Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ

 1. adamantios
  adamantios
  Εισαγγελέας για τις καταλήψεις

  Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου, για τις συνεχιζόμενες καταλήψεις σε αρκετά γυμνάσια και λύκεια του νομού προκάλεσαν διαμαρτυρίες γονέων. Με έγγραφό του, με το οποίο ενημερώνει γονείς και μαθητές ότι η συμπεριφορά τους συνιστά ποινικό αδίκημα, ζητά από φορείς της εκπαίδευσης να αναλάβουν δράση προκειμένου να συνετιστούν οι καταληψίες για το ποινικό κολάσιμο των πράξεών τους! Το έγγραφο στάλθηκε χτες στις δύο διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προωθείται προς όλα τα γυμνάσια και λύκεια, προκειμένου να καταστούν όλοι οι διευθυντές, καθηγητές και πρόεδροι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κοινωνοί των επισημάνσεων αυτών, «ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος, που συνεπάγεται την επιβολή των κυρώσεων που ο νόμος προβλέπει», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται. Ηδη, πάντως, ορατές είναι οι επιπτώσεις από το ντόμινο των καταλήψεων που παρατηρείται στο νομό, καθώς, εκτός από τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν, εξωσχολικοί... τα έσπασαν στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη».

  Το έγγραφο

  Στο πλήρες κείμενο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου, αντιεισαγγελέα Εφετών, επισημαίνονται τα εξής: «Λαμβάνοντας αφορμή από τα δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και από τις προς την Εισαγγελία διαμαρτυρίες γονέων μαθητών, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες σε αρκετά λύκεια και γυμνάσια καταλήψεις, που έχουν ως συνέπεια τη μη λειτουργία των σχολείων, θέτομε υπόψη σας ότι: 1) οι κ.κ. διευθυντές των σχολείων και οι λοιποί καθηγητές οφείλουν να ασκήσουν το παιδαγωγικό και συμβουλευτικό τους έργο, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν ότι η συμπεριφορά τους στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα του άρθρου 334, παρ. 3 Ποινικού Κώδικα (διακοπή - διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας), και 2) οι γονείς των καταληψιών μαθητών να προβληματιστούν, στο πλαίσιο της λειτουργίας του κάθε συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και η δική τους συμπεριφορά (όταν παραλείπουν να αποτρέψουν τους υπό την εποπτεία τους ανήλικους μαθητές από τη διάπραξη του προαναφερθέντος αδικήματος) μπορεί να στοιχειοθετήσει το ποινικό αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου (άρθρο 360 Ποινικού Κώδικα). Παρακαλούμε, λοιπόν, να καταστήσετε κοινωνούς των επισημάνσεων αυτών όλους τους διευθυντές, καθηγητές και προέδρους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος, που θα συνεπάγονται την επιβολή των κυρώσεων που ο νόμος προβλέπει».

  Προς το παρόν, πάντως, οι προϊστάμενοι των δύο διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο αστυνομικής παρέμβασης, προκειμένου να ανοίξουν τα υπό κατάληψη σχολεία. Για ακραία λύση έκανε λόγο ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι με το διάλογο θα λυθούν τα όποια προβλήματα. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να ζητήσουμε παρέμβαση της Αστυνομίας, θέλουμε διάλογο με την ενεργοποίηση όλων των υπαρχόντων θεσμών στην εκπαίδευση, αλλά και των δημάρχων που είναι περιουσία τους τα σχολεία», σχολίασε ο ίδιος.

  «Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα κινηθούμε, αλλά είναι δύσκολο να ζητήσουμε παρέμβαση της Αστυνομίας», παρατήρησε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Θεόδουλος Ταπανίδης.
 2. adamantios
  adamantios
  Φθορές στον «Ευκλείδη»

  Στο μεταξύ, άγνωστοι τα έσπασαν στο υπό κατάληψη σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», ενώ το μέγεθος των ζημιών δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Για το θέμα, μάλιστα, υπήρξε έγγραφη καταγγελία από το διευθυντή του 10ου ΕΠΑΛ προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Κατέστρεψαν θρανία, έκλεψαν μεγάφωνα και διέρρηξαν το καμαράκι του φύλακα, οι τοίχοι είναι γραμμένοι με σπρέι, έχουν σκίσει τις κουρτίνες σε μια αίθουσα, ενώ την ίδια ώρα ζητούν να μπουν κουρτίνες σε όλες τις τάξεις. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο σοβαρές είναι οι φθορές. Στην καταγγελία του διευθυντή επισημαίνεται ότι όταν οι μαθητές έκαναν τη συγκέντρωση υπήρχαν και εξωσχολικοί», διευκρίνισε ο κ. Ταπανίδης. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της κατάστασης είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν και παραιτήσεις δεκαπενταμελών συμβουλίων από τα 7ο και 8ο ΕΠΑΛ, προκειμένου να μην αναλάβουν τις ευθύνες σε περίπτωση που σημειώνονταν φθορές στο σχολικό συγκρότημα του ΤΕΕ.
 3. adamantios
  adamantios
  Πορεία

  Ηδη, πάντως, από τις συνεχιζόμενες καταλήψεις η εκπαιδευτική διαδικασία έχει... παραλύσει σε αρκετά σχολεία του νομού, ενώ γονείς καλούν τους μαθητές να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, ώστε να μη χαθούν κι άλλες διδακτικές ώρες. Αλλεπάλληλες είναι οι διαβουλεύσεις με τα συμβούλια των μαθητών που βάζουν «λουκέτα» διαμαρτυρόμενοι για προβλήματα σχολικής στέγης, τις διπλοβάρδιες, τις μειωμένες δαπάνες για την παιδεία, ενώ δε λείπουν και αιτήματα για τη δημιουργία χώρων καπνιστών, όπως και την τοποθέτηση... χαρτιού υγείας στις τουαλέτες. Χτες, μάλιστα, το πρωί μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς το ΥΜΑ-Θ, ενώ άλλοι από τα 14ο Γυμνάσιο - Λύκειο και 21ο Γυμνάσιο - Λύκειο (συστεγάζονται και λειτουργούν σε διπλοβάρδια) έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, με πρώτη στάση τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, για το κτιριακό πρόβλημα, και στη συνέχεια κατέληξαν στο οικόπεδο, όπου προβλέπεται ανέγερση νέου διδακτηρίου για αυτούς. Ακόμη, όμως, δεν έχουν απομακρυνθεί απο εκεί εγκατάστασεις της Αστυνομίας. Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, «ρολά» κατέβασαν χτες συνολικά 180 σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης τα «λουκέτα» ανήλθαν στα 50, αν και οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για 80 σχολικές μονάδες. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για 41 καταλήψεις στην περιοχή ευθύνης της, το ΥΠΕΠΘ δίνει 28 τέτοιες αναφορές για την ανατολική και 22 για τη δυτική Θεσσαλονίκη!
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 3 από 3
Bookmarks