Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Είσαι εχθρός του περιβάλλοντος? Αν Ναι τότε ζεις στην Θεσσαλονίκη….

 1. Lydiavasia
  Lydiavasia
  Είσαι εχθρός του περιβάλλοντος? Αν Ναι τότε ζεις στην Θεσσαλονίκη….  Τελικά μάλλον έχουν δίκιο όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουμε την πόλη που μας αξίζει!! Η Θεσσαλονίκη είναι Μια πόλη «πρωταθλήτρια» σε ότι αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος και ελπίδα δεν υπάρχει στο ορίζοντα…. Και αυτό γιατί οι ευθύνες δεν είναι μόνο της τοπικής αυτοδιοίκησης -της κυβέρνησης αλλά όλων μας.

  Η συμπεριφορά όλων μας σε μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάζεται στην εφημερίδα Μακεδονία εμφανίζει τον Θεσσαλονικιό ως Εχθρικό απέναντι στο περιβάλλον…  Περιληπτικά θα παραθέσουμε τα πιο βασικά στοιχεία της έρευνας, της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου, σε δείγμα 805 ατόμων από ολόκληρο το νομό.:

  Πως ενεργεί λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος από εμάς? Είστε έτοιμοι να τα ακούσετε?

  Έχουμε και λέμε:

  -Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό ακόμα και για να πάμε… στο περίπτερο
  -1 στους 2 δεν χρησιμοποιεί ΠΟΤΕ τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λάθος το μέσο μεταφοράς γιατί μην ξεχνιόμαστε ένα έχουμε τον ΟΑΣΘ)
  -Το 87,7% χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του ΜΟΝΟΣ του για να πάει στη δουλειά.
  -Σχεδόν το 90% συνέχεια ΚΛΕΙΝΕΙ την τηλεόραση από το τηλεκοντρόλ και όχι από τη συσκευή.
  -Το 82,3% θερμαίνει το σπίτι του με καλοριφέρ (ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) ενώ μόλις το 29,2% με φυσικό αέριο
  -Το 46,4% ΔΕΝ έχει ΦΥΤΕΨΕΙ ποτέ έστω και ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ, ενώ το 20,4% φύτεψε ένα δέντρο πριν από πέντε χρόνια.
  -Το 90,3% χρησιμοποιεί σακούλες ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ του σούπερ μάρκετ.
  -Το 85,8% απάντησε ότι ΔΕΝ έχει συμμετάσχει ποτέ σε προγράμματα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ σχετικά με το περιβάλλον, ενώ συχνά εμφανίζεται να συμμετέχει ΜΟΛΙΣ το 10%.
  -Το 58,9% δηλώνει ότι είναι λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από τις υποδομές ανακύκλωσης τις και το 41,1% απαντά πολύ έως αρκετά. Δηλαδή ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ικανοποιημένος από τις υποδομές!!

  Τα θετικά της έρευνας :

  -Το 84,8% προτιμά να κάνει ΝΤΟΥΣ όταν πλένεται και το 15,2% επιλέγει το μπάνιο.(πάλι καλά…)
  -Το 52,4% χρησιμοποιεί εναλλακτικά φυσικά καθαριστικά (λεμόνι, ξύδι κ.ά.) ή οικολογικά προϊόντα και το 30,7% όχι.
  -Όσον αφόρα την ανακύκλωση υλικών όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή μπαταρίες, το 33,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ανακυκλώνει πολύ συχνά, αρκετά συχνά το 31,2%, Δηλαδή ΤΟ 64,60% ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ.


  Αυτή λοιπόν η έρευνα περιγράφει όλες τις ΚΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ..Για να ρίξουμε μια ματιά όμως τι γίνεται και τριγύρω μας ευρύτερα (χρησιμοποιούνται στοιχεία από άρθρο του αγγελιοφόρου).

  Για να δούμε όμως ποιες είναι οι Παραλήψεις και που παρουσιάζεται Απροθυμία πολιτικής βούλησης:

  1. Κορώνεια: Μια λίμνη χωρίς νερό… Η Κύρια αιτία καταστροφής της λίμνης ήταν η ανεξέλεγκτη άντληση υπόγειων νερών (γεωτρήσεις των κατοίκων-Συμπεριφορές). Επιπλέον η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η μη χρήση του βιολογικού καθαρισμού που ενώ υπάρχει στην περιοχή δεν λειτουργεί ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ!!!) οδήγησε την λίμνη να «γεμίσει» με υγρά απόβλητα, ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, βιομηχανικά λύματα. Φυσικά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έβαλαν την ταφόπλακα στην λίμνη με τον ελλιπή έλεγχο και την μη επιβολή προστίμων ή ακόμα και το Λουκέτο σε αυτούς που παρανομούσαν….


