσο το δυνατό καλύτερα το είδος του φυτού, το όνομα του εάν το γνωρίζουν και ποιο μέρος του φυτού κατάπιε το παιδί.

  Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η σύσταση προς τους γονείς να διατηρούν στο σπίτι το εμετικό σιρόπι ιπεκαουάνας για πρόκληση εμετού σε ορισμένες καταστάσεις. Αυτό δεν θεωρείται πλέον ασφαλές.

  Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής σε σύσταση της το Νοέμβριο του 2003, συμβουλεύει τους γονείς να πετάξουν το σιρόπι ιπεκαουάνας από το σπίτι τους. Υπάρχει η ανησυχία ότι δεν γίνεται ορθή χρήση του εμετικού αυτού σιροπιού και ότι δεν είναι αποτελεσματικό στην αποβολή όλου του δηλητηρίου που το παιδί έχει προσλάβει.

  Στις περιπτώσεις που το δηλητήριο και οποιαδήποτε άλλη τοξική ουσία έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα του παιδιού, τότε βγάλετε τα ρούχα που έχουν επηρεαστεί και ξεπλύνετε με άφθονο χλιαρό νερό το δέρμα του. Εάν το δέρμα φαίνεται να έχει υποστεί εγκαύματα, τότε συνεχίστε το ξέπλυμα με νερό για 15 λεπτά και καλέστε για συμβουλές το κέντρο δηλητηριάσεων και το γιατρό σας.

  Σε περίπτωση που κάτι τοξικό πιτσίλισε στο μάτι του παιδιού, πρέπει άμεσα το μάτι να ξεπλυθεί με άφθονο νερό. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο διότι τα παιδιά είναι συνήθως κάτω από αυτές τις περιστάσεις αναστατωμένα και ανήσυχα. Όταν είναι δύο ενήλικες μαζί, μπορούν να κάνουν το ξέπλυμα του ματιού πιο εύκολα.

  Εάν το παιδί έχει εκτεθεί σε τοξικούς καπνούς, πρέπει άμεσα να μεταφέρεται έξω από τον επικίνδυνο χώρο όπου αυτό έχει συμβεί.

  Εάν το παιδί δεν αναπνέει, τότε άμεσα πρέπει να αρχίσουν η τεχνητή αναπνοή και οι μαλάξεις καρδίας (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη) μέχρι που το παιδί να αρχίσει να αναπνέει από μόνο του. Ταυτόχρονα πρέπει να ειδοποιείται το τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου ή άλλης ανάλογης υπηρεσίας, για την αποστολή επειγόντως ασθενοφόρου με γιατρό για άμεση ιατρική στήριξη των ζωτικών λειτουργιών του παιδιού.

  Οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά και ουσιαστικά για την πρόληψη των δηλητηριάσεων των παιδιών.
  Όλα τα φάρμακα τοξικές ουσίες, υλικά καθαρίσματος του σπιτιού, κοσμητικές ουσίες, προϊόντα ομορφιάς, πρέπει να διατηρούνται με τρόπο τέτοιο που τα παιδιά να μη μπορούν να τα προσεγγίζουν και να τα παίρνουν

  Τα φάρμακα πρέπει να έχουν πώματα ασφαλείας

  Ποτέ μη παρομοιάζετε ένα φάρμακο ως μια λιχουδιά ή ένα γλυκό για να πείσετε το παιδί σας να πάρει το φάρμακο του

  Ποτέ να μην βάζετε επικίνδυνες ουσίες σε μπουκάλια αναψυκτικών, νερού, χυμών ή συσκευασίες που μοιάζουν με μπουκάλια ή δοχεία που περιέχουν από αυτά που πίνουν ή τρώνε τα παιδιά ή οι ενήλικες

  Όλα τα συρτάρια ή ερμάρια στα οποία θα φυλάγονται τα φάρμακα και άλλες επικίνδυνες ουσίες, πρέπει να έχουν κλειδαριές και σύρτες ασφάλειας

  Μη διατηρείτε τα σαμπουάν, τις οδοντόκρεμες στο ίδιο ερμάρι ή συρτάρι με επικίνδυνα προϊόντα ή φάρμακα

