Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Φεβρουάριος: Μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου

 1. chr_far
  chr_far
  Καρκίνος. Μια λέξη που δε θέλει ποτέ κανείς να ακούσει από τον γιατρό του. Στο άκουσμά της στο μυαλό του ασθενούς έρχονται πολλά, χημειοθεραπείες, γιατροί, νοσοκομεία και θάνατος. Όμως δεν είναι όλοι οι τύποι καρκίνων θανατηφόροι και χρειάζεται προσπάθεια από το άτομο το οποίο πάσχει ώστε να βγει νικητής.  Αυτός ο μήνας έρχεται να μας υπενθυμίσει πως πρέπει να εξεταζόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε εάν διαπιστωθεί κάποιος όγκος να είναι σε αρχικό στάδιο και να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες καταπολέμησής του. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το έμφραγμα και κάθε χρόνο 1.000.000 νοσούν από την επάρατο νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς προβλέπεται πως το 2010 θα είναι στην πρώτη θέση ως αιτία θανάτου.
  Ο καρκίνος δε κάνει διακρίσεις σε ηλικία, φυλή ή φύλο και μπορεί να προσβάλλει τον καθένα οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Χαρακτηρίζεται από όγκους οι οποίοι στην αρχή είναι καλοήθεις και δεν είναι μοιραίοι όμως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ανάλογα με τον μέγεθός τους και το σημείο του σώματος που βρίσκονται.
  Οι όγκοι ουσιαστικά είναι μεγάλα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται, διαιρούνται και αντικαθιστούν τα παλιά. Όταν τα κύτταρα διαιρεθούν αρκετά ώστε δημιουργούν ένα πλεονάζον ιστό τότε ο όγκος γίνεται κακοήθεις, αναπτύσσεται ραγδαία και σταματά την ανάπτυξη των άλλων ιστών ενώ μερικές φορές «ταξιδεύουν» μέσω του αίματος. Όταν το καρκίνωμα μετακινηθεί από ένα όργανο του σώματος σε ένα άλλο, ονομάζεται μετάσταση.
  Ο καρκίνος χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: καρκινώμα, σάρκωμα, λευχαιμία και λέμφωμα. Τα καρκινώματα είναι όγκοι στους ιστούς των οργάνων και είναι η πιο συχνή περίπτωση της νόσου. Τα σαρκώματα ανιχνεύονται στα κόκκαλα, στο λίπος, τους μυς ή στον χόνδρο ενώ η λευχαιμία στο αίμα. Τα λεμφώματα χωρίζονται σε είκοσι κατηγορίες που επηρεάζουν τα φίλτρα του σώματος.
  Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί σε αρχικά στάδια τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες ώστε οι όγκοι να συρρικνωθούν και να εξαφανιστούν. Όταν συμβεί αυτό λέγεται πως ο ασθενής είναι σε στάδιο ύφεσης και παρακολουθείται συνεχώς με ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι απολύτως υγειής.
  Για το 80% των καρκίνων δεν είναι σαφής η αιτία για την εμφάνισή του. Η πρόληψη σώζει ζωές γιΆ αυτό η σωματική άσκηση συνδυασμένη με υγιεινή διατροφή και ψυχική ισορροπία μειώνει τις πιθανότητες για προσβολή ενός ατόμου από την επάρατο νόσο. Παράλληλα, οι άντρες άνω των 50 πρέπει να κάνουν εξετάσεις για τον προστάτη και οι γυναίκες από τα 40 ετησίως μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου ώστε να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους.
  Το υπόλοιπο 20% των καρκίνων είναι κληρονομικοί για αυτό και πρέπει ο εν δυνάμει ασθενής να προσέξει ιδιαίτερα τον τρόπο ζωής του. Το τσιγάρο, η κατανάλωση αλκοόλ, οι κάκιστες διατροφικές συνήθειες επιβαρύνουν τον οργανισμό και έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές ως αιτίες για την εμφάνιση κακοηθών όγκων.
  Μπορεί ο Φεβρουάριος να είναι μήνας πρόληψης όμως την υγεία μας πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά με σωστή διατροφή, εξετάσεις και απαλλαγή από τις κακιές συνήθειες ώστε να ζήσουμε αρκετά χρόνια. ¶λλωστε για ποιόν λόγο για πέντε λεπτά απόλαυσης (καπνίζοντας) να χάσεις πολλά χρόνια από τη ζωή σου;
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1
Bookmarks