Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Θεσσαλονίκη

 1. Adis
  Adis
  Πολύ απλά γιατί ζούμε στην ωραιότερη και πιο ρομαντική πόλη
 2. Escarlata
  Escarlata
  Δεν υπάρχει ομορφότερη πόλη!!!Δεν την αλλάζω με καμία
 3. viperlesgr
  viperlesgr
  Δε λέω,παρα πολύ όμορφη η πόλη σας.Δυο φορές έχω έρθει και με κέρδισε και το μέρος και οι άνθρωποι.Αν και τυχαίνει στη μυτιλήνη που μένω να κάνω παρέα με αρκετούς θεσσαλονικιούς και ήξερα ήδη ποσο έξω καρδιά είναι.
  Αυτο όμως που με παρεξένεψε είναι ο τρόπος που είναι χτισμένη η πόλη .Νιώθω οτι είναι δυο πόλεις διαφορετικές και κάποιος τις ένωσε.Μπορει να πέφτω έξω αλλα , οταν έφτασα για πρώτη φορά απο την είσοδο της εγνατίας μέχρι να φτασω στον λευκό πύργο ένιωθα συνέχεια σε κάθε δρόμο που περνούσα οτι άλλαζε το αρχιτεκτονικό "στυλ" της πόλης .Εντελως διαφορετική αίσθηση μου έδωσε και η υπόλοιπη πόλη μέχρι το αεροδρόμιο.ισως ήταν η πρώτη φορά και έτσι πως ένιωθα χαμένος να μην δημιουργησα σαφή εικόνα.
  Πάντως πράγματι θα μου άρεσε πολύ να μείνω στη Θεσσαλονίκη , αρκεί να έβρισκα σπιτάκι με θέα θάλασσα. Δεν αντέχω μακριά της πια ....
 4. Escarlata
  Escarlata
  Η πόλη προς τα ανατολικά άρχισε να αναπτύσσεται σχετικά πιο πρόσφατα σε σχέση με το κέντρο,ίσως γι'αυτό να σου φάνηκε κάπως διαφορετική.Σε λίγα χρόνια όλη η πόλη θα είναι ένα κέντρο...Αν τύχει και μείνεις στην πόλη μας,εύχομαι να πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου και να βρεις σπίτι με θέα τη θάλασσα.
 5. John
  John
  Μονο μια ειναι η πιο ερωτικη πολη της Ελλαδας και ειμαστε κατοικοι της....
 6. Ria
  Ria
  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γενική άποψη


  Η Λεωφόρος Νίκης στα 1916


  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Προκυμαία

  Η Καμάρα στα 1908


  Κτίρια της παραλιακής λεωφόρου Νίκης στα 1916


  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Πλατεία Ελευθερίας


  Η προκυμαία στην Πλατεία Ελευθερίας


  Ο Λευκός Πύργος με την περιτείχισή του στα 1900


  Η πλατεία Ελευθερίας και η οδός Βενιζελου στα 1916


  Το Φρούριο του Γεντί-Κουλέ


  Η Λεωφόρος των Εξοχών
  (σήμερα Βασ. Όλγας) στα 1903


  πηγή thessalonikicity.gr
 7. Ria
  Ria
  Η αποβάθρα του Λευκού Πύργου
  στα 1900
  Ο Πύργος του Λεόντος
  (Λευκός Πύργος)
  Η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας  Η Εκκλησία της Μητροπόλεως

  πηγή htessalonikicity.gr
 8. Ria
  Ria
  Αρχαία Χρόνια 315 Π.Χ.

