Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Διατροφή / Θρεπτικές Ουσίες

 1. sentinel33
  Σπιρουλίνα: To φυτό με τη σημαντική διατροφική αξία


  H σπιρουλίνα είναι ένα κυανοπράσινο μικροφύκος το οποίο προυπήρχε σε λίμνες με αλκαλικό pH τουλάχιστον 40.000 χρόνια πρίν. Το πράσινο μέρος του περιβλήματός της οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το κυανό σε μια πρωτεΐνη που λέγεται φυκοκυανίνη.
  Κείμενα της βιβλιογραφίας δείχνουν ότι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των Aζτέκων στο Μεξικό, ενώ σήμερα συνιστά συμπληρωματικό συστατικό της Ιαπωνικής κουζίνας και προσλαμβάνεται και από συμπληρώματα διατροφής. Τουλάχιστον 7.000 τόνοι σπιρουλίνας καλλιεργούνται σήμερα, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2.020 η ποσότητα της να έχει τριπλασιαστεί.
  Νεώτερες διατροφικές έρευνες σχετικά με τη σπιρουλίνα δείχνουν ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ανόργανα άλατα και μακρομόρια. Περιέχει 50-70% πρωτεΐνη, 5-7% λιπίδια και 15-25% σάκχαρα, γεγονός το οποίο της προσδίδει διατροφική πληρότητα.
  Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ανάλογης με αυτή του κρέατος και της σόγιας, γιΆ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές που επιδιώκουν αύξηση μυικού ιστού. Επιπρόσθετα η σπιρουλίνα περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το βοδινό. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από αναιμία.
  Η περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε β καροτένιο είναι 25 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη των καρότων, ενώ περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε από το σιτάλευρο. Κατά συνέπεια, η σπιρουλίνα διατηρεί ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά των ελεύθερων ριζών που ευθύνοται για τη γήρανση του οργανισμού.
  Εκτός από τα προαναφερόμενα θρεπτικά συστατικά η σπιρουλίνα περιέχει γ λινολεϊκό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε φυτικά έλαια και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης, στη σύνθεση του κυτταρικού περιβλήματος και τη σύνθεση προσταγλανδίνης Ε1.
  Εκτός από όσα προαναφέρθηκαν, η σπιρουλίνα επίσης περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, Β1, Β12, Β3 και Β6. Μπορεί να αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής για φυτοφάγους που δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα Β12 στη διατροφή τους. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στη σπιρουλίνα είναι κυρίως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το ιώδιο, το χλώριο και ο χαλκός.
  Επιπροσθέτως, μια σειρά από απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα βρίσκονται στο διατροφικά πλούσιο αυτό φύκος, όπως η φαινυλαλανίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η τρυπτοφάνη, η προλίνη και η σερίνη.
  Σύμφωνα με νεώτερες έρευνες στη σπιρουλίνα έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες, ρυθμιστική δράση για τη χοληστερίνη, ενισχυτική δράση για το ανοσοποιητικό, αντιγηραντική δράση και γενικότερη αναζωογονητική επίδραση στον οργανισμό. Επιπροσθέτως, η λήψη της από άτομα που ακολουθούν μια στερητική δίαιτα ή ελλιπή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή θα συντελέσει στην πληρέστερη πρόσληψη διατροφικών συστατικών.
  Η μεγάλη διατροφική αξία του χρήσιμου αυτού φυτού έχει παρακινήσει ακόμα και τη ΝΑSA, η οποία εκπαιδεύεται πάνω σε θέματα της καλλιέργειάς του και σκοπεύει σύντομα να αποπειραθεί ανάπτυξη της Spirulina στο διάστημα.
  Συμπερασματικά, αξίζει να δούμε την Spirulina πιο προσεκτικά και να γίνουν πιο μακροσκελείς μελέτες σε ποικίλες ομάδες υγιών και ασθενών σχετικά με τη δράση της, καθώς η διατροφική της πληρότητα είναι αξιοσημείωτη.
 2. sentinel33
  Ωμέγα λιπαρά οξέα


  Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για μια σχετικά νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη κατηγορία λιπαρών οξέων, τα λεγόμενα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Πολλά έχουν ακουστεί στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πολλές είναι οι έρευνες που μπορεί να βρει κανείς για αυτά στη βιβλιογραφία. Επιπροσθέτως, μέσα στα τελευταία 8 χρόνια τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αξιοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες υγιεινών προϊόντων και τις φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και από τη βιομηχανία τροφίμων για τον εμπλουτισμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα.
  Τι είναι όμως τελικά τα ωμέγα 3 και κατά πόσο αξίζει να ασχολούμαστε τόσο πολύ μαζί τους; Είναι όντως ωφέλιμα για τον οργανισμό μας και αν ναι πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά για να προάγουμε την καλή υγεία μας;
  Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, άρα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή. Τα τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι γνωστά είναι το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το άλφα λινολεϊκό οξύ βρίσκεται στον λιναρόσπορο καθώς και στο φυτοπλαγκτόν και τα φύκη. Τα άλλα δύο είδη λιπαρών οξέων (το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ) είναι ιχθυέλαια και τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Όταν προσλαμβάνουμε άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) από τη διατροφή μας, αυτό μετατρέπεται σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα οποία είναι πιο εύκολα για χρήση από τον οργανισμό μας.
  Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο είναι η σωστή αναλογία πρόσληψης των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, μια άλλη απαραίτητη για τον οργανισμό κατηγορία λιπαρών οξέων που την προσλαμβάνουμε κυρίως από σπορέλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και το φυστικέλαιο. Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε ένα από τα ωμέγα-6, λιπαρά οξέα, το Γάμμα Λινολεϊκό Οξύ, (GLA), που βρίσκεται κυρίως στο λάδι οινοθήρα (Evening Primose Oil ή EPO) και στο λάδι μπουράντζας (Borage Oil).
  Πράγματι, το GLA, έχει αντιφλεγμονικές, αντιαρθριτικές, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ενώ είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και για την υγεία και εμφάνιση των νυχιών.
  Έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή που ευνοεί την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ελαίων, ξηρών καρπών και οσπρίων και τη μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, συνδέεται με την σωστή αναλογία πρόσληψης ωμέγα 3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Η σωστή αναλογία πρόσληψης (που είναι 1-4 φορές περισσότερα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε σχέση με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα) έχει καρδιοπροστατευτική και αντιθρομβωτική δράση.
  Επιπροσθέτως, είναι πλέον γεγονός ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είτε μέσω κατανάλωσης 3 μερίδων λιπαρών ψαριών (σολομός, σαρδέλες, ρέγκα ή φρέσκος τόνος) εβδομαδιαίως ή με πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
  Υπάρχουν ερευνητικές ενδείξεις ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αντιυπερτασική δράση και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 50% αν καταναλώνονται σε ποσότητα 1500mg εβδομαδιαίως. Τα άτομα που πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη μπορούν και αυτά να επωφεληθούν από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τους συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και την αύξηση των επιπέδων της καλής (HDL) χοληστερίνης.
  Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την ωφέλιμη δράση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στους πόνους που οφείλονται στην οστεοαρθρίτιδα, λόγω της συμβολής τους στη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή της άρθρωσης. Ακόμα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συντελούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και κατά συνέπεια συντελούν στην προφύλαξη της πυκνότητας των οστών και την μείωση του κινδύνου παρουσίας οστεοπόρωσης.
  Έρευνες σε άτομα με διπολική κατάθλιψη και σχιζοφρένια έδειξαν μείωση των συμπτωμάτων και της δοσολογίας των ψυχοφαρμάκων μετά από χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, παρόλα αυτά χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να προσδιορίσουμε τη δοσολογία των ωμέγα 3 που ενδείκνυται για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
  Ακόμα η επικουρική δράση των ωμέγα 3 για την ίαση των εγκαυμάτων, τη μείωση της φωτοευαισθησίας από τις ακτίνες UV και τη θεραπεία κατά της ψωρίασης είναι πλέον ευρέως γνωστή, ενώ η προστατευτική τους δράση για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους και του λεπτού εντέρου βρίσκεται υπό διερεύνηση.
  Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε σε ένα λιπαρό οξύ, το ελαϊκό οξύ (ωμέγα -9), το οποίο, μαζί με τα αντιοξειδωτικά του παρθένου ελαιόλαδου, έχει ευεργετικότατη επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, ιδίως του ορθού και του παχέος εντέρου, του στήθος, του προστάτη του παγκρέατος και του ενδομητρίου.
  Συμπερασματικά, τα οφέλη των ωμέγα λιπαρών οξέων, ιδίως των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά, για αυτό καλό θα ήταν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, είτε με την πρόσληψη τους από τις τροφές, είτε με τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων. Να θυμάστε ότι η κατανάλωση 2-3 μερίδων λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, σε εβδομαδιαία βάση, είναι επαρκής για να έχουμε την ασπίδα προστασίας των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων!
 3. sentinel33
  Τα φαγητά περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες έχει ανάγκη το σώμα μας για να μεγαλώσει, να κρατηθεί σε φόρμα, να διορθώσει καμιά…ζημιά στα κύτταρά του, για να κινηθεί, να σκεφτεί, να διαβάσει… τέλος πάντων να ζήσει! Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι οι Πρωτεΐνες, τα Λίπη, οι Υδατάνθρακες, οι Βιταμίνες, τα ¶λατα και το Νερό, τα ίδια ακριβώς στοιχεία που αποτελούν και το σώμα μας. Για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να έχουμε ποικιλία στα τρόφιμα που τρώμε και να διαλέγουμε την σωστή ποσότητα για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε..
  Η κορυφή υποδεικνύει τροφές που πρέπει να τρώμε σε πολύ μικρές ποσότητες. Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά (σάλτσες, λάδια, μαργαρίνη, βούτυρα, αναψυκτικά, γλυκά). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας.
  Οι περισσότερες τροφές στην ομάδα αυτή (κρέας, πουλερικά, ψάρια, ξερά φασόλια, αυγά) είναι ζωικής προέλευσης. Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς, δεν είναι υλικά καύσεως).
  Το γάλα, το γιαούρτι και η ομάδα του τυριού παρέχουν ασβέστιο, βιτ.D, πρωτεΐνη, ριβοφλαβίνη κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται με την μείωση του λίπους.
  Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών βιταμινών και αλάτων. Προτιμήστε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά. Οι υδατάνθρακες των φρούτων (γλυκόζη, φρουκτόζη) προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ως έχουν παρά με τη μορφή χυμών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό βιταμινών.
  Οι τροφές που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες), είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες βιταμίνες Β. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος. Όταν μάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, με τις οποίες αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και μειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
  Πρωτεΐνες
  Υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας. 10-12% από την συνολική ημερήσια θερμιδική ανάγκη.

  Υδατάνθρακες
  Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του. Σε μία ισορροπημένη διατροφή το 55-60% της ολικής ενέργειας πρέπει να έρχεται από τους υδατάνθρακες.

