Τη μεγαλύτερη μεταμόρφωσή του εδώ και δεκαετίες θα γνωρίσει το Διαδίκτυο, αν προχωρήσουν τα σχέδια για το «άνοιγμα» των συνόρων του σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διευθύνσεών του, που μέχρι και σήμερα καθορίζονται από την εθνική προέλευση της ιστοσελίδας.

Οι υπεύθυνοι για τους κανονισμούς λειτουργίας του Διαδικτύου καλούνται να αποφασίσουν και να ψηφίσουν την Πέμπτη για το αν οι μέχρι σήμερα αυστηρές προϋποθέσεις για την ονομασία των καταλήξεων σε .com, .gr κ.ά. μπορούν να πάψουν να ισχύουν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι ξεχάστε τις καταλήξεις τύπου .com, .net. ή .org και ετοιμαστείτε ακόμη για την εμφάνιση της .xxx, για την οποία υπήρξαν έντονες διαμάχες εδώ και χρόνια.

Την τελευταία τριετία προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Icann, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάθεση ονομάτων και αριθμών σε ιστοτόπους. «Η επίδραση αυτής της αλλαγής θα επιτρέπει σε ομάδες, κοινότητες και επιχειρήσεις να εκφράζουν ελεύθερα μέσω του Διαδικτύου την ταυτότητά τους» είπε για το θέμα στο BBC ο δόκτωρ Πολ Τόουμι, εκπρόσωπος της εταιρείας, που πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να παρομοιάσω την κατάσταση με όσα συνέβαιναν στις ΗΠΑ το 19ο αιώνα, τότε που οι μετανάστες διεκδικούσαν κομμάτια της νέας γης κάνοντάς την περιουσία τους. Ετσι κι εδώ θα λέγαμε πως αυξάνεται ραγδαία ο χάρτης του διαδικτυακού “real estate”».

madata