  Από αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν κατά καιρούς, προκύπτει πως ο ευρύτερος χώρος της Θεσσαλονίκης είχε κατοικηθεί τουλάχιστον πριν από 5.000 χρόνια (3.000 π.Χ.). Ευρήματα ανθρώπινων εγκαταστάσεων βρέθηκαν πάνω σε τεχνητούς λόφους ("τούμπες") που περιβάλλουν τη Θεσσαλονίκη. ¶λλα επίσημα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως στην ίδια περιοχή υπήρχαν οικισμοί από την εποχή του σιδήρου (1.000 π.Χ.) και μάλιστα συνέχισαν να υπάρχουν μέχρι τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα. Έτσι, γύρω στο φυσικό λιμάνι του Θερμαϊκού, εμφανίσθηκε από νωρίς μία έντονη οικιστική δραστηριότητα με τη δημιουργία πολλών μικρών πόλεων ("πολισμάτων"), μεταξύ των οποίων κύρια ήταν η Θέρμη, από την οποία πήρε και το όνομά του ο Θερμαϊκός κόλπος. Η οικιστική αυτή δραστηριότητα συμπίπτει με την ανάπτυξη της δυναστείας των Μακεδόνων, που από τα ορεινά της Μακεδονίας και τις πεδιάδες γύρω από τους ποταμούς (¶νω) Αλιάκμονα, Αξιό και Εριγώνα, προωθήθηκαν προς τα παράλια του Θερμαϊκού, ιδιαίτερα στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Α΄ (520-500 π.Χ.). Προηγούμενα και από τον 7ο π.Χ. αιώνα, στο χώρο της Μακεδονίας και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική και στο Θερμαϊκό, είχε δημιουργηθεί μία σειρά πόλεων-αποικιών από τους Έλληνες του νότου, κύρια των πόλεων της Χαλκίδας, Ερέτριας, Κορίνθου και Αθήνας.


  ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (Ελληνιστική-Ρωμαϊκή εποχή)

  Στην περιοχή βρισκόταν το διοικητικό, οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης ήδη από την ίδρυσή της. Τα υπάρχοντα ερείπια ανήκουν στη ρωμαϊκή περίοδο της αγοράς, όταν αυτή ονομαζόταν φόρουμ (forum).
  H κεντρική πλατεία, που περιστοιχιζόταν από κολόνες (κιονοστοιχίες), ήταν ο τόπος συνάντησης και συζήτησης των πολιτών.

  ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Βυζαντινή εποχή)

  Ο προστάτης άγιος της πόλης ήταν Ρωμαίος αξιωματικός που μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. Ο άγιος τάφηκε στα ρωμαϊκά λουτρά όπου μαρτύρησε,
  στη σημερινή λεγόμενη Κρύπτη. Πάνω από τον χώρο αυτόν χτίστηκε τον 7ο αι. μεγάλη βασιλική (επιμήκης εκκλησία) με 5 κλίτη (μέρη) και πολλά ψηφιδωτά.

  ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ (Νεότερη εποχή)


  Η Πλατεία Αριστοτέλους διαμορφώθηκε στη μορφή που έχει σήμερα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μια ομάδα με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Εμπράρ σχεδίασε το νέο κέντρο επηρεαζόμενος από τη βυζαντινή κληρονομιά της πόλης. Τελικά το σχέδιο του Εμπράρ τηρήθηκε μόνο στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους. Στην οδό Βασ. Ηρακλείου υπάρχουν και μνημεία της Εβραϊκής και Οθωμανικής περιόδου της πόλης, όπως η Αγορά Μοδιάνο και το Yahudi Hamam.

  ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ (Εβραϊκή παρουσία)


  Η αγορά Μοδιάνο είναι η πιο φημισμένη αγορά της Θεσσαλονίκης. Ανεγέρθηκε το 1922 από τον Εβραίο Μηχανικό Ελί Μοδιάνο. Γενικά, η Εβραϊκή παρουσία στην πόλη, που έχει χαρακτηριστεί ΅Μητέρα του ΙσραήλΆ, χρονολογείται ήδη από τον 2ο αι. π.Χ. Αλλά ο κύριος όγκος των Εβραίων της πόλης ήρθαν από την Ισπανία μετά το 1492.

  YAHUDI HAMAM (Οθωμανική περίοδος)


  Το κτίριο είναι ένα από τα Οθωμανικά Λουτρά της πόλης, χτισμένο στα τέλη του 15ου αι. Λέγεται και Pazar Hamam, επειδή βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο της πόλης ή και Yahudi (= Εβραίος) Hamam, επειδή η συνοικία κατοικούνταν κυρίως από Εβραίους.
  Βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Φραγκίνη και Βασιλέως Ηρακλείου Θεσσαλονίκης.

  ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


  Αρχιτέκτονας: Κυριάκος Κρόκος. ¶νοιξε το 1994. Βραβείο Μουσείων του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2005.
  Συλλογή περίπου 3000 έργων του Βυζαντινού (4ος αι. μ.Χ. - 1453) και Μεταβυζαντινού πολιτισμού (1453 - 19ος αι.) σχετικά με
  ● την αρχιτεκτονική των ναών
  ● την βυζαντινή κατοικία
  ● την καθημερινή ζωή
  ● τις ταφικές αντιλήψεις
  ● τη ζωγραφική και γλυπτική της εποχής
  ● το βυζαντινό κάστρο
  ● τις εικόνες των τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου καθώς και
  ● τις επιρροές που άσκησε αυτό κυρίως στη θρησκευτική τέχνη μετά την άλωση. www.mbp.gr

  ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ (Οθωμανική περίοδος)


  O Πύργος αυτός ήταν ένας από τους τρεις πύργους που υπήρχαν στα παραλιακά τείχη της πόλης. Χτίστηκε τον 15ο αι., μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους (1430) και αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή. Ο Λευκός Πύργος θα μετατραπεί σε Μουσείο της Πόλης της Θεσσαλονίκης.

  ΑΝΩ ΠΟΛΗ (Οθωμανική περίοδος)


  Στην ¶νω Πόλη σώζονται δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η περιοχή ήταν η συνοικία των Μουσουλμάνων την περίοδο της τουρκικής κατάκτησης. Σήμερα η ¶νω Πόλη, με τις πλατείες, τα πλακόστρωτα και τα σπίτια με τα χαγιάτια και τα σαχνισιά, προστατεύεται ως παραδοσιακός οικισμός.

  Η «Καμάρα»
  Η "Καμάρα" του 18ου αιώνα (σχέδιο)


  Η "Καμάρα" στα τέλη του 19ου αιώνα


  Ονομάζεται και θριαμβικό τόξο του Γαλερίου.
  Σήμερα έχει ελλιπή μορφή επειδή λείπει ο τέταρτος νότιος πεσσός του δυτικού τόξου και όλο το ανάλογο ανατολικό τόξο. Η διακόσμηση της έχει ιστορικό περιεχόμενο. Εικονίζονται επεισόδια από τους πολέμους του Γαλερίου εναντίον των Περσών (297 μ.Χ.) και σκηνές ειρήνης από την εποχή της Τετραρχίας.

  Το τόξο αρχικά αποτελούνταν από 8 πεσσούς, σε 2 παράλληλες σειρές. Η κάθε σειρά σχημάτιζε τρία τοξωτά ανοίγματα, με το μεσαίο ψηλότερο. Στο κέντρο τής κατασκευής υψωνόταν ημισφαιρικός θόλος, που πατούσε πάνω στα τόξα που ένωναν τους 4 κεντρικούς πεσσούς. Τα δυο ακραία τμήματα στεγάζονταν με ημικυλινδρικές καμάρες].

  Σήμερα σώζονται μόνο οι 3 δυτικοί πεσσοί, με το χαμηλότερο βόρειο τόξο και το υψηλότερο στο κέντρο. Από αυτό το τελευταίο οι Θεσσαλονικείς ονόμασαν το μνημείο «Καμάρα».
  Κάτω από το γαλεριανό τόξο συναντιόνταν 2 κάθετοι δρόμοι με κιονοστοιχίες. Ο ένας είναι η σημερινή οδός Εγνατία ( η Via Regia των Ρωμαίων ή η Λεωφόρος των Βυζαντινών). Ο άλλος ήταν μια πομπική οδός με κατεύθυνση από Β.Α. προς Ν.Δ., που ταυτιζόταν με τον άξονα Τόξο – Ροτόντα και κατέληγε στη νότια πλευρά του περιβόλου της Ροτόντας].
  Το συγκρότημα ανέσκαψε ο E. Dyggre και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μνημεία του συγκροτήματος είχαν οργανική σχέση μεταξύ τους. Ιδιαίτερα η Ροτόντα λόγω θέσης και μεγαλοπρέπειας μοιάζει να αποτελεί την κατάληξη του συγκροτήματος (15).

