Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Ανάπλαση της νέας παραλίας

 1. Ria
  Ria

  ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΝΤΑΙ
  Κήπος της Μουσικής
  Ο χώρος θα προσφέρεται για μικρές υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις αλλά και για όλες τις άλλες χρήσεις που μπορούν να έχουν οι κήποι της Νέας Παραλίας. Επίσης διαμορφώνεται χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά.
  Κήπος του Νερού
  Ο Κήπος του Νερού είναι ένας χώρος όπου το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που οργανώνει και συνθέτει τη συνολική του ατμόσφαιρα. Μια ξύλινη πέργκολα κατασκευάζεται σε όλο το μήκος του κήπου έτσι ώστε να στεγάζει το περιμετρικό πλακόστρωτο γύρω από την υδάτινη επιφάνεια, δημιουργώντας παράλληλα έναν χώρο που προσφέρεται για υπαίθριες εκθέσεις. Μια μεγάλη επιμήκης επιφάνεια νερού κατασκευάζεται στη μεριά του κήπου με το μεγαλύτερο εύρος και φυτεύεται με υδρόφιλα φυτά (νούφαρα και καλαμιές). Διαμορφώνεται επίσης ένα τοίχος στον οποίο το νερό κυλάει και πέφτει με ένταση, ενισχύοντας έτσι και ηχητικά την παρουσία του σε αυτό τον κήπο.
  Κήπος της Μνήμης
  Ο κήπος της Μνήμης είναι ένας κήπος με μία κεντρική περιοχή που περιλαμβάνει 24 μεγάλα παρτέρια που φυτεύονται με αρωματικά φυτά της Ανατολής.
  Νότια του κεντρικού τμήματος χωροθετούνται δύο γήπεδα τέννις και άλλοι χώροι πρασίνου. Βόρεια του κεντρικού τμήματος θα κατασκευασθεί ένας χώρος για σκύλους και δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης. Βόρεια του κεντρικού τμήματος του κήπου βρίσκεται το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ για το οποίο δημιουργείται ένα νέο κέλυφος και κατασκευάζεται ένας μεγάλος εξώστης – παρατηρητήριο, προς χρήση των περιπατητών.
  Κήπος των Ρόδων
  Στο εσωτερικό του κήπου διακρίνουμε τρεις περιοχές. Στη βόρεια πλευρά προστατευμένος από την περίκλειστη πέργκολα βρίσκεται ο παιδότοπος του κήπου των Ρόδων. Κεντρικά βρίσκεται το αναψυκτήριο εντός μίας πλακοστρωμένης περιοχής. Στο νότιο τμήμα του κήπου βρίσκονται τα παρτέρια που θα φυτευτούν με πολύχρωμες τριανταφυλλιές. Τα παρτέρια διαμορφώνουν μεταξύ τους διαδρομές και περιλαμβάνουν την κατασκευή καθιστικών.
  Κήπος του Ήχου
  Ο κήπος του Ήχου είναι εξΆ ολοκλήρου φυτεμένος με υψηλά δένδρα και καλαμιές στη βόρεια-βορειοανατολική πλευρά και χαμηλότερο πράσινο στο υπόλοιπο τμήμα του κήπου. Τον κήπο διασχίζει ένα μονοπάτι που θα καταλήξει στο κήπο των Ρόδων. Μία δεύτερη διαδρομή διαμορφώνουν οι τρεις μεγάλες γραμμικές υδάτινες επιφάνειες. »

  Στον άξονα της νέας παραλίας άρχισαν να διαμορφώνονται δύο συστοιχίες δέντρων, όπου θα φυτευτούν συνολικά 320 νέες κουκουναριές..

  Στό Πάρκο νερού θα υπάρχει χώρος για skateboard...

  Στο Πάρκο των ρόδων θα δημιουργηθεί αναψυκτήριο ενώ στο πάρκο της Μνήμης θα καλυθφεί με πράσινο το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ


  ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
  Το δημοπρατημένο έργο αφορά αυτοτελές και λειτουργικά αυτόνομο τμήμα του συνολικού έργου ανάπλασης της Νέας Παραλίας και εκτείνεται από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης, σε επιφάνεια 77.000 μ2 από το κρηπίδωμα έως τη Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου.
  Στο έργο των πέντε πρώτων Κήπων περιλαμβάνεται η διαμόρφωση επιφανειών πεζοδρόμων 52.900 μ2, με διάφορους τρόπους (χυτά δάπεδα, κυβόλιθοι μαρμάρου, ξύλινα δάπεδα, δάπεδα σκυροδέματος), πρασίνου 23.000 μ2 και νερού 1.000 μ2, ελαφρές κατασκευές μικρής κλίμακας (εργοτάξια πρασίνου και καθαριότητας, αναψυκτήριο, χώρος εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων), κατασκευές για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου (υδάτινες επιφάνειες, παιδότοποι) και προβλέπεται η δημιουργία αλέας (δενδροστοιχίας) σε μήκος 1.120 μ. του παραλιακού πεζοδρόμου, με 310 νέα δένδρα και συνολική φύτευση άνω των 550 νέων δένδρων για τις δύο κατασκευαστικές φάσεις, όπως και την κατασκευή ποδηλατόδρομου σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης.
  Επίσης το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού και των δικτύων υποδομής (ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης). Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αύξηση και ποιοτική αναβάθμιση του πρασίνου, για τη μορφολογική ενοποίηση των δομικών στοιχείων, με βάση τις συνθετικές αρχές της βραβευθείσας στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό μελέτης, με τη χρήση φυσικών υλικών, αυστηρής και λιτής γεωμετρίας και καθαρών σχημάτων όπως και για τη λειτουργική βελτίωση και ασφαλή χρήση των χώρων περιπάτου και αναψυχής, με προστασία από τις καιρικές συνθήκες και αυξημένο νυχτερινό φωτισμό.
  Το δάπεδο διαφοροποιείται μόνο στο σημείο της απόληξης του κρηπιδώματος, όπου με τη χρήση ξύλινου καταστρώματος υψηλής αντοχής θα τονιστεί το όριο ξηράς και θάλασσας με ένα υλικό πιο "πλούσιο" στο φινίρισμά του. Η αλλαγή του υλικού και η επιφανειακή του επεξεργασία επιτρέπει στους τυφλούς και περιπατητές, να αντιληφθούν το όριο του κρηπιδώματος.
  Στην εσωτερική πλευρά του κρηπιδώματος, προσφέρεται η εναλλακτική δυνατότητα μιας σκιασμένης διαδρομής, με τη δημιουργίας μιας αλέας που αρχίζει στο Μακεδονία Παλλάς και φτάνει έως το Μέγαρο Μουσικής. Η διαδρομή αυτή με τα προτεινόμενα καθιστικά ανάμεσα στα δέντρα, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τους θερινούς μήνες κυρίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλέα λειτουργεί ως ενδιάμεσο όριο – φίλτρο μεταξύ των δύο διακριτών τμημάτων του παραλιακού μετώπου: του πλακόστρωτου και της πράσινης ζώνης. Δημιουργεί μια διαφοροποιημένη σε ποιότητες διαδρομή, οριοθετείται από τα δέντρα και αποκτά την κλίμακα του αστικού δρόμου, και διαμορφώνει μια ενιαία εικόνα στην θέα του μετώπου από τη θάλασσα. Η διαδρομή τις νυχτερινές ώρες με τον ειδικό φωτισμό των δένδρων, θα είναι περισσότερο φωτισμένη από το υπόλοιπο τμήμα του πλακόστρωτου και θα ενισχύει έτσι το αίσθημα της ασφάλειας για τους περιπατητές.

  Πηγή:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  τα σχόλια δικά σας....
 2. Escarlata
  Escarlata
  Αν γίνουν όλα αυτά,πιστεύω ότι θα δώσουν ζωή στην περιοχή.Φαίνονται τέλεια,θα μπορείς πλέον να ευχαριστηθείς μια βόλτα στην παραλία.Το θέμα είναι πότε θα είναι έτοιμα...Είχα ακούσει το δήμαρχο ότι θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο(που μας πέρασε),μέτα άκουσα για Δεκέμβριο και έτσι όπως πάει το βλέπω να τελειώνει μαζί με το μετρό...Έχει τουλάχιστον 3 χρόνια που είναι κλειστή η παραλία...
 3. ELENA1981
  ELENA1981
  Απ'οτι άκουσα το έργο θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο.Για να δούμε παντως φαίνεται πάρα πολύ ωραίο.
 4. Escarlata
  Escarlata
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο ELENA1981 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Απ'οτι άκουσα το έργο θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο.Για να δούμε παντως φαίνεται πάρα πολύ ωραίο.
  Τον Σεπτέμβριο;;Ποιου έτους;;;Χιχι...¶ντε να δουμε...
 5. neptunus
  neptunus
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο ELENA1981 Εμφάνιση μηνυμάτων
  Απ'οτι άκουσα το έργο θα τελειώσει τον Σεπτέμβριο.Για να δούμε παντως φαίνεται πάρα πολύ ωραίο.
  Δηλαδή τα Χριστούγεννα που θα έρθω, θα κάνω βόλτα στα καινούργια πάρκα ???