  Λίπη
  Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες
 4. sentinel33
  Θα αναρωτιέστε πώς οι διάσημοι του Hollywood χάνουν τα κιλά τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στους ρόλους τους σε κάποιες ταινίες. Πώς ο Brand Pitt απέκτησε το κορμί που είδαμε στην 'Troy' ή πώς η Angelina Zolie έφτασε στο αποτέλεσμα που όλοι θαυμάσαμε στο Lara Croft και πώς η Beyonce αδυνάτισε τόσο γρήγορα για τις ανάγκες της πρόσφατης ταινίας 'Dreamgirls'.

  Αντζελίνα Ζολί
  Για να ετοιμαστεί για την ταινία Λάρα Κρόφτ ακολούθησε ειδικό διαιτολόγιο βασιζόμενο κυρίως στην πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (άπαχο κρέας, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ασπράδι αυγού, άπαχο γιαούρτι) και στα λαχανικά. Το συνηθισμένο γεύμα της ήταν κρέας και λαχανικά στον ατμό. Καθιέρωσε το πρωινό στο διαιτολόγιό της και προτιμούσε το γάλα σόγιας ως καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12. Παράλληλα με το γάλα σόγιας προσλάμβανε Ca και βιταμίνη D χωρίς να παίρνει ταυτόχρονα και λιπαρά (και μάλιστα κορεσμένα) από το γάλα αγελάδας. Με τον τρόπο αυτό μείωνε και τους υδατάνθρακες στο διαιτολόγιό της, ενώ απέφευγε ανεπιθύμητα φουσκώματα. Επίσης μείωσε τη ζάχαρη στο διαιτολόγιό της, όπως επίσης και τα γλυκά. Αγαπημένο της γεύμα ήταν και είναι η τσιπούρα. Τέλος, για τις απαιτητικές ανάγκες της ταινίας ακολουθούσε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα γυμναστικής και αναγκάστηκε να διακόψει το τσιγάρο.
  Paris Hilton
  Συνηθίζει να τρώει σε fast-food τόσο αμερικάνικα όσο και μεξικάνικα και είναι φανατική των λιπαρών φαγητών, της σοκολάτας και λατρεύει τα λαζάνια. Δεν πίνει αλκοόλ και προτιμά στις εξόδους της να πίνει Red bull. Δεν πιστεύει ότι χρειάζεται να κάνει κάτι για το σώμα της καθώς είναι 'προικισμένη' με αυτό το προνόμιο να έχει αδύνατο σώμα. Ωστόσο, συστήνει στον κόσμο να τρώει σούσι και να αποφεύγει τα αναψυκτικά διαίτης.
  Jessica Simpson
  Συνήθιζε να εφαρμόζει δίαιτα Atkins, αλλά πολύ σπάνια μπορούσε να την ακολουθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Της προκαλούσε έντονη σύγχυση, πνευματική κυρίως, καθώς της ίδιας της αρέσουν ιδιαιτέρως οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη. Έτσι πια, πριν από κάθε ταινία τρώει από όλα, αλλά από λίγο, τροφές όπως το ψωμί, μπισκοτάκια, ρύζι, ενώ της αρέσουν τα ιταλικά γεύματα, πάντα όμως συνδυασμένα με σαλάτα. Το πιο δύσκολο για αυτήν όταν έκανε Atkins ήταν η αποχή από τη ζάχαρη. Της δημιουργούσε έντονο στρες και στέρηση. Έτσι, συζητώντας με το διαιτολόγο της αποφάσισαν ότι η Atkins δεν της ταιριάζει και έκαναν τον προγραμματισμό τους για τις ανάγκες του Dukes of Hazzard πάνω σε μια πιο μακροχρόνια βάση, αλλά πιο σωστή, αυτή της ισορροπημένης διατροφής. Τέλος, για τις ανάγκες της ταινίας γυμναζόταν 2 ώρες τη μέρα.
  Madonna
  Είναι φανατική της μακροβιοτικής δίαιτας και είναι αυτή που τείνει να κάνει μόδα τη δίαιτα των ωμών τροφών (raw food diet) στο Hollywοod. Τρώει κατά βάση οργανικά προϊόντα ολικής άλεσης και πρωτεϊνούχες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης, ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, ωμά λαχανικά. Ωστόσο, μια φορά την εβδομάδα τρώει κανονικό φαγητό, αφού της το επιτρέπει ο πατέρας της πρώτης κόρης της και γυμναστής της. Δεν συνηθίζει να τρώει σε εστιατόρια, γιατί δεν είναι σίγουρη για την ποιότητα του φαγητού που τρώει.
  Η μακροβιοτική δίαιτα στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι οι 'ακατέργαστες τροφές προμηθεύουν τον οργανισμό με συστατικά αναλλοίωτα, ενώ παράλληλα μας προμηθεύουν και ένζυμα που βοηθούν το σώμα μας να λειτουργήσει καλύτερα. Η επεξεργασία των τροφών καταστρέφει τα ένζυμα των τροφών και έτσι αυτά δεν επιτελούν το έργο τους'. Στηρίζεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης αντί για ζωικής.
  Jenifer Lopez
  'Αυστηρές και στερητικές δίαιτες δημιουργούν έντονη στέρηση και είμαι σίγουρη ότι με το τόσο έντονο πρόγραμμά μου θα είχα προβλήματα υγείας αν ακολούθησα κάποια από αυτές'. Τρώει τα πάντα σε μικρές ποσότητες ακόμα και γλυκά και δεν στερεί από τον οργανισμό της τίποτε, όποτε νιώσει την ανάγκη να το φάει. Γυμνάζετε πολύ και τακτικά και της αρέσει η ζάχαρη. Η υγιεινή διατροφή είναι θέμα ισορροπίας, τρώγοντας από όλα. Πιστεύει ότι το μυστικό για την απώλεια βάρους κρύβεται στο ότι πρέπει να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας όταν αυτό ζητά κάτι.
  Christina Aguilera
  Συνήθιζε να τρώει junk foods και ήταν γνωστή για τον εθισμό της στις τηγανιτές πατάτες. Μάλιστα στις περισσότερες συνεντεύξεις πήγαινε με ένα σακουλάκι πατατάκια ή nachos βουτώντας τα σε σάλτσα είτε από τυρί είτε από ντομάτα. Όταν το πρόγραμμά της βάραινε και οι συναυλίες της πύκνωσαν αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα αδυναμίας και δεν μπορούσε να αντεπεξέλει στις απαιτήσεις του δύσκολου προγράμματός της. Έτσι, ο διαιτολόγος της προσπάθησε σταδιακά να αλλάξει τις συνήθειές της προσλαμβάνοντας έναν μάγειρα που παρασκεύαζε τα αγαπημένα της φαγητά με πιο υγιεινό τρόπο. Έτσι, συνέχιζε να τρώει burger και πατάτες τηγανιτές αλλά φτιαγμένες με πιο σπιτικό-υγιεινό τρόπο. Το ανοσοποιητικό της σύστημα τονώθηκε και πλέον μπορεί να κινείται και να γυμνάζεται περισσότερο.
  Brad Pitt
  Σχεδόν μεταμορφώθηκε για τις ανάγκες της ταινίας Τροία. Για να αποκτήσει το σώμα της ταινίας γυμναζόταν για 1 χρόνο 2-3 ώρες καθημερινά στο γυμναστήριο και επιπρόσθετα άλλες δύο ώρες στην ξιφομαχία. 'Οι πρώτοι 3 μήνες ήταν κόλαση. Έπρεπε να απαρνηθώ τα αγαπημένα μου fast food, το τσιγάρο και τη μπύρα και να ακολουθήσω αυστηρά μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και ψηλή σε πρωτεΐνη΄. 'Ετρωγε 4 κύρια γεύματα τη μέρα με βάση το κρέας και τα λαχανικά. Μετά την προπόνηση στους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας του, προτιμούσε υδατάνθρακες σύνθετους, ώστε να αυξήσει τον όγκο του. ¶λλωστε, με όλη αυτή την προσπάθεια κατάφερε όχι μόνο να ελαχιστοποιήσει το ποσοστό λίπους στο σώμα του, αλλά παράλληλα να αυξήσει το βάρος του, κατά βάση προερχόμενη από αύξηση μυϊκής μάζας κατά 5 περίπου κιλά.
  Beyonce
  Για τις ανάγκες της ταινίας Dreamgirls έπρεπε να χάσει γρήγορα 10-12 κιλά. Έτσι εφάρμοσε ένα ειδικό πρόγραμμα, τη δίαιτα του σφενδανόζουμου (maple syrup diet) ή γνωστότερη ως αποτοξινωτική δίαιτα του λεμονιού διάρκειας 10 ημερών. Η βάση της δίαιτας είναι ένας ειδικός χυμός παρασκευασμένος ως εξής:

