Μηνύματα   Θέματα   Μέλη   Online

Νηστίσιμες συνταγές

  1. nobody user
    Εν οψει της νηστειας των χριστουγεννων σε αυτο το ποστ θα γραφτούν νηστισιμες συνταγες γλυκών και φαγητών


    ξεκιναμε....

    ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ


    ΥΛΙΚΑ

    1 kg Λάχανο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1/2 Kg ρύζι
    2 ντομάτες τριμμένες ή χυμό ντομάτας
    1 κούπα λάδι
    Αλάτι
    πιπέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1. καθαρίζουμε το λάχανο,το κόβουμε σε κομμάτια,το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει.
    2. Ρίχνουμε το λάδια στην κατσαρόλα,τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι,προσθέτουμε τις ντομάτες(ή το χυμό ντομάτας ανάλογα τι έχουμε) και αφου βράσει η σάλτσα για λίγο ρίζχνουμε τρία ποτήρια ζεστό νερό ,το ρύζι και το λάχανο.
    3. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει(αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό).
  2. nobody user
    Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης


    ΥΛΙΚΑ

    4 μέτριες κόκκινες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια
    5 (περίπου) γεμάτες κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
    Λίγο θυμάρι
    Λίγο δυόσμο
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Λάδι για το τηγάνισμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να έχουμε ένα μίγμα κανονικό.
    2. Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
    3. Μόλις οι ντοματοκεφτέδες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια.



    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
  3. nobody user
    Η ΔΟΣΗ ΒΓΑΖΕΙ 20 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

    ΥΛΙΚΑ


    • 3,5 φλιτζανια αλεύρι
    • 1 φλιτζανι λάδι(ελαιολαδο)
    • 1/2 φλιτζανι κρασι λευκό
    • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 1 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
    • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
    • Λουκούμια(μπουκίτσες κατα προτίμηση)


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη και το κρασί.
    2. Αφού ανακατευτούν τα υλικά προσθέτουμε το ξύσμα και το αλεύρι με το μπέικιν.
    3. Πλάθουμε τη ζύμη.
    4. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα,την πλάθουμε σε μπαλάκι,το πλαταίνουμε με την παλάμη μας ,βάζουμε στη μέση ένα λουκούμι,το κλεινουμε και το πλάθουμε ξανα μπαλάκι(σχημα κουραμπιέ).
    5. Ψήνουμε στους 200° C και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.


    Ένα πολύ ωραίο κέρασμα σε περιόδους νηστείας κ όχι μόνο..
  4. nobody user
    Γλυκιά πίτα με καρύδια

    Για τη Ζύμη:
    • 1 κούπα λάδι
    • 1 κούπα μέλι
    • 1 κούπα νερό
    • 1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
    • 1/2 κούπα σταφίδες (κατά προτίμηση μαύρες)
    • Κανέλλα
    • 1/2 κουταλάκι σόδα
    • Αλεύρι όσο πάρει

    Για το σιρόπι:

    • 1 κούπα νερό
    • 1 1/2 κούπα μέλι


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της γέμισης (εκτός από το αλεύρι και την σόδα) και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την σόδα και λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή.
    2. Ρίχνουμε την ζύμη μας σε ένα λαδωμένο ταψί, την χαράζουμε και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
    3. Σιρόπι: Βράζουμε το μέλι με το νερό και μόλις κρυώσει το γλυκό μας το σιροπιάζουμε!



    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  5. nobody user
    Πατατοκεφτέδες

    Υλικά:
    2 φλυτζάνια πατάτα τριμμένη στο τρίφτη και στραγγισμένη
    2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
    1 φλυτζάνι φουσκωμένο άσπρο ψωμί στυμμένο
    1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
    αλάτι
    πιπέρι
    1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
    1/2 φλυτζανάκι λάδι
    αλεύρι για το πανάρισμα
    φυστικέλαιο για το τηγάνισμα

    Εκτέλεση:
    Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι.
    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
  6. nobody user
    ΥΛΙΚΑ