  Τα τηλέφωνα του κέντρου δηλητηριάσεων, του πλησιέστερου νοσοκομείου και των γιατρών του παιδιού και της οικογένειας, πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα (στην αρχή του τηλεφωνικού κατάλογου, στον κατάλογο του ίδιου του τηλεφώνου, σταθερού ή κινητού ή αναρτημένα δίπλα από το τηλέφωνο)

  Όλοι όσοι αναλαμβάνουν τη φύλαξη των παιδιών, πρέπει να γνωρίζουν για τις βασικές αρχές προστασίας των παιδιών από ατυχήματα και δηλητηριάσεις όπως επίσης να ξέρουν που βρίσκονται τα χρήσιμα τηλέφωνα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης


  Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή για παιδιά που έχουν ήδη καταπιεί μια επικίνδυνη ουσία μια πρώτη φορά. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν περσότερο να παρουσιάσουν ξανά το ίδιο ατύχημα.
 2. eviteo
  eviteo
  Μην διστάζετε να μιλήσετε στο νεογέννητο μωράκι σας, πιστεύοντας ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα...από τα λόγια σας. Νεότερη έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων Μπέτι Χάρτ και Τοντ Ρίσλεϊ υποστηρίζει ότι η κουβέντα με τα νεογνά, από τις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής τους, αλλά και το να μιλάτε πολύ στα παιδιά σας κατά τα πρώτα τρία χρόνια τους, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ομιλίας τους.

  Οι επιστήμονες παρακολούθησαν από κοντά 300 οικογένειες στο Κάνσας κατά τα τρία πρώτα έτη ζωής των παιδιών, των οποίων οι γονείς τους μιλούν πολύ, αποκτούν πλούσιο λεξιλόγιο και θέτουν γερές βάσεις για να μιλήσουν γρηγορότερα και πιο σωστά στη συνέχεια.

  Ομως, εκείνο που έχει σημασία είναι οι γονείς και τα μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος να μιλούν απευθείας στο παιδί γιατί οι έμμεσες συζητήσεις, δηλαδή οι συνομιλίες των μεγάλων μεταξύ τους ή οι κουβέντες τους στο τηλέφωνο ή τα λόγια από την τηλεόραση δεν έχουν καμία θετική επίδραση στο παιδί.

  Το παιδί τα λαμβάνει ως παθητικός δέκτης, δεν συμμετέχει στη συζήτηση κι έτσι δεν αφομοιώνει το περιεχόμενο της.
 3. eviteo
  eviteo
  Η μηνιγγίτιδα είναι ένα από τα λοιμώδη νοσήματα της παιδικής ηλικίας που τρομάζουν τόσο τους γονείς όσο και τους γιατρούς στο...άκουσμα του ονόματός τους.

  Τι είναι όμως η συγκεκριμένη νόσος, πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;


  Μηνιγγίτιδα, ονομάζουμε τη μόλυνση των μηνίγγων. Οι μήνιγγες είναι μεμβράνες οι οποίες περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

  Υπάρχουν 2 είδη μηνιγγίτιδας:

  1. Η βακτηριδιακή ή μικροβιακή μηνιγγίτιδα η οποία ωφείλεται σε μόλυνση του ατόμου από μικρόβια. Είναι πολύ σοβαρή ασθένεια. Μπορεί όμως να θεραπευθεί τελείως εάν διαγνωσθεί έγκαιρα και ο ασθενής πάρει την κατάλληλη θεραπεία με αντιβίωση. Το 2ο είδος μηνιγγίτιδας είναι:
  2. Η ιογενής μηνιγγίτιδα η οποία οφείλεται σε προσβολή του ατόμου από διάφορους ιούς. Πιο συχνοί ιοί είναι οι εντεροϊοί. Συνήθως εμφανίζεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι εντεροϊοί προσβάλλουν συνήθως βρέφη, νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι τα παιδιά δεν τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, που αποτελούν βασικό προληπτικό μέτρο, ούτως ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από εντεροϊό. Σίγουρα όμως μπορούν να παρουσιάσουν την ασθένεια άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση είναι συμπτωματική.