  • 750 ml νερό
  • 1 φλ. χυμό λεμονιού
  • 1 φλ. σιρόπι από σφένδαμο
  • 1 κουτ. γλυκού καγιέν (κάτι σαν το κόκκινο πιπέρι)

  Τα ανακατεύεις καλά και πίνεις 8-12 ποτήρια τη μέρα. Οι εμπνευστές της δίαιτας τη συστήνουν για την καταπολέμηση των ιώσεων με ενισχυμένη δόση λεμονιού και καγιέν.
  Πράγματι έχασε τα κιλά που ήθελε, αλλά μετά η ίδια δήλωνε: 'Μετά τη δίαιτα αυτή είχα μια ακατάσχετη όρεξη και έτρωγα waffles, τηγανιτό κοτόπουλο, cheeseburgers, french fries, οτιδήποτε μπορούσα να βρω και είχα στερηθεί'.
  Πολύ σύντομα πήρε πίσω 7 περίπου κιλά.
 5. sentinel33
  Βότανα


  Από αρχαιοτάτων χρόνων τα βότανα αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων. Στους ανατολικούς πολιτισμούς, όπως στην Κίνα, χρησιμοποιούνται καθημερινά, κυρίως για θεραπευτικούς αλλά και προληπτικούς σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της Δύσης στράφηκε εκ νέου στα συστατικά αυτά αφού οι ευεργετικές ιδιότητες αποδεικνύονται από ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες. Τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στην ομοιπαθητική θεραπεία. Ας δούμε λοιπόν, μερικά από τα πιο γνωστά βότανα και τα χαρακτηριστικά τους.