    • 1/2 κιλό γαριδες φρέσκιες
    • 2 κούπες ρύζι
    • 2 μεσαία κρεμμύδια
    • 4 κουταλιές λάδι ή βιτάμ
    • 4 πιπεριές φλωρίνης
    • 2 ντομάτες
    • αλάτι,καυτερό πιπέρι


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ


    1. πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις βράζουμε σε 5 κούπες νερό.χρειάζονται 5 περίπου λεπτά για να βράσουν.Κρατάμε ζεστό το νερό όπου έχουν βράσει,για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα και ξεφλουδίζουμε προσεχτικά τις γαρίδες.
    2. ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια ,τις πιπεριές φλωρίνης και τις ντομάτες
    3. σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και όταν αυτό σκουρύνει ρίχνουμε το ρύζι,το ανακατεύουμε για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε : το ζουμί απο τις γαρίδες ,τις πιπεριές φλωρίνης ,τις ντομάτες,το αλάτι και το καυτερό πιπέρι.Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει σχεδόν το φαγητό μας,ανακατεύοντας ...
    4. σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και κλείνουμε την κατσαρόλα χωρίς να την αποσύρουμε!

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
  7. nobody user
    ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ

    ΥΛΙΚΑ

    2 πατατες βρασμένες
    2 λεμόνια
    1 φλυτζάνι αραβοσιτέλαιο
    2 κουταλακια μουστάρδα
    1 φλυτζάνι πολύ παγωμένο νερό
    αλάτι
    ασπρο πιπέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Στύβουμε το λεμόνι και κρατάμε το χυμό του.Στο μπλέντερ ρίχνουμε τις πατάτες ,τη μουστάρδα,το χυμό λεμονιών,το αλάτι,το ασπρο πιπέρι και 10 κουταλιές παγωμένο νερό.Αρχίζουμε να τα χτυπάμε και όταν πολτοποιηθούν προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι.Για να γίνει η μαγιονέζα μας πρέπει το λαδι να μπαίνει πολύ πολύ αργά στο μείγμα μας καθώς επίσης και το νερό να είναι πάρα πολύ παγωμένο.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
  8. nobody user
    Σουπιές με σπανάκι

    Υλικά
    • 400 γρ καθαρισμένες σουπιές
    • 800 γρ καθαρισμένο σπανάκι
    • 100 γρ ελαιόλαδο
    • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
    • 1 ματσάκι άνηθο
    • 3-4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
    • αλάτι πιπέρι

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τις σουπιές, και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.

    Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στην συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές και τα σωτάρουμε όλα μαζί. Στο τέλος σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό αφήνοντας να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

    Προσθέτουμε το πλυμένο, στραγγισμένο και κομμένο σπανάκι , και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

    Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγα υγρά.
  9. nobody user
    Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο

    Υλικά
    • 200 γραμμ. φασόλια γίγαντες
    • 1 μελιτζάνα μικρή
    • 2 κολοκυθάκια
    • 3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
    • 1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
    • 1 ματσάκι μαϊντανό
    • 2 μέτρια καρότα
    • 1 ματσάκι σέλινο
    • 1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
    • 100 γρ ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    Μουλιάζουμε τους γίγαντες κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με κρύο νερό, σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι να βράσουν μαζί. Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

    Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα κρεμμύδια.

    Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο προσθέτοντας και τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα.

    Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
  10. nobody user
    Πατατοσαλάτα χωριάτικη

    Υλικά
    • 4 μεγάλες πατάτες
    • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • 1 πιπεριά πράσινη
    • 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
    • 1 ματσάκι μαϊντανό
    • 100 γρ ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού

    Εκτέλεση:

    Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ψήνουμε με την φλούδα τους στο φούρνο τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο ή τις βράζουμε. Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

    Κόβουμε σε λεπτές φέτες την πιπεριά , τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κάπαρη και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι, το ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμόνι.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
  11. nobody user
    Πικάντικη μελιτζανοσαλάτα

    Υλικά
    • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
    • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα κονκασέ ( μικρούς κύβους)
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 100γρ παρθένο ελαιόλαδο
    • χυμό 1 λεμονιού
    • 20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
    • Αλάτι πιπέρι

    Εκτέλεση

    Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με το πιρούνι εδώ και εκεί και τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο.