  Πώς μεταδίδεται η ασθένεια;

  Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι από άτομο σε άτομο εάν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και με μολυσμένο νερό π.χ. να υπάρχει πρόβλημα στο αποχετευτικό.

  Πώς εμφανίζεται η ασθένεια;

  Περισσότερο από 90% των ατόμων που προσβάλλονται από εντεροϊούς δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα αλλά μεταδίδουν τον εντεροϊό σε άλλους με το σάλιο και τα κόπρανα.

  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  Τα πιο μεγάλα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν πυρετό, εμετούς, διάρροιες, πόνο στην κοιλιά, παραπονούνται για πολύ δυνατό πονοκέφαλο. Το παιδί δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι του, δεν μπορεί να λυγίσει το κεφάλι του προς το στήθος του. Τα βρέφη μπορεί να έχουν πυρετό, εμετούς, διάρροιες, έντονη ανησυχία, υπνηλία, ανορεξία μέχρι και σπασμούς.
  Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της ασθένειας;
  Πρέπει να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός της τουαλέτας, του μπάνιου, της κουζίνας και να γίνεται καλός εξαερισμός του χώρου. Πρέπει να γίνεται συχνό μπάνιο και ιδιαίτερα πολύ σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά από τη χρήση τουαλέτας και πριν από τα γεύματα.
  Καθημερινά πρέπει να αλλάζονται τα ρούχα και κυρίως τα εσώρουχα. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν να βάζουν το χεράκι τους μπροστά στη μύτη ή το στόμα όταν φταρνίζονται ή βήχουν. Πρέπει το κάθε παιδί να χρησιμοποιεί τα δικά του προσωπικά αντικείμενα π.χ. να έχει το δικό του ποτήρι, πηρούνι, πετσέτα, οδοντόβουρτσα. Να μην τρώει ο ένας από το σάντουιτς του άλλου, να μην πίνουν νερό από την ίδια μπουκάλα ή με το ίδιο καλαμάκι.