  Echinacea (Εχινάτσια)
  Τα είδη echinacea ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των φυτών που μοιάζουν με τις μαργαρίτες και απαντώνται στις βορειοανατολικές περιοχές της Αμερικής. Ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο από τους ιθαγενείς Αμερικανούς για την θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων από έντομα. Η Echinacea χρησιμοποιούνταν επίσης και για τη θεραπεία μολύνσεων, πονόδοντου και πόνων των αρθρώσεων. Εισήχθη στην Αμερικανική ιατρική στα τέλη του 1800 και η κύρια χρήση της ήταν ενάντια στις μολύνσεις.
  Σήμερα, η Echinacea χρησιμοποιείται κυρίως για την υποχώρηση συμπτωμάτων κρυώματος και γρίπης. Στην Ευρώπη έχει εγκριθεί η χρήση του είδους Ε.Pupurea ως υποστηρικτική θεραπεία των κρυωμάτων και χρόνιων παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κλινικές μελέτες στην Ευρώπη έδειξαν επίσης ότι οι ασθενείς που λάμβαναν Ε.Pupurea είχαν μεγαλύτερο διάστημα να ξαναπαρουσιάσουν τα ίδια συμπτώματα και να υποφέρουν από σοβαρές μολύνσεις σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
  Η δράση της echinacea ως μη-καθορισμένος ενεργοποιητής του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει μελετηθεί εκτενώς και αποδίδεται στους πολυσακχαρίτες που περιέχει. Όταν χορηγείται στις επιτρεπόμενες δόσεις (88,5mg/ημέρα) δεν παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, άτομα που πάσχουν από κατά πλάκας σκλήρυνση, λύκο ή αλλεργίες δεν θα πρέπει να προσλαμβάνουν αυτό το βότανο.
  Σκόρδο
  Το σκόρδο είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων και αναφέρεται ότι στην Ελλάδα της τότε εποχής θεωρούνταν πανάκεια. Απαντάται σε όλο τον κόσμο και ανήκει στην οικογένεια Lilliaceace. Είναι το τέταρτο σε πωλήσεις βότανο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 1.000 επιστημονικές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια σχετικά με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
  Οι κυριότερες χρήσεις του σκόρδου αφορούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος, καθώς και στη χρήση του ως αντιβιοτικό. Το σκόρδο προτού θρυμματισθεί περιέχει το αμινοξύ αλίνη, η οποία μετά το θρυμματισμό της σκελίδας μετατρέπεται σε αλισίνη, η οποία ευθύνεται τόσο για την χαρακτηριστική του μυρωδιά και η οποία φαίνεται να εμπλέκεται σε διάφορους μηχανισμούς, που τελικά οδηγούν στις προαναφερθείσες ιδιότητες.
  Δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες σε υγιή άτομα που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες σκόρδου. Η πρόσληψη πέντε ή περισσότερων σκελίδων σκόρδου ημερησίως μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα ή καούρα. ¶λλες παρενέργειες από την κατανάλωση σκόρδου είναι διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δερματίτιδες και γαστρεντερικές διαταραχές. Σε περιπτώσεις που ένας ασθενής λαμβάνει ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, η κατανάλωση σκόρδου θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και μέτρο εξαιτίας των αντιπηκτικών του ιδιοτήτων.
  Πιπερόριζα (Ginger)
  Το Ginger ανήκει στην οικογένεια των φυτών Zingiberaceae και κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Το Ginger χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως για την αντιμετώπιση της ναυτίας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της μετεγχειρητικής ναυτίας και της επαγόμενης ναυτίας από τη χημειοθεραπεία. Η επιτρεπόμενη δοσολογία είναι με τη μορφή κάψουλων 1-4 γραμμάρια ανά ημέρα, σε δύο δόσεις. Μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του γαστρεντερικού.
  Ginseng
  Το Ginseng έχει μεγάλη ιστορία στην ιατρική των ανατολιτικών πολιτισμών και στην Κίνα χρησιμοποιείται εδώ και περισσότερα από 4000 χρόνια. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και δρα ενάντια στην κόπωση και στο στρες, ενισχύει την πνευματική απόδοση, το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει δράση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στο διαβήτη τύπου 2, κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αλλά και ενάντια στην ανδρική δυσλειτουργία. Η συνιστώμενη δόση είναι 100mg μία ή δύο φορές ημερησίως. Σε υψηλότερες δοσολογίες, ενδεχομένως να προκαλέσει αϋπνίες ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και έμετο.
  Ginkgo
  Το Ginkgo biloba χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα είναι από τα κορυφαία σε πωλήσεις βότανα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Τα φύλλα είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται και υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις αντιπηκτικές του ιδιότητες, τη δράση του υπέρ της βελτίωσης της περιφερικής κυκλοφορίας αλλά και της καλής κυκλοφορίας της γλυκόζης στο αίμα. ¶λλες ευεργετικές επιδράσεις που έχουν διαπιστωθεί είναι κατά της εξασθένησης της μνήμης, κατά της κατάθλιψης, κατά των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και κατά της μειωμένης λίμπιντο.
  Οι συνιστώμενες δόσεις είναι 120-160mg ημερησίως, ενώ στα πρώτα στάδια εμφάνισης της νόσου AlzheimerΆs συνίσταται η λήψη 240mg ημερησίως. Οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες και περιλαμβάνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, κεφαλαγίες και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.
  Δυόσμος
  Ο δυόσμος χρησιμοποιείται ευρέως και στη χώρα μας. Βράζοντας τα φύλλα του παρασκευάζουμε αφέψημα, το οποίο χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας από κρύωμα ή ίκτερο αλλά και από ηπατικές ασθένειες. Επιπλέον, σε μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας ξεπλύματα με ρόφημα από δυόσμο αμλύνει τα συμπτώματα.
  Θυμάρι