    Τις βάζουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο .

    Αφού κρυώσουν καλά, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
  12. nobody user
    Χταπόδι με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & μπαλσάμικο

    Υλικά
    • 1κιλό χταπόδι
    • 1 ποτήρι λευκό κρασί
    • Λίγο μπούκοβο
    • Κόκκους πιπέρι
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 100 γρ ελαιόλαδο
    • 20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
    • 300 γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
    • φρέσκια ρίγανη
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 40 γρ ξύδι μπαλσάμικο

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια μεταξύ τους και την κουκούλα. Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα πλοκάμια με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το ξύδι του κόκκινου κρασιού. Σκεπάζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το λευκό κρασί τα μπαχαρικά και την μισή ποσότητα από το μπαλσάμικο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.

    Βράζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε ψιλοκομένη την σκελίδα σκόρδου την ρίγανη και το υπόλοιπο μπαλσάμικο. Σερβίρουμε με στρώση από παντζάρια και πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες και την σάλτσα.


    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
  13. nobody user
    Ταχινόπιτα


    Υλικά


    • 1 κούπα ζάχαρη
    • Χυμό ενός πορτοκαλιού
    • 1 κούπα ταχίνι
    • 3 κούπες αλεύρι
    • 1/2 κούπα σταφίδες
    • 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
    • 1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
    • Λίγο αλάτι


    Ετοιμασία


    1. Σε μία λεκάνη δουλεύουμε το ταχίνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χυμό πορτοκαλιού και την ζάχαρη.
    2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν, προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ρίχνουμε το μίγμα στο ταχίνι και δουλεύουμε καλά όλα τα υλικά.
    3. Αλευρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 50 λεπτά περίπου.


    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
  14. nobody user
    Χαλβάς σιμιγδαλένιος


    Υλικά


    • 1 κούπα λάδι
    • 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
    • 3 κούπες ζάχαρη
    • 4 κούπες νερό
    • Κανέλα (1 ξύλο)
    • 10 καρφιά γαρίφαλο
    • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
    • Κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα
    • Προαιρετικά:
      • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
      • 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες


    Ετοιμασία


    1. Βάζουμε το νερό σε ένα σκεύος, διαλύουμε την ζάχαρη, προσθέτουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα (ξύλο) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
    2. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
    3. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρντιστεί ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά περίπου και σβήνουμε την φωτιά.
    4. Σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας την κατσαρόλα (χωρίς να την τραβήξουμε από την φωτιά) και αφήνουμε τον χαλβά για άλλα 5 λεπτά.
    5. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες (προαιρετικά), ανακατεύουμε και τον σκεπάζουμε πάλι.
    6. Οταν πιει όλο το νερό είναι έτοιμος.
    7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
  15. nobody user
    Υλικά


    • 1/2 κιλό φύλλα
    • 1/2 κιλό φρυγανιά τριμμένη
    • 1 κουταλιά κανέλα
    • 3/4 της κούπα ζάχαρη
    • 1/2 κιλό σταφίδες
    • 1/2 κιλό λάδι
    • Λίγο αλάτι


    Ετοιμασία


    1. Σε μία λεκάνη βάζουμε τις σταφίδες, την φρυγανιά, την ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
    2. Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε, βάζουμε λίγο από το μίγμα μας και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.
    3. Σκεπάζουμε την πίτα μας με δύο φύλλα, την πασπαλίζουμε με λάδι και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου (μέχρι να ροδίσει).