  Όσον αφορά τις τάξεις στο σχολείο δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός μαθητών σε μια τάξη ούτως ώστε να δημιουργείται συνωστισμός και ο χώρος να αερίζεται καλά.
  - Στις καντίνες πρέπει να γίνεται προσεκτικός χειρισμός των τροφίμων.
  - Συχνό πλύσιμο των χεριών.
  - Διαφορετικό άτομο να παίρνει τα χρήματα.
  - Συχνή επίβλεψη των συνθηκών καθαριότητας.
  Όσον αφορά τις τουαλέτες είναι καλά να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός του χώρου με σαπούνι και νερό και ακολούθως να γίνεται απολύμανση με χλωρίνη. Ενας πρακτικός τρόπος διάλυσης της χλωρίνης είναι 1 ποτήρι χλωρίνης 3% το ρίχνουμε σε 7 λίτρα νερό. 7 λίτρα νερό είναι ο κουβάς σφουγγαρίσματος μέχρι τη βάση του χωνιού.
  Για τον καθαρισμό των νιπτήρων, της τουαλέτας, των επιφανειών του γύρω χώρου, για τον καθαρισμό των χερουλιών και των νιπτήρων βάζουμε 1/2 φλιτζάνι του καφέ χλωρίνη 3% σε 1 λίτρο νερό, δηλαδή 5 ποτήρια νερού. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείτε γάντια για τη χρήση της χλωρίνης.
  - Δεν πρέπει να προσθέτετε απορρυπαντικό ή σαπούνι στο διάλυμα της χλωρίνης, διότι η ανάμιξη αυτή καταστρέφει τη δράση και των δύο.
  - Χρησιμοποιείτε το διάλυμα της χλωρίνης μέσα σε λίγες ώρες από την παρασκευή της. Πρέπει να φυλάγεται σε δροσερό μέρος.
  - Η χλωρίνη δεν πρέπει να διαλύεται σε ζεστό νερό διότι αδρανοποιείται πιο γρήγορα και δημιουργούνται αναθυμιάσεις που πιθανόν να ενοχλήσουν.
  - Η χλωρίνη πρέπει να χρησιμοποιείται αφού πρώτα καθαριστεί ο χώρος με νερό και σαπούνι και απομακρυνθούν τα βιολογικά υγρά (αίμα, ούρα, κόπρανα), που αδρανοποιούν τη χλωρίνη.
  - Πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές σφουγγαρίστρες και πανιά καθαρισμού για τις τουαλέτες και διαφορετικά για τις τάξεις των μαθητών και τους διαδρόμους.
  - Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό της τουαλέτας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η διασπορά των μικροβίων και ταυτόχρονα προστατεύετε το άτομό σας.
  Τι πρέπει τώρα να προσέξει κάποιος όσον αφορά τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;
  - Πρέπει οι χώροι αλλαγής των βρεφών να βρίσκονται μακριά από τους χώρους παρασκευής φαγητού.
  - Να αερίζονται καλά οι χώροι.
  - Να μην υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις.
  - Να γίνεται συχνό άλλαγμα της πάνας του παιδιού, καλό πλύσιμο του βρέφους και ακολούθως η πάνα να πετάγεται αφού προηγουμένως κλεισθεί σε σακούλα. Το άτομο που περιποιήθηκε το βρέφος πρέπει να πλυθεί πολύ σχολαστικά με σαπούνι και νερό.
  - Να υπάρχει άφθονο σαπούνι και νερό στις τουαλέτες, όχι κοινή πετσέτα (οι οποίες πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά).
 4. eviteo
  eviteo
  Πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου; Οι παιδίατροι είναι σε θέση να εκτιμήσουν τι ύψος θα έχει ένα παιδί ως ενήλικας, με βάση διάφορες παραμέτρους που...λαμβάνουν υπόψη τους. Εσείς μπορείτε να κάνετε μια μαθηματική εξίσωση και να βρείτε περίπου το μελλοντικό του ανάστημα. Η εκτίμηση του αναστήματος. Γίνεται με τη μέτρηση του ύψους ή του μήκους. Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος μέτρησης και η στάση του παιδιού. Πρέπει να αφαιρούνται τα παπούτσια, οι άκροι πόδες να εφάπτονται, το σώμα του παιδιού να ευθειάζεται...και το κεφάλι να εφάπτεται της πρόσθιας επιφάνειας του οργάνου (Σταδιόμετρο). Σε παιδιά μικρότερα των δύο χρόνων προτιμάται η μέτρηση του ύπτιου μήκους. Σημειώνεται ότι το ύπτιο μήκος είναι 1 cm μεγαλύτερο από το ύψος.

  Η καμπύλη αύξησης ύψους

  Η αξιολόγηση του σωστά μετρημένου αναστήματος γίνεται με τους ειδικούς πίνακες αύξησης, τους γνωστούς πίνακες εκατοστιαίων θέσεων, όπου διάφορα στοιχεία της αύξησης, όπως το ύψος, το βάρος, η περίμετρος κεφαλής, αποτυπώνονται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι πίνακες αυτοί έχουν σχεδιαστεί με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού παιδιών, είναι κατάλληλοι για πληθυσμιακές μελέτες και αποτελούν το βασικό εργαλείο για την αξιολόγηση του ύψους ενός παιδικού πληθυσμού.

  Η ταχύτητα αύξησης του ύψους (Ηeight Velocity) ή ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης

  Υπολογίζεται σε cm/χρόνο. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται μετρήσεις που πάρθηκαν σε χρονικά διαστήματα μικρότερα των έξι μηνών, γιατί υπάρχουν εποχιακές διακυμάνσεις της αύξησης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες λάθους.
  Η εκτίμηση του αναστήματος και του ρυθμού ανάπτυξης ενός παιδιού γίνεται με την έκφρασή τους σε εκατοστιαίες θέσεις και σε σταθερές αποκλίσεις (Standard deviation) από τη μέση τιμή. Τα στοιχεία αυτά γνωρίζει ο κάθε παιδίατρος.
  Είναι απαραίτητο να σημειώνεται το ύψος των γονέων, για να διαπιστωθεί αν το παιδί μεγαλώνει σύμφωνα με τις κληρονομικές του καταβολές. Καθορίζεται έτσι το λεγόμενο ύψος στόχος.