  Το θυμάρι επίσης απαντάται σε αφθονία στην ελληνική φύση και από αυτό παρακευάζεται άλλο ένα αφέψημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει το βήχα, γαστρεντερικές διαταραχές και διάρροια. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών με ξέπλυμα στην πληγωμένη περιοχή.
  Κανέλλα
  Η κανέλλα εξαιτίας του έντονου αρώματός της, χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική για το λόγο αυτό. Τα 'ξυλάκια' κανέλλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα συνταγών και να προσδώσουν σε αυτές ιδιαίτερη γεύση, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει από τη χρήση μεγάλης ποσότητας άλλων συστατικών που προσδίσουν επιπλέον θερμίδες. Επιπλέον, ζεσταίνοντας την κανέλλα μπορεί να παρασκευαστεί αφέψημα, το οποίο δρα κατά των πόνων της περιόδου. Τέλος, σε πονόδοντο συνίστανται οι πλύσεις για την άμβλυνση του πόνου.
  Γλυκάνισος
  Βράζοντας αποξηραμένους καρπούς από γλυκάνινσο σε νερό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα το οποίο αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό και έχει δράση κατά των στομαχικών διαταραχών και του βήχα.
  Μαϊντανός
  Τα φύλλα, η ρίζα (σε αποξηραμένη μορφή) και οι καρποί του μαϊντανού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αφεψήματος. Έχει διουρητική δράση και προκαλέι εμμηνοροή. Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης. Έχει δράση επίσης ενάντια σε σπασμούς, φουσκώματα και κρύωμα.
 6. sentinel33
  Βασιλικός πολτός  Ιστορική αναδρομή
  Τη δεκαετία του 50, δύο προϊόντα από το μελίσσι προτάθηκαν ως διαιτητικά και θεραπευτικά για τον άνθρωπο: η γύρη και ο βασιλικός πολτός. Παίρνοντας ως έναυσμα τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη βασίλισσα μέλισσα και τις εργάτριες, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους αλλά και τη διάρκεια που ζουν, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αποτελέσματα που έχει η χρήση αυτού του φυσικού δυναμωτικού. Συγκεκριμένα ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός από το 1954, όταν ο πάπας Πίος ο 12ος, ο οποίος πλησίαζε το θάνατο από βαθειά γηρατειά, κατανάλωσε βασιλικό πολτό και ανέκαμψε μυστηριωδώς. Από τότε οι φήμες για τις θεραπευτικές του δράσεις έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις.
  Προέλευση και ιδιότητες
  Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Αυτό το υπόλευκο γαλακτώδες υποκατάστατο που παράγεται από τις μέλισσες, είναι η μοναδική τροφή της μέλισσας βασίλισσας. Σημειώνεται εδώ ότι οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους. Είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά με τις υπόλοιπες μέλισσες και το μοναδικό στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι η διατροφή τους. Αποτέλεσμα αυτής της διαφορετικής διατροφής, είναι ότι οι βασίλισσες είναι κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερες σε μέγεθος, ζουν 40-50 φορές περισσότερο και ταυτόχρονα, παράγουν περισσότερο από 2.500 αυγά καθημερινά, που αντιστοιχούν σε μέγεθος περισσότερο από 2,5 φορές τον όγκο τους. Οι τροφοί-μέλισσες (δηλαδή οι μέλισσες που τρέφουν τα μικρά σκουλήκια πριν γίνουν νύμφες), αφού φάνε μέλι και γύρη και τα επεξεργαστούν σε ειδικούς αδένες που βρίσκονται στο φάρυγγά τους, παράγουν αυτό τον πολτό που μοιάζει με κρέμα. Επομένως, κατανοεί κανείς το λόγο που ονομάστηκε βασιλικός, μια και με αυτόν τρέφεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της η βασίλισσα-μέλισσα. Η γεύση του βασιλικού πολτού είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο. Με τον ίδιο πολτό τρέφονται και τα μικρά σκουλήκια που προορίζονται για βασίλισσες. Εκείνα που προορίζονται να γίνουν εργάτριες τρέφονται μόνο επί τρείς συνεχόμενες ημέρες με αυτόν και στη συνέχεια πολύ αραιότερα.
  Σύσταση βασιλικού πολτού
  Καταναλώνοντας η μέλισσα μέλι και γύρη, παίρνει όλα τα συστατικά τους. Με την επεξεργασία τους στους αδένες της, το τελικό προϊόν έχει ακόμη περισσότερα. Οι αναλύσεις που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι: υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%. Αυτό, όμως, που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες και ιδιαίτερα αυτές του συμπλέγματος Β, που είναι καθοριστικές για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού μας συστήματος αλλά ολόκληρου του οργανισμού. Συγκεκριμένα, σε κάθε γραμμάριο περιέχονται: θειαμίνη (Β1) 3,9mg, ριβοφλαβίνη (Β2) 26,5mg, νιασίνη (Β3) 84mg, παντοθενικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη (Β6) 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg. Επίσης σε διάφορες αναλογίες οι Β12, Α, D, E, K και C.
  Χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις
  Ο βασιλικός πολτός δεν είναι θαυματουργή πανάκεια. Το κλειδί για να καταλάβει κανείς πως είναι δυνατόν να δρα με φαινομενικά αντίθετους τρόπους (αφενός να βοηθά άτομα με αϋπνία και αφετέρου άτομα που υποφέρουν από κόπωση να μην αποκοιμούνται), είναι να τον θεωρήσει σαν έναν καταλύτη που προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο εξισορροπεί τη λειτουργία του και βελτιώνει το μεταβολισμό. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υγιές και ισορροπημένο ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική αυτό-θεραπευόμενη μονάδα. Τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται όταν διαταραχθεί αυτή η χημική ισορροπία. Τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα αλλά αυτό δεν εξαλείφει το αίτιο που το προκάλεσε. Μια φυσική θεραπεία είναι να επανέλθει το σώμα σε μια σωστή ισορροπία, χρησιμοποιώντας ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Φυσικό συμπλήρωμα είναι ο βασιλικός πολτός, αν και σημαντικά πιό ακριβός από τα κοινά συμπληρώματα που διατίθενται στα φαρμακεία.
  Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση.
  Οι κυριότερες ενδείξεις του βασιλικού πολτού είναι:
  Παιδιά