    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
  16. nobody user
    Πολίτικο μυδοπίλαφο


    Υλικά




    Προετοιμασία

    Αφήνουμε τα μύδια σε νερό για 2 ώρες περίπου. Ετοιμασία


    1. Τα πλένουμε πολύ καλά, ξύνουμε το κέλυφος με προσοχή ώστε να φύγει το χνούδι και τα ξεπλένουμε πολύ καλά (2-3 νερά).
    2. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα μύδια να αχνιστούν. Όταν ανοίξουν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    3. Το νερό το στραγγίζουμε 2 φορές χρησιμοποιώντας τουλπάνι ή γάζα (ώστε να μην περάσει καθόλου άμμος από τα μύδια).
    4. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε 6 κούπες νερό (από τα μύδια ή αν δεν φτάσει προσθέτουμε από την βρύση).
    5. Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τα μύδια, το ρύζι, το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.






    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
  17. nobody user
    Μελομακάρονα


    Υλικά

    Για τα μελομακάρονα:
    1 1/2 ποτήρια λάδι
    1 ποτήρι ζάχαρη
    3/4 ποτηριού φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
    1/4 ποτηριού κονιάκ
    3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
    1 ποτήρι καρύδια λεπτοκομμένα
    1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική
    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    γαρύφαλλο και κανέλλα σκόνη
    Για το σιρόπι:
    2 ποτήρια ζάχαρη
    2 ποτήρια μέλι
    2 ποτήρια νερό
    Ολόκληρο ξύλο κανέλλας
    Γαρύφαλλα

    Ετοιμασία
    Για τα μελομακάρονα: Βάζουμε σε μπωλ τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη) και κατόπιν τα υγρά υλικά (λάδι, κονιάκ, χυμό πορτοκάλι) αφού πρώτα αναμείξουμε στο χυμό του πορτοκαλιού την σόδα. (Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο γαρύφαλλο και κανέλλα σε σκόνη για να προσθέσουμε άρωμα-μικρή ποσότητα για να μην πικράνει το μίγμα).
    Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα).
    Πλάθουμε τα μελομακάρονα ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να δώσουμε διάφορα χριστουγεννιάτικά σχήματα. (Προσέχουμε να μην τα κάνουμε λεπτά γιατί θα μας ξεραθούν στο ψήσιμο).
    Τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
    Ψήνουμε στην μέση του φούρνου, στους 160 βαθμούς (αέρας) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).
    Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και κατόπιν τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι για 1 λεπτό ή περισσότερο, ανάλογα αν θέλετε τραγανό ή σιροπιασμένο το εσωτερικό του.
    Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνετε να στραγγίξουν για λίγο στην σχάρα και τα βάζετε σε πιατέλα σε στρώσεις.
    Ρίχνετε από πάνω σε κάθε στρώση λεπτοκομμένο καρύδι που έχετε ανακατέψει με λίγη κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη.
    Για το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και βράζουμε μέχρι να δέσουν ελαφρά, ξαφρίζοντας μέχρι να γίνει διαυγές το σιρόπι.
    Αν σας αρέσει η γεύση, βάζετε μέσα στο σιρόπι την ώρα του βρασμού ολόκληρο το ξύλο της κανέλλα και 3-4 γαρύφαλλα, αλλά τα βγάζετε πριν αρχίσετε το μέλωμα.
    Αλεύρι χρησιμοποιώ το μπλε των Μύλων Αγ. Γεωργίου
    Αν δεν το χρησιμοποιήσετε όλο, το σιρόπι μπορεί να μείνει μερικές μέρες, μέχρι να ετοιμάσετε την νέα δόση γιατί θα δείτε ότι τα μελομακάρονά σας θα γίνουν ανάρπαστα.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!
  18. nobody user
    Κρεμμυδοκεφτέδες

    Υλικά

    * 1/2 κιλό κρεμμύδια
    * 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    * 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
    * 1 κουταλάκι αλάτι
    * 1/2 κουταλάκι πιπέρι
    * Λάδι για το τηγάνισμα

    Ετοιμασία

    1. Τρίβουμε τα μισά κρεμμύδια στον τρίφτη και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με το χέρι.
    2. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι το μίγμα μας να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
    3. Βάζουμε σε ένα τηγάνι να κάψει το λάδι και τηγανίζουμε το μίγμα μας κουταλιά-κουταλιά.
    4. Μόλις οι κρεμμυδοκεφτέδες τηγανιστούν καλά και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε με ρύζι ή μακαρόνια.
  19. nobody user
    Κουραµπιέδες νηστίσιµοι Υλικά