  Το ανάστημα αυτό (ύψος στόχος) υπολογίζεται ως εξής:

  ύψος μητέρας+ύψος πατέρα δια του 2 +6,5cm για τα αγόρια, -6,5cm για τα κορίτσια

  Ο αριθμός Χ που θα προκύψει έχει απόκλιση ± 4,5cm, δηλαδή μια απόσταση μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης τιμής 9 cm. Τα αναστήματα των γονέων πρέπει να εκτιμώνται έπειτα από αξιόπιστη μέτρηση και να μη λαμβάνονται υπόψη παλιές μετρήσεις.
 5. eviteo
  eviteo
  Τα παιδιά που είναι φορείς του πρώτου γονιδίου που έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, του FTO, είναι δυσκολότερο να...αισθανθούν κορεσμό από το φαγητό. Αυτό υποστηρίζει βρετανική μελέτη, η οποία ερεύνησε τις περιπτώσεις τουλάχιστον 3000 παιδιών, για να εξακριβώσει κατά πόσο το «ένοχο» γονίδιο επηρεάζει την όρεξη ή τον μεταβολισμό τους.

  Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι είχαν αντίγραφα της ποικιλομορφίας του γονιδίου ήταν δυσκολότερο να ελέγξουν την όρεξή τους, οπότε και να σταματήσουν να τρώνε όταν πρέπει. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού.

  Παλιότερες μελέτες έδειχναν ότι οι ενήλικες που είναι φορείς δύο πιο επικίνδυνων παραλλαγών του γονιδίου, ήταν κατά 3 περίπου κιλά πιο βαρείς σε σχέση με όσους είχαν το γονίδιο. Από την άλλη, όσοι είχαν ένα αντίγραφο του γονιδίου είχαν κατά 1,5 κιλά πιο υψηλό σωματικό βάρος.

  Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολεγίου King’s, θέλησαν να διερευνήσουν πως λειτουργεί το γονίδιο. Εξέτασαν κατά πόσο παιδιά ηλικίας 8 έως 11 χρόνων που ήταν φορείς της πιο επικίνδυνης παραλλαγής του γονιδίου είχαν διαφοροποιημένη όρεξη, ενώ οι γονείς τους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες.

  Αναλύοντας τα αποτελέσματα είδαν ότι τα παιδιά αυτά τείνουν να τρώνε περισσότερο απ’ ότι πρέπει και να αδυνατούν για να αναγνωρίσουν πότε έχουν χορτάσει . Μάλιστα το συγκεκριμένο γονίδιο φαίνεται ότι επηρεάζει την όρεξη ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικο-οικονομικού υπόβαθρου και δείκτη μάζας σώματος.

  Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Τζέιν Γουάρντλ δήλωσε ότι οι φορείς της επικίνδυνης παραλλαγής του γονιδίου δεν γίνονται αυτομάτως υπέρβαροι, απλά είναι πιο πιθανό να τρώνε περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται ο οργανισμός τους. Εντούτοις τόνισε πως από μόνο του το γονίδιο δεν έχει μεγάλη δράση, καθώς φαίνεται ότι η δράση πολλών γονιδίων μαζί επηρεάζουν την όρεξη ή ενδεχομένως οδηγούν στην παχυσαρκία. Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως η γνώση του συγκεκριμένου γονιδίου δεν συνεπάγεται και «θεραπεία» της παχυσαρκίας. Αυτό θα αργήσει αρκετά χρόνια ακόμα.
 6. eviteo
  eviteo
  Οι έφηβοι που δεν παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, ασκούνται...περισσότερο και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής.
  Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Μινεσότα κατόπιν μελέτης σε 2.216 εφήβους.

  Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε για 5 χρόνια τις διατροφικές συνήθειες, το βάρος και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής των αμερικανών εφήβων, που ήταν κάτω των 15 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσο συχνότερα κατανάλωναν πρωινό τα παιδιά τόσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους (BMI).

  Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβοι που ξεκινούσαν τη μέρα τους παραλείποντας το πρωινό γεύμα ζύγιζαν 2.3 κιλά περισσότερο από ό,τι οι συνομήλικοί τους που έτρωγαν πρωινό. «Αντίθετα, τα παιδιά που κατανάλωναν πρωινό σε τακτική βάση είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, τρέφονταν πιο υγιεινά και ως εκ τούτου προσλάμβαναν λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Mark Pereira.

  Σύμφωνα με τους μελετητές, τα παιδιά που καταναλώνουν καθημερινά πρωινό ελέγχουν καλύτερα την όρεξη για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχουν λιγότερες πιθανότητες να «πέσουν με τα μούτρα» στο φαγητό το μεσημέρι ή το βράδυ. Επισημαίνουν ωστόσο ότι τα ευεργετικά οφέλη του πρωινού γεύματος σχετίζονται με τα είδη των τροφών που περιλαμβάνονται σε αυτό.

  «Δεν πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν τροφές όπως ντόνατς με σοκολάτα. Τα δημητριακά, αν και μπορεί να περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν και πολλά θρεπτικά στοιχεία καθώς και φυτικές ίνες. Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να υιοθετήσουν οι έφηβοι προκειμένου να αποκτήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής», καταλήγει ο Mark Pereira.

  Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό Pediatrics.
 7. eviteo
  eviteo
  Τα παιδιά που πιστεύουν ότι με τις πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν τα γεγονότα της ζωής τους ενδεχομένως να είναι περισσότερο υγιείς ως...ενήλικες, σύμφωνα με μελέτη βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

  Η ερευνητική ομάδα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στις πιθανές επιδράσεις που έχει στην υγεία ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας των ανθρώπων που είναι γνωστό με τον όρο «τόπος ελέγχου». Πρόκειται για ένα γνώρισμα που προσδιορίζει την έκταση στην οποία κάθε άνθρωπος πιστεύει ότι μπορεί με τις δικές του πράξεις να επηρεάσει τα γεγονότα της ζωής του. Τα άτομα που θεωρούν ότι ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους ανήκουν στην κατηγορία του «εσωτερικού τόπου ελέγχου», ενώ όσοι αισθάνονται ότι δεν ελέγχουν τα γεγονότα ανήκουν στον «εξωτερικό τόπο ελέγχου».

  Τα συμπεράσματα της έρευνας στηρίχτηκαν σε ένα δείγμα 7.500 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν σε παλαιότερη μεγάλη μελέτη, στόχος της οποίας ήταν η μελέτη της κατάστασης της υγείας ομάδας Βρετανών που γεννήθηκαν το 1970. Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τους εθελοντές σε δυο φάσεις, στην ηλικία των 10 και 30 ετών.

  Στην ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που ήταν σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπολογίζεται με ακρίβεια ο τόπος ελέγχου – για παράδειγμα, οι επιστήμονες ρωτούσαν τα παιδιά κατά πόσο πιστεύουν ότι οι καλοί βαθμοί είναι θέμα τύχης και πόσο συχνά αισθάνονταν ότι δεν υπάρχει λόγος να επιχειρήσουν κάτι γιατί τα πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα- ενώ στην ηλικία των 30 ετών εξετάστηκε η σωματική και ψυχολογική υγεία των συμμετεχόντων.

  Στην μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους εθελοντές ανήκαν στην κατηγορία του εσωτερικού τόπου ελέγχου όταν ήταν στην ηλικία των 10 ετών, είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή να έχουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικού στρες στην ηλικία των 30 ετών. Τα συμπεράσματα αυτά μάλιστα ίσχυαν ακόμη και όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες, όπως τον δείκτη ευφυΐας (IQ) στην παιδική ηλικία, την μόρφωση και το οικογενειακό εισόδημα.

  «Μια εξήγηση του γεγονότος ότι τα παιδιά με εσωτερικό τόπο ελέγχου είναι περισσότερο υγιείς ως ενήλικες πιθανώς να είναι το ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αναφορικά με την ικανότητα να επηρεάσουν τα γεγονότα της ζωή τους μέσα από τις δικές τους τις πράξεις. Ενδεχομένως να έχουν και μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, γεγονός που τα ενθαρρύνει να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Catharine R. Gale.