  • με αναιμία
  • που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
  • στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων
  • κατά την ανάρρωση

  Ενήλικες

  • για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
  • κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
  • κατά της δυσκοιλιότητας
  • κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
  • κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
  • κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
  • κατά της κόπωσης
  • κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
  • κατά της μυϊκής δυστροφίας
  • κατά της ασθένειας του Parkinson
  • κατά της ασθένειας του Alzheimer
  • κατά της υπέρτασης
  • κατά του σακχαρώδη διαβήτη
  • στα γηρατειά
  • προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ
  • πιθανόν αντικαρκινική δράση
  • ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
  • τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
  • κατά του πονοκεφάλου
  • κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών
  • μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
  • μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
  • κατά των καταγμάτων των οστών
  • επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
  • κατά των φλεγμονών
  • μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα
  • ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
  • βελτιώνει το άσθμα
  • προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
  • κατά της πνευματικής κατάρρευσης
  • κατά των ελκών, εκζεμάτων
  • μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών
  • διατήρηση ομορφιάς

  Ο βασιλικός πολτός όμως, έχει και πολλές άλλες ενδείξεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαιτητικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση του οργανισμού. Βασιλικό πολτό συναντούμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας. Έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη και είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε περιπτώσεις ασθενικών παιδιών. Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη. Το μακιγιάζ με βασιλικό πολτό αποτελεί ακόμα μυστήριο και δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματά του. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
  Επιστημονική έρευνα σε θέματα προαγωγής υγείας μελέτησε την επίδραση του βασιλικού πολτού στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια πρόσληψη της τάξεως των 50-100mg την ημέρα, μείωσε την χοληστερόλη στο 14% των δοκιμαζόμενων.
  Επίσης, μπορεί κανείς να συμπεράνει από τα συστατικά του βασιλικού πολτού τι είδους θεραπευτικές δράσεις μπορεί να έχει. Μια πρώτη παρατήρηση μπορεί να είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει, όπως η βιταμίνη C, A και E.
  Σε προβλήματα όπως η κόπωση και οι αϋπνίες, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλα, μπορεί κανείς να βρει ισχυρό σύμμαχο. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το παροδικό αίσθημα κόπωσης. Αν αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, η θεραπεία μπορεί να κρίνεται απαραίτητη. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες. Θεωρείται, λοιπόν, λύση για την καθημερινότητα. Το 35% των ατόμων που παραπονιούνται για «έλλειψη ενέργειας», για παροδικές καταστάσεις κόπωσης, οφείλονται στις συνθήκες της καθημερινής ζωής, που συχνά επιδεινώνονται από λάθη στην υγιεινή διαβίωση. Επίσης, υποστηρίζεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη του μυελού των οστών και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών (στο μισό χρόνο από αυτό που θα χρειαζόταν χωρίς αυτόν).
  Δοσολογία:
  Η δοσολογία που συστήνεται είναι η εξής: ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί, τα παιδιά μισό κουταλάκι και οι αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης ορίζονται 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός, καθώς είναι φυσικό προϊόν, είναι απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5οC (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, ενώ αλλοιώνεται από τον αέρα, το φως και τα μεταλλικά σκεύη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο αλλά τροφή, όμως οι εξαιρετικά πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του τον καθιστούν μια ουσία απέναντι στην οποία πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός. Μέλι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει, βασιλικό πολτό όμως ημερησίως μέχρι μισό γραμμάριο. Επίσης, καλό είναι σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών να ερωτάται και ο θεράπων γιατρός.
  Ελληνική παραγωγή-συγκομιδή
  Στην Ελλάδα οι παραγωγοί βασιλικού πολτού είναι ελάχιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του βασιλικού πολτού που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι εισαγόμενος. Η περίοδος παραγωγής και συγκομιδής είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο. Στο διάστημα αυτό κάθε κυψέλη δίνει 100-150 γραμμάρια.
  Σύντομος σχολιασμός
  Διαβάζοντας για το βασιλικό πολτό δε μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το τελειότερο ίσως φυσικό εργαστήρι στην πλάση, μήκους το πολύ ενός εκατοστού. Υποκλίνεται μπρος σε αυτό το αθόρυβο και τόσο θαυμαστό πλάσμα, τη μέλισσα, που ζει μόνο 40 ημέρες, που, όταν κινδυνεύει, ξέρει ότι θα πεθάνει αν χρησιμοποιήσει το κεντρί της. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το αυθεντικό κόσμημα της διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά του δίνει πολύ μεγάλη αξία, σε μια εποχή των διατροφικών ελλείψεων μέσα στην αφθονία. Αν και η προσφορά τροφίμων είναι τεράστια, ο κόσμος μαστίζεται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό, όμως, να καταρρίπτεται ο μύθος ότι το προϊόν αυτό της κυψέλης είναι πανάκεια. Ο βασιλικός πολτός είναι τροφή και όχι φάρμακο.
 7. sentinel33
  Το κόκκινο κρασί στη μάχη κατά του καρκίνου του παγκρέατος
  Η ευεργετική δράση του κρασιού στην υγεία μας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το κρασί (σε μέτριες ποσότητες) αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον η προληπτικά ευεργετική δράση του κρασιού κατά της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