  Αυτός και εάν είναι λόγος για να έρθω….
 6. Ria
  Ria
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο neptunus Εμφάνιση μηνυμάτων
  Δηλαδή τα Χριστούγεννα που θα έρθω, θα κάνω βόλτα στα καινούργια πάρκα ???

  Αυτός και εάν είναι λόγος για να έρθω….
  Μπα δε νομίζω να τα προλάβεις!!!!
  Σκέψου πόσο καιρό περιμένουμε για να γίνουν..και έχουν ξεφύγει κατα πολύ απο την προκαθορισμένη ημερομηνία παράδοσης του έργου!!
 7. MIOU
  MIOU
  σιγουρα πραγματα ε?????????? ο ατσαλακωτος θα τα κανει ολα αυτα???? χαχαχαχαχαχα
 8. Ria
  Ria
  Παράθεση Αρχικό μήνυμα απο MIOU Εμφάνιση μηνυμάτων
  σιγουρα πραγματα ε?????????? ο ατσαλακωτος θα τα κανει ολα αυτα???? χαχαχαχαχαχα
  :laugh:άστα να πάνε....χάσαμε άνοιξη καλοκαίρι...αντε να δω πότε επιτέλους θα το τελειώσουν..και τί θα μας παραδώσουν!!!:rofl:
  Είμαι πολύ περίεργη για το αποτέλεσμα...Μακάρι να βάλουν περισσότερο πράσινο!!(αλλά πού....:no:)
 9. adamantios
  adamantios
  Παιδιά είναι λίγο παράξενο το συναίσθημα που με διακατέχει βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες. Φαντάζομαι θα είναι εντονότερο όταν το δω ολοκληρωμένο. Ο λόγος είναι ότι σε αυτά τα πάρκα μεγάλωσα. Τότε, το 1975 και μετά, ήταν χαλικόστρωτες αλάνες και όλη μέρα παίζαμε ποδόσφαιρο εκεί. Για μένα είναι σημείο αναφοράς. Η γειτονιά μου ήταν στην Φλέμιγκ, έτσι ήμασταν δίπλα.
  Εκείνα τα χρόνια βέβαια μπορούσαμε να παίξουμε και μόνοι μας έξω, κάτι που σήμερα, και σαν γονιός ο ίδιος πλέον ούτε μπορώ να το διανοηθώ. Έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές. Ο φόβος είναι μεγάλος για να αφήσεις πεντάχρονα και εξάχρονα παιδιά έξω μόνα τους όπως ήμασταν εμείς (η γενιά μου).
 10. Escarlata
  Escarlata
  Εγκαίνια στις 29/10 για τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

  Πέμπτη, 16.10.08
  Στις 29 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ξενάγησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στα έργα ανάπλασης της Νέας Παραλίας, που περιλαμβάνει πέντε θεματικά πάρκα (Κήπος της Μουσικής, του Νερού, της Μνήμης, των Ρόδων και του Ήχου) κατά μήκος 1,5 χιλιομέτρου από το Μέγαρο Μουσικής έως τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο. Ο Κήπος της Μουσικής βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μουσικής και έχει τρεις ξύλινες εξέδρες για συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις. Κυρίαρχο στον Κήπο του Νερού είναι το υγρό στοιχείο, με έναν καταρράκτη και λίμνες με νούφαρα.
  Στον Κήπο της Μνήμης δεκάδες αρωματικά φυτά ανασύρουν αναμνήσεις περασμένων χρόνων, ενώ το στοιχείο του ήχου στον ομώνυμο Κήπο δίνουν οι καλαμιές. Στον Κήπο των Ρόδων κυριαρχούν οι τριανταφυλλιές.
  Συνδετικός κρίκος του τμήματος αυτού του παραλιακού μετώπου, το οποίο ο κ. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε ως το πιο όμορφο της Μεσογείου, είναι οι 500 κουκουναριές που έχουν φυτευτεί σε όλο του το μήκος και αναδεικνύονται από τα μοντέρνας αισθητικής φωτιστικά, που θυμίζουν κατάρτια ιστιοφόρου.
  Το χώρο πρασίνου συμπληρώνουν γήπεδα μπάσκετ, τένις, παιδική χαρά και δύο πίστες για σκέιτμπορντ.
  Μέχρι τα εγκαίνια του έργου, που θα γίνουν στις 29 Οκτωβρίου, στις 18:30, απομένει να τοποθετηθούν παγκάκια, καθώς και καλαθάκια για τα απορρίμματα.


  Πηγή:Ελλάδα: Εγκαίνια στις 29/10 για τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης


  ¶ντε να κάνουμε επιτέλους βόλτα στη Νέα παραλία!!!:D
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 10
Bookmarks