  Συχνά, ο τόπος ελέγχου θεωρείται ως ένα εκ φύσεως «συστατικό» της ανθρώπινης προσωπικότητας, ωστόσο η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις πως σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή του παίζουν οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας. «Οι γονείς που ενθαρρύνουν την ιδέα της ανεξαρτησίας και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ των πράξεων και των συνεπειών τους, τείνουν να έχουν παιδιά με εσωτερικό τόπο ελέγχου», αναφέρει η δρ. Catharine R. Gale.

  Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Ψυχοσωματικής Ιατρικής (Journal Psychosomatic Medicine).
 8. eviteo
  eviteo
  Ο ερχομός ενός νέου παιδιού, κάνει πολύ συχνά τους γονείς να ανησυχούν για προβλήματα ζήλιας που πιθανόν να προκύψουν...μεταξύ ενός μεγαλύτερου και του νέου παιδιού.

  Πράγματι η ζήλια μεταξύ αδελφιών δεν είναι σπάνια. Το μεγαλύτερο παιδί νιώθει ότι κάτι χάνει με τον ερχομό του αδελφιού του. Εκεί που απολάμβανε πολλά πράγματα μόνο του, την προσοχή των γονιών του, τώρα πρέπει να τα μοιράζεται με το αδελφάκι του.


  Η ζήλια μεταξύ αδελφιών παρατηρείται συχνότερα όταν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών δεν είναι μεγάλη ή ακόμα όταν είναι του ίδιου φύλου. Στην περίπτωση διδύμων το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο.
  Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός στη δημιουργία της ζήλιας μεταξύ των παιδιών. Οι συγκρίσεις που κάνουν μεταξύ των παιδιών τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη ζήλιας, αντιπαλότητας και συναγωνισμού.
  Στις περιπτώσεις που το ένα παιδί καταφέρνει να ξεπερνά το άλλο στις επιδόσεις του, μπορούν να δημιουργηθούν αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης ακόμη και κατάθλιψης που συνοδεύονται από ζήλια.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να εγκαταλείψει κάποια δραστηριότητα έστω και εάν είναι πολύ καλό σε αυτή, διότι δεν θέλει να φαίνεται κατώτερο από το αδέλφι του που μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα.Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήλια μεταξύ αδελφιών.

  Τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, η λειτουργικότητα της οικογένειας, τα παραδείγματα που βλέπουν τα παιδιά σε ταινίες στην τηλεόραση ή αλλού συμβάλλουν στην δημιουργία καταστάσεων ζήλιας.

  Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν την δημιουργία ζήλιας μεταξύ των παιδιών τους;

  Σε οικογένειες που οι γονείς βρίσκουν συμβιβαστικές, παραγωγικές λύσεις που χαρακτηρίζονται από εκτίμηση προς το άτομο και χωρίς επιθετικότητα στα καθημερινά προβλήματα, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ζήλια είναι μικρές.
  Επίσης το ίδιο συμβαίνει σε οικογένειες που κάνουν δραστηριότητες ψυχαγωγικές ή άλλες που όλοι απολαμβάνουν μαζί.

  Η ηλικία των παιδιών παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Ανάλογα με το επίπεδο αντίληψης τους οι γονείς μπορούν να μιλούν στο παιδί τους για τη γέννηση και τον ερχομό του αδελφιού τους. Έτσι νιώθουν ότι συμμετέχουν στο σημαντικό νέο γεγονός για την οικογένεια που θα αλλάξει την κατάσταση όπως την γνωρίζουν.

  Με το να συμμετέχουν στις προετοιμασίες για το νέο παιδί, για την κούνια και τα ρούχα του, λαμβάνοντας μέρος στις συζητήσεις για το τι θα κάνει η οικογένεια όταν θα έλθει το αδελφάκι, τα κάνει να μη νιώθουν ότι παραμερίζονται ή ότι χάνουν κάτι.
  Επίσης εάν η ηλικία του ή των μεγαλύτερων παιδιών το επιτρέπει, είναι καλό για αυτά εάν μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή του ονόματος για το αδελφάκι τους.