    1. 3 φλιτζάνια ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο
      1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
      ¾ του ποτηριού χυµό πορτοκάλι και µανταρίνι
      1 κουταλάκι σόδα
      1 ποτήρι νερό
      2 κουταλιές κανέλα και γαρύφαλλα
      αλεύρι όσο χρειαστεί
      ανθόνερο, ζάχαρη άχνη


    Προετοιμασία

    Χτυπάµε το ελαιόλαδο µε τη ζάχαρη και συνεχίζουµε µε τη σόδα διαλυµένη στον χυµό, το νερό, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και το αλεύρι. Ζυµώνουµε καλά, πλάθουµε τους κουραµπιέδες και τους ψήνουµε. Όταν κρυώσουν τους ραντίζουµε µε ανθόνερο και τους πασπαλίζουµε µε άχνη ζάχαρη.
  20. nobody user
    ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

    ΥΛΙΚΑ
    3 φλ. τσαγιού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
    1 ¾ φλ. Ζάχαρη
    6 κουταλιές της σούπας κακάο

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τΆ ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Κάνουμε τρεις τρύπες με το δάκτυλο. Στη μια ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι. Στη δεύτερη 1 κ. γ. σόδα κοφτό + 1 κ. γ. μπέικιν κοφτό και στην τρίτη 10 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο. Και από πάνω ,χωρίς να ανακατέψουμε τα προηγούμενα, ρίχνουμε 2 φλ. τσ. Παγωμένο νερό (από το ψυγείο). Κατόπιν ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να κάνει φουσκάλες και να γίνει σαν μαντζούνι. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί ν. 30 λαδωμένο με σπορέλαιο και αλευρωμένο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 β. και ψήνουμε για τρία τέταρτα περίπου

  21. nobody user
    ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ - ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ

    Υλικά :
    καλαμαράκια ( φρέσκα ή κατεψυγμένα)
    φρέσκα κρεμμυδάκια
    2 καρότα
    μαρούλι
    ντομάτα στο τρίφτη
    άνιθο
    αλάτι , πιπέρι καγιέν
    μισό ποτηράκι ούζο ή ρακί

    Εκτέλεση συνταγής:

    Σωτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το καρότο που το έχουμε τρίψει απο τη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καλαμαράκια και λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι φυσικά.
    μόλις σωταριστούν καλά τα σβήνουμε με το ούζο.
    ρίχνουμε και τη ντοματούλα ( ένα μπολάκι περίπου ) - λίγο πριν είναι έτοιμο ρίχνουμε το μαρουλάκι και στο τέλος τον άνιθο να κρατήσει όλο του το άρωμα.
    Προσέχουμε να μαλακώσει καλά το καλαμαράκι μας και μετά να ρίξουμε το μαρούλι - για να μην είναι σκληρό το καλαμαράκι.
  22. nobody user
    Υλικά


    • 1/2 κιλό κριθαράκι
    • 2-3 πιπεριές (πολύχρωμες ή πράσινες όπως επιθυμείτε)
    • 2-3 καρότα
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 2 ντομάτες μεσαίες
    • Ελαιόλαδο
    • Αλάτι
    • Πιπέρι


    Ετοιμασία


    1. Σε ένα πυρέξ βάζουμε το λάδι, το σκόρδο, το καρότο κομμένο σε μικρές ροδέλες, μία ντομάτα, σε κύβους - την άλλη τριμμένη, τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και το σχετικό αλατοπίπερο.
    2. Βάζουμε το πυρέξ με τα υλικά στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ψηθούν τα καρότα και οι πιπεριές
    3. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται και αφού βράσει, ρίχνουμε και το κριθαράκι.
    4. Συχνό ανακάτεμα, γιατί το κριθαράκι κολλάει.
    5. Μπορείτε να βάλετε την ποσότητα των λαχανικών που σας αρέσει κι όχι υποχρεωτικά την προτεινόμενη.
  23. nobody user
    *
    Υλικά