  2. Θερμαϊκός: Η ρύπανση Θερμαϊκού, Αξιού, Γαλλικού, ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων οφείλεται κυρίως στις βιομηχανικές δραστηριότητες και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων (Βιολογικοί) λόγω πλημμελούς λειτουργίας τους και διοχέτευσης ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων από τα αντλιοστάσια. O Βιολογικός της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο εμφανίζει συσσωρευμένη λυματολάσπη. Επιμέρους τμήματα του Βιολογικού δυσλειτουργούν. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζει και η μονάδα κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ, που δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στο εισερχόμενο φορτίο υγρών αποβλήτων. Επιβαρυντική είναι και η ανεξέλεγκτη ΑΠΟΡΡΙΨΗ βοθρολυμάτων. Από το σύνολο των παραγόμενων βοθρολυμάτων του νομού, μόνο το 23,3% μεταφέρεται για επεξεργασία σε Βιολογικό. Το υπόλοιπο καταλήγει στο περιβάλλον! Πόσο να αντέξει και αυτός Ο κόλπος!! Φυσικά κυρώσεις δεν υπάρχουν σε κανέναν και ούτε νοιάζεται κανένας για βελτίωση και επέκταση των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών.

  3. Στερεά απόβλητα: Το πρόβλημα σταδιακά επιλύεται με την αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης, συλλογής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. (λέμε τώρα…)


  4. Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σπουδαιότερη πηγή είναι το κυκλοφοριακό, η κεντρική θέρμανση και τα έργα. ¶ρα ευθυνόμαστε σημαντικά εμείς. Επιβεβαιώνεται η έρευνα . Πρωταθλήτρια σε Αιωρούμενα σωματίδια σε όλη την Ευρώπη …..Τι άλλο να πούμε…Η διαχείρισή τους αντιμετωπίστηκε μερικώς με εταιρία αποστείρωσης, όμως υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων μικτού χαρακτήρα (μολυσματικού και επικίνδυνου), επειδή δεν υπάρχουν μονάδες διαχείρισης.

  6. Παλαιά βυρσοδεψεία: Παρότι μετεγκαταστάθηκαν υπάρχει ρύπανση του εδάφους από μη κατεργασμένα απόβλητα, λάσπες και βαρέα μέταλλα.

  7. Λατομεία:
  Έκλεισαν δύο στο Χορτιάτη, όμως η ύπαρξη ενός λατομείου δημιουργεί προβλήματα και διαμαρτυρίες.

  8. Σκουπίδια: Παράνομες χωματερές παντού. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάνω από 200 βρίσκονται στο νομό και ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν είναι ΑΚΟΜΑ έτοιμος να λειτουργήσει… (θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών σε μελλοντικό μας post…)

  9. Πράσινο: Η πόλη με την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρωπαϊκή ένωση.. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές η πόλη μας έχει ανάγκη το πράσινο, τα δέντρα και αν δεν γίνει κάτι γρήγορα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη

  Παρατηρούμε λοιπόν πως οι κακές μας συνήθειες -συμπεριφορές αν προστεθούν με την παντελή αδιαφορία της Τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι ,Νομαρχία κλπ ) δημιουργούν ένα μείγμα κυριολεκτικά εκρηκτικό που επιφέρει τραγικές συνέπειες τόσο για την Θεσσαλονίκη και όσο φυσικά για όλους εμάς που κατοικούμε σε αυτήν….

  Ξυπνήστε….Προσαρμοστείτε……Αλλάξτε…Προσπαθήστε……
  Ευκαιρίες υπάρχουν…Θέληση όμως…. ?

  Για να μην ξεχνιόμαστε…Αναδασώνουμε μαζί αυτήν την Κυριακή στις 23 Νοεμβρίου (8:30πμ) στην περιοχή της Ασσήρου …Ένα δέντρο για το μέλλον μας .. Ας διαψεύσουμε την έρευνα που αναφέρει ότι το 46,4% ΔΕΝ έχει ΦΥΤΕΨΕΙ ποτέ έστω και ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ…..Στο χέρι μας είναι…
  από το εξαιρετικό και αγαπημένο μας:
  http://ilovethessaloniki.blogspot.com/


  Αναρτήθηκε από taxalia
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 1 από 1
Bookmarks