  Οι γονείς μπορούν να συζητούν με τα μεγαλύτερα αδέλφια τρόπους με τους οποίους μπορούν αυτά να βοηθούν στην οικογένεια όταν θα γεννηθεί το νέο παιδί.

  Στις περιπτώσεις αυτές είναι χρήσιμο όλοι μαζί να βλέπουν τις φωτογραφίες των μεγαλύτερων παιδιών όταν γεννήθηκαν και οι γονείς να διηγούνται αυτά που έκαναν όταν γεννήθηκαν τα πρώτα παιδιά.
  Οι κινήσεις αυτές βοηθούν τα παιδιά στο να νιώσουν ότι η σημασία και το ενδιαφέρον που δίνονται προς τα αυτά δεν μειώνεται και τουναντίον το κάθε παιδί παίρνει όλη την αγάπη των γονιών του. Στις περιπτώσεις που το μεγαλύτερο παιδί είναι ακόμη σε παιδικό κρεβατάκι, εάν είναι δυνατό να του δοθεί ένα κανονικό κρεβάτι, συμβάλλει στο να το κάνει να νιώθει χαρά και να συνδέει με θετικά γεγονότα τη γέννηση του αδελφιού του.

  Οι γονείς δεν πρέπει να απογοητεύονται εάν βλέπουν αρχικά ότι ένα μεγαλύτερο παιδί δεν δείχνει μεγάλη αγάπη στο μικρότερο του αδελφάκι. Η αγάπη αυτή μεγαλώνει σταδιακά.

  Οι γονείς θα πρέπει να δείξουν στο μεγαλύτερο παιδί πως πρέπει να συμπεριφέρεται σε ένα μικρότερο τους αδελφάκι και το τι είναι επιτρεπτό και το τι όχι.
  Επίσης η επιβράβευση του μεγαλύτερου παιδιού για καλά πράγματα που έχει κάνει, ιδιαίτερα σε σχέση με το μικρό αδελφάκι του, δείχνει στο παιδί ότι το να είναι το μεγαλύτερο έχει πλεονεκτήματα.

  Κάποτε ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει κάποια υποχώρηση στην συμπεριφορά του όταν γεννηθεί ένα νέο παιδί. Επιστρέφει πίσω σε συμπεριφορές που είχε όταν ήταν σε πιο μικρή ηλικία. Οι γονείς πρέπει να αποδέχονται τα φαινόμενα αυτά, που συνήθως είναι παροδικά και να δίνουν τη σημασία που ζητούν τα παιδιά αυτά. Το γεγονός αυτό τους προσφέρει τη σιγουριά που χρειάζονται και την προσοχή που ζητούν και το πρόβλημα υποχωρεί.

  Σχεδόν όλα τα αδέλφια, αγόρια και κορίτσια, θα έχουν την εμπειρία κάποιου βαθμού ζήλιας. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ζήλια θα χειροτερεύει και πιθανόν να γίνει μια αντιπαλότητα. Πολύ σπάνια μπορεί η κατάσταση να εκφυλιστεί και να εμφανιστούν φαινόμενα βίας και κακοποίησης του ενός από τον άλλο. Συνήθως αυτός που κακοποιεί είναι ο μεγαλύτερος στην ηλικία ή και αυτός που είναι δυνατότερος.

  Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους ή και ψυχίατρους. Η οικογένεια θα πρέπει να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις το πρόβλημα πιθανόν να χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

  Συμπερασματικά θα τονίσουμε το γεγονός ότι η ζήλια μεταξύ αδελφιών είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός στη γένεση αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

  Στις οικογένειες που υπάρχουν ισότιμη αντιμετώπιση των παιδιών, ισοζυγισμένες αποφάσεις που χαρακτηρίζονται από συμβιβασμό όταν δημιουργούνται διαφορές και που υπάρχει σεβασμός και εκτίμηση στην προσωπικότητα και ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους της οικογένειας, οι πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα λόγω ζήλιας ελαχιστοποιούνται.
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8
Bookmarks