    • 1 πακέτο μακαρόνια
    • 2 κονσέρβες τόνου σε λάδι
    • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
    • Μπαχαρικά
    • Αλάτι
    • Πιπέρι (κόκκινο, μαύρο)
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • Μισό ποτήρι μαυροδάφνη
    • 1 κουτάκι κόκκινη σάλτσα


    Ετοιμασία



    1. Βράζουμε τα μακαρόνια.
    2. Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, στραγγίζουμε τον τόνο, τον ρίχνουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε την σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά.
    3. Αφού πάρει βράση προσθέτουμε και το κρασάκι.
    4. Σερβίρουμε τα μακαρόνια και ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα.

    *σημειωση : στη νηστεια των χριστουγεννων το ψάρι επιτρέπεται εως συγκεκριμενη ημερομηνια
  24. perkol
    perkol
    Καταρχήν, γεια σε ολους. Ελπίζω να με θέλετε στην ομάδα σας!
    Εδώ υποβάλλω την ταπεινή συνεισφορά μου με επιφύλαξη για περισσότερα στο μέλλον!

    Νηστίσιμη πίτσα.

    Υλικά
    3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1 & 1/2 κούπα νερό χλιαρό
    6 κουταλιές καλαμποκέλαιο
    1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    1/2 κουταλάκι αλάτι
    πιπέρι μαύρο (κατά βούληση)
    ρίγανη
    1 κούπα σάλτσα ντομάτας
    1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
    1/2 σκελίδα σκόρδο
    ελιές Καλαμών ή ό,τι είδος σας αρέσει
    πιπεριές πράσινες και κόκκινες (αν έχετε από βάζο ακόμα καλύτερα)
    1/4 τυρί νηστίσιμο (π.χ. Κολιός Fast)

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό με τη μαγιά διαλυμένη μέσα του, το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη με το αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο με μια ελαφρώς υγρή πετσέτα μέχρι να φουσκώσει.
    Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε ελαφρά τη σάλτσα με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη ρίγανη και ρίχνουμε μια τσιμπιά ζάχαρη και αλάτι.
    Κόβουμε τις ελιές σε φετίτσες, και τις πιπεριές σε ροδέλες. Τρίβουμε το τυρί.
    Η ζύμη μας τώρα πρέπει να είναι έτοιμη. Την απλώνουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και από πάνω βάζουμε τη σάλτσα, το τυρί τις ελιές και τις πιπεριές. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μισή ώρα περίπου ελέγχουμε τον πάτο της ζύμης αν έχει ψηθεί. (Αυτό εξαρτάται από το πώς ψήνει το ταψί μας.) Όταν η βάση είναι έτοιμη, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε ακόμη 5 λεπτάκια.


    Σημείωση: Η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από τις προσωπικές μας προτιμήσεις, γι'αυτό και κάποια πράγματα τα αφήνω στην κρίση σας.
    Καλή όρεξη στους φανατικούς της πίτσας που δεν μπορούν να τη στερηθούν ούτε στην περίοδο της νηστείας!
  25. perkol
    perkol
    ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
    ΥΛΙΚΑ.
    1/4 σπανάκι
    1 ματσάκι σέσκουλο
    1/2 ματσάκι άνηθο
    1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
    1 κουταλάκι σόδα φαγητού
    1 κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλάκι ρίγανη
    1 κουταλάκι πιπέρι
    1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
    2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
    1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το σέσκουλο, τον άνηθο
    και το κρεμμυδάκι.Τα τοποθετούμε σε ενα μπολ και προσθέτουμε το νερό,
    τη σόδα, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι.
    Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
    Βάζουμε το λάδι να κάψει .
    Παίρνουμε κουταλιές απο το μείγμα και τις τηγανίζουμε .
    Στη συνέχεια, τοποθετούμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.
  26. lalasgr
    lalasgr
    πολυ καλες και οχι μονο για νηστεια ,ευχαριστω πολυ
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 26 από 26
Bookmarks