  Όμως αυτό που φαίνεται από τελευταίες μελέτες, είναι ότι τελικά το κρασί- και πιο συγκεκριμένα το κόκκινο- ίσως και να αποτελεί μέρος θεραπευτικής αγωγής κατά του καρκίνου.
  Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το University of Rochester Medical Center στη Νέα Υόρκη βρήκαν ότι η ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και κατΆ επέκταση στο κόκκινο κρασί μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του παγκρέατος είτε από μόνο του, είτε σε συνδυασμό με ακτινοβολία. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Advances in Experimental Medicine and Biology' βρέθηκε ότι η ρεσβερατρόλη εμποδίζει τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή τους.
  Επίσης, οι ερευνητές βρήκαν ότι αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να εμποδίσει την ευεργετική δράση της χημειοθεραπείας (απομακρύνοντας το φάρμακο έξω από το κύτταρο). Με αυτούς τους μηχανισμούς, η ρεσβερατρόλη σε εργαστηριακό επίπεδο φαίνεται να δρα ευεργετικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος.
  Ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Paul Okunieff αναφέρει ότι αν και είναι πολύ πρόωρο ακόμα, γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν στο πειραματικό εργαστήριο δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβούν και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ ενθαρρυντικές, όσον αφορά τη θεραπευτική δράση της ρεσβερατρόλης.
  Η ρεσβερατρόλη παράγεται από ορισμένα φυτά (βατόμουρα, κόκκινο σταφύλι, μούρα) ως αμυντικός μηχανισμός του φυτού κατά των επικίνδυνων για αυτό παθογόνων. Η ουσία αυτή πιθανότατα θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον, καθώς φαίνεται να αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου.
 8. sentinel33
  Η αξία του μαυρου πιπεριου

  Από την αρχαία Ελλάδα έρχονται οι πρώτες αναφορές για την αξία του μαυροπίπερου. Συγκεκριμένα, το χρησιμοποιούσαν για να τιμήσουν τους θεούς, ενώ παράλληλη χρήση είχε και ως νόμισμα και για πληρώνονται οι φόροι. Όμως και στην αρχαία Ρώμη, αλλά και αργότερα, ως αναγνώριση της αξίας του ή/και ως πολύτιμο και σπάνιο υλικό αποτελούσε αγαθό για την επιβράβευση κάποιας προσπάθειας.

  Είναι πολλές οι φορές που συγκρίνοντας παραδοσιακές συνταγές, μυστικά και γιατροσόφια με επιστημονικά δεδομένα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία έκπληξη: ή ο παππούς μου είχε καλύτερη επιστημονική κατάρτιση από τον καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο ή κάτι άλλο συμβαίνει.
  Και βέβαια αυτό το άλλο είναι η φύση του ανθρώπου, το ένστικτο ίσως που μας ωθεί σε συμπεριφορές και συνδυασμούς που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι μία απλή σύμπτωση. Σε αυτό τον νόμο εντάσσεται και η χρησιμοποίηση του μαυροπίπερου στο κρέας.
  Ας δούμε τι κάνει το μαυροπίπερο και ας προσπαθήσουμε να πειστούμε ότι η χρήση του από τους προπαπούδες μας ήταν συμπτωματικά σωστή. Το μαυροπίπερο ερεθίζει συγκεκριμένους γευστικούς κάλυκες, που με τη σειρά τους στέλνουν το μήνυμα στο στομάχι και αυτό εκκρίνει υδροχλωρικό οξύ, προετοιμάζοντας το να δεχτεί την τροφή (κρέας) που έρχεται.
  Παράλληλα αυξάνονται και τα γαστρικά και παγκρεατικά ένζυμα και κυρίως η χυμοθρυψίνη (ένζυμο απαραίτητο για την πέψη των πρωτεϊνών) καθώς η λιπάση και τα χολικά οξέα (απαραίτητα για την πέψη τους λίπους). Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε αύξηση κατά 40% περίπου των ενζύμων αυτών μετά από κατανάλωση μαυροπίπερου.
  Ξέρετε τι συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου το υδροχλωρικό οξύ δεν παράγεται σωστά στο στομάχι μας; Η τροφή δεν μπορεί να διασπασθεί, με αποτέλεσμα να παραμένει για πολύ ώρα εκεί και να γίνεται το υπόβαθρο (η τροφή) για διάφορους μικροοργανισμούς. Αυτοί δημιουργούν αέρια κατά τη διαδικασία που καλείται ζύμωση, με συνέπεια εμείς να νιώθουμε έντονο φούσκωμα, δυσφορία και πολλές φορές δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  Αυτό λοιπόν που ταίριαζε γευστικά στους ανθρώπους αυτούς, ουσιαστικά καθρέπτιζε μία εσωτερική ανάγκη του οργανισμού για μία έξωθεν βοήθεια στην πέψη της πρωτεΐνης και του λίπους του κρέατος. Και αν θέλουμε να το προχωρήσουμε κι ακόμα περισσότερο, μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση κρέατος, που πιθανώς να σχετίζεται με την καρκινογένεση, αντισταθμίζεται με την κατανάλωση μπαχαρικών, που επιδημιολογικές μελέτες τα συσχετίζουν με μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
  Με άλλα λόγια, σαν να δίνει μία μυστική εντολή το σώμα μας στον εγκέφαλό μας να εξισορροπήσει το ένα αρνητικό (κρέας) με ένα θετικό (μπαχαρικά).
  Η κύρια ουσία του μαυροπίπερου ονομάζεται πιπερίνη και σε αυτήν κατά βάση οφείλεται η ευεργετική δράση του μαυροπίπερου στο πεπτικό μας σύστημα. Προσοχή όμως, σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Η πιπερίνη έχει βρεθεί ότι παρεμποδίζει τους μεταβολικούς δρόμους διαφόρων χημικών στοιχείων των φαρμάκων, γιΆ αυτό θα πρέπει και η χρήση του να είναι προσεκτική.
  Παράλληλα, το μαυροπίπερο αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 1/10 της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως.
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 8 από 8
Bookmarks