  πηγες:e-city.gr radiothessaloniki.gr, web.auth.gr

 9. Ria
  Ria
  Θεσσαλονίκη 1800 - 1917
  Εικόνες της Θεσσαλονίκης - Παραλία - Λιμάνι


  Το κτίριο του Τελωνείου

  Θεσσαλονίκη 1900 - 1917. Δήμος Θεσσαλονίκης. Γ. Μουτσόπουλος. Εκδ. Μ. Μόλχο  ¶ποψη του λιμανιού
  Θεσσαλονίκη 1900 - 1917. Δήμος Θεσσαλονίκης. Γ. Μουτσόπουλος. Εκδ. Μ. Μόλχο


  ¶ποψη της αποβάθρας με τα δύο κιόσκια στον άξονα της πλατείας Ελευθερίας
  Θεσσαλονίκη 1900 - 1917. Δήμος Θεσσαλονίκης. Γ. Μουτσόπουλος. Εκδ. Μ. Μόλχο


  Η αποβάθρα της πλατείας Ελευθερίας από την προκυμαία
  Θεσσαλονίκη 1900 - 1917. Δήμος Θεσσαλονίκης. Γ. Μουτσόπουλος. Εκδ. Μ. Μόλχο

  Η περιοχή του σημερινού πρώτου προβλήτα (από την πλευρά της θάλασσας), πριν από την κατασκευή του. (συλλογή Β. Μαυρομάτη)
  Παραλία - Λιμάνια - Λευκός Πύργος, Η μάχη της μνήμης. Γ. Αναστασιάδης- Ε. Χεκίμογλου. Φωτ. Συλλογή Ν.Φ.Πολίτη. Εκδ. University Studio Press


  Γύρω στα 1890. Η παραλιακή ακτή έχει τη μορφή που πήρε το 1874. Είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη, μέχρι το φρούριο του Βαρδάρη και διακρίνεται στο βάθος η κόλπωση του Μπες Τσινάρ. (συλλογή Β. Μαυρομάτη) Παραλία - Λιμάνια - Λευκός Πύργος, Η μάχη της μνήμης. Γ. Αναστασιάδης- Ε. Χεκίμογλου. Φωτ. Συλλογή Ν.Φ.Πολίτη. Εκδ. University Studio Press


  Δεύτερη έμπληση της θάλασσας έγινε το 1900 και δημιουργήθηκε ο πρώτος προβλήτας του λιμανιού. Διακρίνεται, σε φάση της εξέλιξής της, η επιχωμάτωση που έγινε για τη δημιουργία του προβλήτα. (συλλογή Β. Μαυρομάτη)
  Παραλία - Λιμάνια - Λευκός Πύργος, Η μάχη της μνήμης. Γ. Αναστασιάδης- Ε. Χεκίμογλου. Φωτ. Συλλογή Ν.Φ.Πολίτη. Εκδ. University Studio Press


  Πηγή:thessalonikicity.gr
 10. Ria
  Ria
  Θεσσαλονίκη 1800 - 1917
  Εικόνες της Θεσσαλονίκης - Παραλία - Λιμάνι

  Ποτέ η παραλία δεν ήταν τόσο πολυσύχναστη όσο στην περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. (συλλογή Β. Μαυρομάτη)
  Παραλία - Λιμάνια - Λευκός Πύργος, Η μάχη της μνήμης. Γ. Αναστασιάδης- Ε. Χεκίμογλου. Φωτ. Συλλογή Ν.Φ.Πολίτη. Εκδ. University Studio Press


  Ποτέ η παραλία δεν ήταν τόσο πολυσύχναστη όσο στην περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. (συλλογή Β. Μαυρομάτη)
  Παραλία - Λιμάνια - Λευκός Πύργος, Η μάχη της μνήμης. Γ. Αναστασιάδης- Ε. Χεκίμογλου. Φωτ. Συλλογή Ν.Φ.Πολίτη. Εκδ. University Studio Press  Τα εμπορεύματα εκφορτώνονται από τα καϊκια και μεταφορτώνονται σε ζώα. (φωτογραφία της 25.5.1916, συλλογή Β. Μαυρομάτη)
  Παραλία - Λιμάνια - Λευκός Πύργος, Η μάχη της μνήμης. Γ. Αναστασιάδης- Ε. Χεκίμογλου. Φωτ. Συλλογή Ν.Φ.Πολίτη. Εκδ. University Studio Press


  Αρχείο φωτογραφιών του Δήμου Θεσσαλονίκης


  Αρχείο φωτογραφιών του Δήμου Θεσσαλονίκης


  Αρχείο φωτογραφιών του Δήμου Θεσσαλονίκης

 11. Escarlata
  Escarlata
  Ωραίες φωτογραφίες!!!Πολύ καλή δουλειά!!!
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 11 από 11
Bookmarks